Proč palmový a kokosový tuk je horší než vepřové sádlo?

Srdečně-cévní onemocnění (SCO) jsou už dlouhá desetiletí nejčastější příčinou úmrtí. , SCO vznikají v důsledku působení kombinace několika rizikových faktorů, vyvíjejí se zpravidla pomalu a dlouhé roky se neprojeví žádnými subjektivními příznaky, které by jedince varovaly, že má problém tohoto charakteru.

Nemoci

Onemocnění pak může vrcholit akutním infarktem myokardu nebo náhlou cévní mozkovou příhodou. Výsledkem jsou trvalé následky nebo smrt. Znamená to, že vysoký krevní tlak ani zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi jedinec nerozpozná, zjistit se totiž dají pouze změřením jejich hladin u lékaře. "Největší počet rizikových faktorů vzniku onemocnění patří do skupiny, kterou nazýváme společným názvem: životní styl.“

Největší viník

Nesprávný životní styl se označuje i za největšího "viníka" při vzniku SCO a současně změna životního stylu je i nejefektivnější v předcházení nemoci, že k hlavním postupům, které nabízí primární prevence, a které jsou klíčové ve všech doporučeních pro všechny populační skupiny, patří zlepšení stravovacích zvyklostí, zvýšení tělesné aktivity, úprava tělesné hmotnosti a nekouření. Nemocnost a úmrtnost na SCO tedy velmi výrazně ovlivňují právě stravovací zvyklosti. Zdravé stravování snižuje riziko SCO více mechanismy. Postupně dojde ke snížení hmotnosti, sníží se krevní tlak, zlepší se hladiny tukových látek a cukru v krvi a pod. Snížení LDL cholesterolu, nazývaného také "špatný" o deset procent může snížit riziko srdečního onemocnění až o 20 procent.

Nasycené tuky

Zvyšování hladiny cholesterolu v krvi negativně ovlivňují zejména tzv. nasycené tuky. Do této skupiny patří hlavně tuky živočišného původu, z rostlinných zejména palmový a kokosový. Ty dokonce obsahují přibližně dvojnásobek nasycených mastných kyselin jako sádlo. Ještě škodlivěji působí tzv. trans-formy mastných kyselin, které vznikají zejména při smažení nebo fritování a při hydrogenaci rostlinných tuků. Jejich hlavními zdroji jsou tuková pečiva, koláče, sušenky, zákusky, instantní výrobky a všechna smažená  jídla.

Snížení cholesterolu

Kromě toho se v potravě vyskytují i látky, které naopak mohou hladinu cholesterolu snižovat. Pozitivní účinky byly hlášeny u vlákniny, jejímž zdrojem je ovoce, zelenina a některé houby, celozrnné obiloviny a luštěniny. Příznivý vliv na krevní tuky mají i nenasycené mastné kyseliny, nacházející se hlavně v mastných rybách, v rostlinných olejích, kvalitních rostlinných tucích a v ořeších, vitamin C a také rostlinné steroly, které mají podobnou strukturu molekuly jako živočišný cholesterol a v trávicím traktu ho konkurenčně vytlačují a zabraňují tak jeho vstřebávání,