Řasy nejen působí preventivně proti rakovině, ale zmírňují i průběh tohoto zákeřného onemocnění

V našich zeměpisných šířkách znají řasy zejména milovníci japonské kuchyně, kde se často podávají jako lehká příloha a bývají také součástí sushi. Vědci v rámci onkologického výzkumu objevili, že řasy mají kromě kulinářského i další význam, pro zdraví člověka mnohem hodnotnější. V řasách se nachází fucoidan, který zmírňuje průběh onkologických onemocnění a má i preventivní účinky. Díky běžné konzumaci řas se rakovina prsu u Japonek téměř vůbec nevyskytuje, bohužel Evropanky se takovou bilancí chlubit nemohou.

Zelené, červené a hnědé řasy se vyskytují zejména v Japonsku
V Číně a Koreji jsou důležitou součástí běžného jídelního lístku. Většina jedlých řas, které se objeví na pultech našich obchodů, pochází z japonského ostrova Hokkaido nebo francouzského Bretaně. Existuje několik druhů, nejznámější jsou: Wakame, nori ,kombu a mekabu. V našich zeměpisných šířkách mají řasy stále více příznivců. Většinou se s nimi setkáváme ve specializovaných obchodech se zdravou výživou.

Léčivé účinky
Řasy mají vysoký obsah biologicky účinných látek: Wakame a arama obsahují desetkrát více vápníku než mléko, hijiki má desetkrát více železa než hovězí maso. Kombu a syrské mají padesátkrát vyšší obsah jódu než ústřice a až stokrát vyšší než mořské ryby. Díky těmto skvělým vlastnostem jsou řasy vynikající přílohou každého pokrmu. Různé druhy řas mají různé účinky. Wakame bojuje i proti rakovině a anémii, kombu proti zvýšenému tlaku. Laminaria snižují hladinu cholesterolu v krvi a nori zamezuje rozmnožování škodlivých bakterií. Kromě toho řasy obecně pomáhají při zácpě, zmírňují záněty, neutralizují střevní toxiny. Řasy také podporují činnost jater, pomáhají při hemoroidech a obecně jsou i podpůrnou léčbou proti obezitě.