Proč vitamíny posílí i zabijí?

Znovu je zde období proměnlivého počasí, nestálých teplot a po pohodlné zimě i období větší zátěže organismu. K tomu, abychom lépe zvládli nejen nástrahy počasí, ale i jiné negativní vlivy prostředí a připravili náš organismus na léto plné energie a vitality, budeme potřebovat dostatek vitamínů.

Proč vitamíny posílí i zabijí?

Co jsou vitamíny?

Vitamíny jsou účinné organické látky, které náš organismus sice jen v malých množstvích, ale o to zásadněji potřebuje. Kromě toho, že pomáhají tělu bojovat s bakteriemi a infekcemi, jsou důležité i pro zdravý růst a fungování celého organismu a zachování celkové rovnováhy. V lidském organismu mají funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy. I to je důvod, proč musí být vitamíny součástí naší každodenní stravy. Neznamená to, že hned musíte utíkat do lékárny a zásobit se různými krabičkami a lahvičkami plnými vitamínů. Nejlepší a zároveň i nejlevnější je přijímat je v podobě čerstvého ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a rostlinných olejů. Váš organismus nemusí být jen požíračem všeho, co vám přijde pod ruce a následně do úst. Zkuste mu dopřát denně takové látky, které potřebuje, a takovými látkami vitamíny určitě jsou.

Nedostatek

Nedostatek těchto účinných látek se odborně nazývá hypovitaminóza, při ní organismu chybí určitý vitamin a tělo dává prostřednictvím různých poruch či mírnějších onemocnění najevo, že je potřebuje. Může jít například o nechutenství, únavu, podrážděnost, závratě či nepříjemné tiky v oku nebo končetinách. Je to jakési tiché volání organismu o pomoc, které bychom neměli přehlédnout.
Při avitaminóze - výraznějším deficitu jednoho či více vitaminů může jít dokonce i o závažná onemocnění, jakými jsou anémie, šeroslepost, mnohá nervová onemocnění a jiné.

Nadbytek

Mezi námi jsou však i tací, kteří nedokáží zastavit či potlačit svůj strach z nemoci a chtějí být za každých okolností fit. Proto to s vitamíny přehánějí a mají jich nadbytek, čemuž se odborně říká hypervitaminóza. Přestože se může jevit jako zcela neškodná, může způsobit i vážné poruchy a defekty. Některých nadbytečných vitamínů se sice organismus dokáže zbavit i sám, ve většině případů to však neplatí. Nejnebezpečnější je otrava vitaminem A, při níž hrozí trvalé následky či dokonce smrt.
Odborníci na výživu i lékaři doporučují denní hodnoty živin, které průměrný člověk získává ze stravy. Jsou známy jako "referenční příjem potravy" a určují množství živin, dostačujících pro 97% celé populace. Individuální nároky každého jednotlivce se však mohou lišit. Jiné nároky má tělo mladého a starého člověka, muže a ženy, sportovce, studenta či pracujícího v lehkých a těžkých podmínkách. Každý se se stresem či nemocí vyrovnává jinak. To platí i při příjmu potravin a zvlášť vitamínů. Pokud si nejste jisti, co vaše tělo ještě zvládne a co už ne, konzultujte konzumaci a množství vitamínů s lékařem a lékárníkem. I zde platí zlaté pravidlo, že všeho moc škodí a proto s vitamíny nakládejte s mírou.

5 porcí denně

Aby vaše tělo mělo dostatek energie pro každý den, doporučuje se 5 porcí ovoce a zeleniny, nejlépe v čerstvé podobě. Vařením, pečením nebo konzervací se mnohé cenné látky z potravin vytrácejí, což je na škodu. Pokud máte možnost, místo povidel nebo kompotu si raději odtrhněte ovoce přímo ze stromu, nezapomeňte ho však dokonale umýt. Pokud máte k některým zdravým potravinám odpor, vyberte si ty, co vám chutnají a snažte se je pravidelně jíst. Není nic horšího, než vyhýbat se všemu zdravému jen kvůli tomu, že něco nemám rád. A místo sladké svačiny či pamlsků večer u televize zkuste raději jednu porci ovoce či zeleninový salát. Budete překvapeni, jak se važ život změní. Samozřejmě, k lepšímu!

Autor: Lenka Kostková