Proč máta?

Máta peprná vyniká svou vůní a chutí. Patří mezi nejstarší bylinky používané nejen v kuchyni, ale i na léčen

Historie

Má kmínovou mentolovou vůni a hojně se využívá od nepaměti především v arabských zemích. Byla známou léčivou bylinkou již ve starověkém Egyptě a na náš kontinent přišla až ve středověku. Řecká legenda říká, že nymfa jménem Minta byla přeměněna Persefonou na rostlinu. Žárlila na ni, protože její muž Pluto se do ní zamiloval. Jelikož Pluto nedokázal zlomit Persefóninu kletbu, své milé, přeměněné na bylinku, daroval alespoň sladkou vůni. Ta ho pak těšila, když se procházel zahradou plnou voňavé máty a snil o ní při každém nádechu.

Všeobecně

Máta peprná je trvalka dorůstající do výšky až 80 centimetrů. Vznikla zkřížením máty klasnaté a máty vodní. Dnes je známo více než šest set kultivarů. Obsahuje mentol, menthon, menthofuran, ve stopkách terpeny a řadu jiných látek. Používáme ji při mnoha zdravotních problémech, listy se využívají i v kosmetice nejen pro vůni, ale hlavně pro výživné látky. Nať máty peprné obsahuje mentol, který působí na nervová zakončení sliznic a kůže a vyvolává tak pocit chladu, osvěžení a uklidnění. Mnozí lidé potvrdili její okamžitý účinek zejména na bolestivé křeče hladkého svalstva. Máta se proto používá k odstranění křečí různého původu, při náhlé nevolnosti v okolí srdce, při onemocněních žlučníku a jater, při žlučníkových kamenech a písku, při chronickém zánětu slinivky břišní, při menstruačních bolestech. Povzbuzuje vylučování trávicích žláz a žluči. Účinně pomáhá při kataru a kolikových bolestech žaludku a střev, při plynatosti a nadýmání. Tinktura se hojně využívá na vnější použití - různé kožní problémy, svědění, vyrážka, ale i bolest hlavy. Je dobrá proti kašli, protože likér vyrobený právě z této bylinky působí uklidňujícím dojmem na dýchací ústrojí

Mátový likér

Mátový likér si vyrobíme z mladých čerstvých lístků, lihu a cukru, které necháme odležet několik týdnů ve vodě. Když do tohoto likéru přidáme koňak, vodku nebo jiný destilát můžeme ho použít při zažívacích potížích. Stejně dobrý je proti migréně, na bolesti hlavy a různé otoky. Používá se na výrobu zubních past, krémů, pleťových masek. Má neskutečně chladivý a uklidňující účinek a je vhodný i při popáleninách.

Mátový čaj

Mátový čaj by měl pomoci v boji proti nechtěnému ochlupení. Pomáhá vyrovnávat hladinu hormonů, které mohou za nadměrné ochlupení na obličeji a prsou. Tyto informace se tradují už od pradávných dob a "depilovali" se jím šlechtici a dámy v dávných dobách. Podporuje chuť k jídlu, působí proti křečím a nadýmání, je vhodný i při revmatických bolestech, silice povzbuzují mozkovou činnost při únavě a slabosti, podporuje koncentraci a stimuluje nervovou soustavu, využívá se k inhalacím při dýchacích potížích, má antibakteriální účinky, tonizující účinky, přidává se do různých pokrmů a kosmetických přípravků, uvolňuje nervy a svalstvo.

Alergická reakce

Máta peprná může vyvolávat u některých alergickou reakci, při žlučníkových problémech je nutná konzultace s lékařem, malým dětem silici nepodáváme, může vyvolat i dýchací problémy a při kojení snižují tvorbu mléka.

Nálev na pití a obklady

1-4 g natě, 150 ml vroucí vody, 15 min. louhovat.
Nálev se doporučuje pít 2-3 krát denně před jídlem, použít se může i jako kloktadlo či obklad.
Stejně si můžeme doma připravit i chutný nápoj. Na přípravu domácího mojita potřebujeme 6 cl bílého rumu, lžičku hnědého - třtinového cukru, ale můžeme použít i bílý cukr, případně umělé sladidlo, limetku - 2 cl šťávy i celé kousky, ledovou tříšť, čerstvou mátu a sodu na dolití. Vše spolu promícháme a dolijeme vodou, případně sodou a přidáme led a limetku na ozdobu.