Recept na ideální snídaně

Stereotypy provází náš život. Prostě něco je zaběhlé, tak proč to měnit? Ale důvodů je často mnoho, jen ta naše pohodlnost. Jak to třeba vypadá s potravinami, které snídáte? Je to obvykle káva a rohlík s máslem? Rychlovka, která nezabere moc času, ale ušetřený čas vám nedododá ráno takovou energii, kterou byste potřebovali. Co vy na to?

Univetzální recept na ideální snídaně
Univerzální recept na ideální snídaně pro všechny neexistuje. Důvod? Každý člověk tráví různé složky potravy jinak. Je třeba znát své tělo a podle toho si vystavět stravování během dne. Někdo si k snídani může dát míchaná vejce se zeleninou a s kváskovým chlebem, protože tělo mu lépe tráví tuky a bílkoviny v kombinaci s vlákninou. Někomu jinému by naopak takové snídaně způsobily celkovou tíhu a únavu a vhodnější alternativou jsou pro něj ovesné kaše s čerstvým jogurtem, oříšky a sezónním ovocem. Právě z takových snídaní může zůstat nasycen celé dopoledne. 

Při snídani je třeba myslet i na typ práce, který provádíme
Pokud člověk pracuje fyzicky, musí tomu přizpůsobit i snídaně, protože ho čeká velký energetický výdej. Při sedavém zaměstnání by měl mít člověk už ráno promyšlené, jak se během dne bude stravovat. Je třeba si zvolit takový typ snídaně, který nás po příchodu do kanceláře nepoloží a zároveň obsahuje zdravé suroviny.

Módní smoothie k snídani - ano či ne?
Po smoothie člověku většinou vytráví velmi rychle. Pokud tedy zvolíte ke snídani tuto alternativu, je dobré přibalit si ještě i vhodnou svačinu. Snídat smoothie každý den se však nedoporučuje. Je podstatné, co si do smoothie dáte. Pokud ho připravíte ze samotného ovoce, do mixéru vložíte jahody, banán a jablko, jde v podstatě o čistou fruktózu. A přestože naše tělo zpracovává fruktózu pomaleji než klasický cukr, k nástupu glykémie přece jen dojde. Pro výkyvy hladiny cukru v krvi nás pak přepadne vlčí hlad. Trávení při smoothie potřebujeme něčím zpomalit. To docílíme tak, že do snídaňového nápoje přidáme něco zeleného - špenát či roketu. K tomu ještě pár kapek oleje, protože některé vitaminy jsou rozpustné v tucích. Pokud někdo sportuje a hlídá si příjem proteinů, měl by si do smoothie dát i tuto složku. Ať už protein rostlinný nebo živočišný. 

Pozor na pestrost
Sklouznout do stereotypu a každé ráno snídat smoothie není nejlepší cesta. Tělu totiž dodáváme pořád to samé. Vsadit na snídani výlučně na smoothie není z pohledu zdravé stravy ideální. Podíl živin v jednotlivých potravinách je odlišný a naše tělo potřebuje zejména pestrost. Ale ani ovesné vločky či kaše by neměly být ráno na stole každý den. Proč? V našem jídelníčku by se měla za týden prostřídat stovka potravin. Realita má však mnohem menší číslo. Pokud si člověk sepíše, kolik potravin za týden obmění, většinou se dostane na číslo třicet. A to je velmi málo, protože v podstatě stále saháme po stejném. 

Jak na to?
Pokud vám ke snídani chutnají vajíčka, není důvod, abyste je na stole neměli. Jednou či dvakrát týdně je to v pořádku. Vajíčka jsou nejlepším zdrojem bílkovin a také obsahují množství kvalitních tuků. Není však jedno, jaké vejce skončí na vašem snídaňovém talíři. Protože každé vejce musí být označeno, sáhněte po těch nejkvalitnějších. Ty mají značku 0 a 1. To znamená, že slepice jsou chovány ve volném nebo v ekologickém výběhu a jsou krmena přirozenou stravou. Pokud vejce pochází z domácích zdrojů, má označení CZ. Rychlá a běžná snídaňová alternativa jsou párky. Pokud si vyberete párky s vysokým obsahem masa blížícím se k devadesáti procentům, není důvod, proč by se jednou za čas nemohly v snídaňovém menu objevit. Pozor si však je třeba dávat na oblíbený salám. Už tři-čtyři kolečka vám pokryjí denní dávku soli, rozhodně nepatří do kategorie zdravé snídaně.  Sáhnete ráno po ovesných vločkách? I v tomto případě myslete na pestrost, existují i ​​vločky pohankové, špaldové, rýžové, amarantové ... Není důvod, abyste je neměnili. Zalijte je mlékem nebo vodou a zkombinujte se sezónním ovocem, s ořechy či přepuštěným máslem.

Proč sáhnout po kváskovém chlebu?
Chléb je tradiční součástí našich snídaně. Vyzkoušejte však klasický chléb z droždí vyměnit za kváskový, upečený z žitné či špaldové mouky. V čem je jeho výhoda? Nejen v tom, že chutná lépe. Kvásek obsahuje bakterie mléčného kvašení, našemu tělu prospěšné, které vhodně ovlivňují například na imunitu.Oproti tomu v kvásku z droždí se nacházejí bakterie alkoholového kvašení, které organismus zbytečně zatěžují. Takovou změnu během snídaně organismus uvítá.


Mohlo by vás také zajímat