Rajčata snižují riziko infarktu a hladinu špatného cholesterolu v krvi

Rajče je ovoce z čeledi lilkovitých. O tom, že se jedná o ovoce rozhodl Evropský parlament v roce 2011, když již před několika lety rajče uznali ovocem v jeho rodné Americe.

Rajče je jedním z hlavních zdrojů lykopenu
Je to antioxidant, který má množství zdraví prospěšných účinků. Nejčastěji ji vidíme v červené barvě, ovšem jsou i žluté, oranžové či dokonce zelené a fialové odrůdy.

Výživové hledisko
Rajče se skládá přibližně z 95% vody, zbylých 5% patří zejména sacharidům (2,6%) a vláknině (1,2% - většina vlákniny je nerozpustná).
Jedna střední rajče (123 g) obsahuje pouze 22 kalorií. Rajčata, jakož i většina ovoce a zeleniny, obsahují minimum bílkovin - 0,9 g na 100 g a minimum tuků 0,2 g na 100 g.

Rajčata jsou výborným zdrojem vitamínů a minerálů
Vitamín C: jedno střední rajče obsahuje až 28% denní doporučené dávky (DDD); draslík: nezbytný pro zdravé srdce a optimální tlak; vitamin K1: nezbytný pro správnou krevní srážlivost a zdraví kostí; kyselina listová: nezbytná pro správnou funkci buněk a je speciálně důležitá pro ženy v těhotenství.

Kromě vitamínů a minerálů obsahuje rajče i další specifické látky
Lykopen je červené barvivo a silný antioxidant, nejvíce koncentrovaný je ve slupce. Čím je rajče červenější, tím více lykopenu obsahuje. Výhoda lykopenu je, že je relativně stabilní a nachází se ve velkých množstvích i v rajčatovém džusu, rajčatových omáčkách či kečupu. Dokonce obsah lykopenu se tepelnou úpravou zvyšuje. Velmi důležitá je kombinace rajčat s tukem, aby se lykopen mohl lépe vstřebat. Při kombinaci s tukem dosáhneme až 4-násobně vyšší vstřebatelnost. V rajčatech je dále i betakaroten, naringenin a kyselina chlorgenová. Betakaroten je žluté barvivo a antioxidant, v našem těle ho přeměňujeme na vitamin A. Naringenin se nachází ve slupce, je to významný flavonoid se silnou protizánětlivou schopností. Kyselina chlorgenová je vysoce účinný antioxidant, který snižuje krevní tlak u pacientů s vysokým krevním tlakem.

Zdravotní účinky rajčat
Kardiovaskulární systém -  zjistilo se, že lidé s nízkou hladinou lykopenu a betakarotenu mají zvýšené riziko infarktu. Lykopen snižuje špatný LDL cholesterol, rajčata mají protizánětlivý účinek a snižují oxidační stres, mají také protektivní efekt na vnitřní vrstvu našich cév.

Prevence rakoviny
Zvýšená konzumace rajčat má souvislost s nižším výskytem rakoviny prostaty, plic a žaludku. Studie na ženách ukázala, že konzumace karotenů z přirozených zdrojů (například rajče má ochranný efekt vůči rakovině prsu).

Pokožka
Obsah lykopenu a betakarotenu v rajčatech nás chrání před spálením pokožky. Podle nedávné studie se po konzumaci 40 g rajčatové pasty (s obsahem 16 mg lykopenu) s olivovým olejem během 10-ti týdnů snížil výskyt spálenin od slunce až o 40%.

Proč jsou rajčata často bez chuti?
Je to zejména v zimním období, kdy nejsou k dispozici lokální rajčata. Rajčata se totiž běžně sbírají zelená a nechají se uměle dozrávat, čímž se však pravá chuť rajčat nevytvoří nebo vytvoří nedostatečně.


Mohlo by vás také zajímat