Rebarbora je zelenina krásy, ale také zlepšuje stav kostí, krve a nervové soustavy

Reveň kadeřavá, nebo chcete-li rebarbora je raná zelenina, která není náročná na pěstování. Když si ji zasadíte na zahrádce, vydrží vám bez přesazení desítky let. A jestli tuto možnost nemáte, můžete si ji koupit v obchodech se zeleninou. Jen ne všechny ji nabízí. Na zahradě se dá sklízet již od dubna, takže máte hned z jara o vitaminy postaráno. A nejen to, pomáhá i v péči o pleť a trávicí soustavu.

Rebarbora je zelenina krásy, ale také zlepšuje stav kostí, krve a nervové soustavy

Rebarbora je potravina bohatá na vitaminy
a v našem těle pomáhá hned v několika procesech. Díky obsahu vitaminů skupiny B se používá jako zelenina krásy. Pomáhá totiž ke zlepšení kvality vlasů, či pokožky. Posiluje také nervovou soustavu a krvetvorbu. Vitamin K v rebarboře pomáhá kostem a je pomocníkem v prevenci proti Alzheimerově chorobě. Málokdo ví, že je bohatým zdrojem vápníku a hrnek na páře uvařené připravené rebarbory ​​vám ho poskytne více než sklenice mléka.

Chuť rebarbory a části, které se hodí ke konzumaci
Její typická nakyslá chuť vychází z vysokého obsahu kyselin jablečné a citronové. Je skvělá při zácpách, protože obsahuje hodně vlákniny a napomáhá k lepšímu metabolismu. Pozor však, pokud máte sklon k překyselení žaludku. Tehdy ji z jídelníčku vynechte. Rebarboru je také důležité umět správně připravit. Většinou ji vaříme ve vodě (někdy s přidaným cukrem, pokud chceme například připravit koláč). Můžeme ji však také zapékat, nebo dusit (oloupanou). Z rebarbory ​​se konzumují stopky zelené nebo růžové až červené barvy. Pozor však na listy! Ty jsou toxické.

Autor: Lenka Kostková