Proč šípky?

Už ve starověku se šípková růže uctívala pro své léčivé účinky. S oblibou se používaly její květy, listy, plody a kořeny.

Proč šípky?

Použití

Její povzbudivé a regenerační účinky nabízely pomoc při různých onemocněních a problémech. Z květů se získávala silice a růžový olej, který se používal jako vůně do koupele a používá se dodnes, lístky sloužily jako přírodní projímadlo a lék na žaludeční problémy. Ze silic se vyráběly mýdla a parfémy.
Dnes se využívají hlavně plody šípkové růže. Jejich použití je mnohostranné - čerstvé i v sušeném stavu, vyrábějí se z nich sirupy, povidla, omáčky, přísady do kosmetiky ...mají obrovské množství vitaminu C a karotenu. Kromě těchto složek obsahují i vitamíny B1, B2, K a vitamin P, který zesiluje účinky vitamínu C. Plody šípkové růže jsou bohaté i na pektiny, třísloviny, organické kyseliny a silice. Vyrábějí se z ní projímadla, léky na zažívací poruchy, krvácející dásně, zánět močového měchýře a astenii (celkovou tělesnou slabost). Vyvažuje nedostatek vitaminu C a usnadňuje přibývání na váze. Má i povzbuzující účinky. Obsahuje (čerstvá) až 1% vitaminu C a provitaminy A (karotenoidy), dále obsahuje i taniny (prokyanidíny B1, B2, B3, B4 a katechiny), cukry, kyselinu citrónovou a jablečnou, pektin, silice, D - sorbitol, velmi účinný glykosid a vanilin. Šípky jsou i zdrojem provitamínu P. Stejně obsahují velké množství lecitinu, který ve spojení s vitamínem C a A působí na spoření využití tuků a bílkovin, které jsou potřebné pro výstavbu organismu a zdravý vývoj. Má účinky proti kornatění cév a srdečním problémům.

Sběr

Šípky sbíráme v září a říjnu, když jsou zralé. Sběr třeba uskutečnit před tím, než začne mrznout. Nejběžnější způsob jak je udržet, je sušení. Lze je sušit celé nebo ještě lépe, když je rozřízneme na půlky. Ze zralých šípků odstraníme stopky a kalich. Pak je rozkrojíme a zrnka vyškrabeme. Plody se suší nejprve volně v průvanu v jedné vrstvě. Dosušují se umělým teplem (na plechu v troubě) do teploty nejvýše 35 ° C. Nesmí zhnědnout a spálit se. Můžeme z nich připravit chutný čaj, kompot, sirup, protlak, omáčky k jídlu, ale stejně se vyrábí i šípkové víno, med a jiné výborné pochoutky. Šípky nám pomáhají bojovat před infekčními chorobami, dodávají nám energii a vitamíny, jsou dobré proti únavě a mohou se konzumovat bez omezení i během těhotenství. Pomocí nich zajistíme dostatek vitamínů i pro naše miminko.
Při nemocech z nachlazení a onemocněních dýchacích cest si připravíme směs z jednoho dílu drcených šípků, květu lípy a listů malin, ostružin ... zalijeme 0,25 l studené vody a necháme 2 hodiny stát. Pak jen necháme přejít varem, odstavíme na 15 minut (za občasného promíchání). Čaj se pije teplý 3 x denně.

Šípkovo-jablečná marmeláda

1,5 kg šípků, 750 g jablek, 200 ml jablečné šťávy, 100 ml červeného vína, 1,2 kg želírovacího cukru.
Šípky očistíme a zbavíme stopek ... nakrájíme. Očistíme si jablka a nastrouháme. Šípky s vínem a jablky zamícháme se želírovacím cukrem a necháme 30 minut vařit na mírném ohni. Občas promícháme a nakonec přecedíme přes sítko a znovu krátce povaříme. Hotovou směs nalijeme do sklenic a ihned uzavřeme.

Výskyt některých vitaminů a minerálních látek v ovoci:

Vitamin C: šípky, černý rybíz, angrešt, třešně, jahody, červený rybíz, ostružiny
Draslík, hořčík, železo: broskve, maliny, třešně, švestky, červený a černý rybíz
Jód: třešně, ostružiny, maliny, borůvky, červený rybíz
Kyselina listová: hrozny, hrušky, meruňky
Mangan: červený a bílý rybíz, borůvky
Měď: banány, třešně
Zinek: maliny, angrešt, červený a černý rybíz, jahody, hrozny, ostružiny
Vápník: jablka, jahody, maliny, borůvky
Je třeba brát v úvahu fakt, že vitamín C se ztrácí tepelnou úpravou, proto bychom měli šípky konzumovat hlavně v čerstvém stavu a nevařit více než pár minut. Čím déle se tepelně upravují, tím více ztrácejí na své vitamínové hodnotě. A to samozřejmě neplatí pouze o šípkách, ale o všech druzích ovoce a zeleniny.

Autor: Lenka Kostková