Recepty na pročištění cév a snížení hladiny cholesterolu

Bojíte se aterosklerózy? Pročistěte si preventivně cévy od škodlivých nánosů. A hlavně, dodržujte zásady správné životosprávy. V našem článku najdete recepty na přírodní čistící nápoje, čaje, ale i seznam vhodných potravin, které posilují cévní stěnu.

Recepty na pročištění cév a snížení hladiny cholesterolu

Česnekovo-křenová limonáda
Tento nápoj je vhodný jako prevence před srdečně-cévními chorobami, ale pomáhá i při zvýšeném krevním tlaku, na posílení paměti, pro zlepšení kondice po cévní mozkové příhodě, infarktu myokardu, ale i při dalších onemocněních.
Potřebujeme: po jednom kilu hadího česneku, křenu, cibule a celých neoloupaných citronů, 4 l studené převařené vody
Jak na to: Jednotlivé součásti pečlivě omyjeme, umeleme na masovém mlýnku nebo nadrobno nakrájíme. Důkladně promícháme a zalejme připravenou studenou vodou. Směs necháme stát 28 dní. Nápoj pokud možno připravujeme na začátku nového měsíce (v kalendáři je nov vyznačen plným - tmavým kroužkem. Již za týden můžeme trochu tekutiny přecedit a začít pít 3 x denně před jídlem jednu polévkovou lžíci. Trvání léčby je minimálně 80 dní. Směs si můžeme připravovat i postupně. Nemusíme se bát, že začne kvasit - obsahuje přírodní antibiotika.

Protisklerotická limonáda II
Je to starý léčitelský recept, který pomáhá čistit tepny a cévy, snižovat krevní tlak a upravovat hladinu cholesterolu v krvi.
Potřebujeme: 30 stroužků česneku, 4 citrony, 4 cibule, 100 g očištěného křenu, 1 kg nerafinovaného cukru, 2 l vody, nejlépe pramenité, velkou zavařeninovou sklenici
Jak na to: Citrony zbavené kůry (pokud je chemicky ošetřena), cibuli, křen nakrájíme na tenká kolečka nerezovým nožem, česnek můžeme na čtvrtky. Vodu s cukrem přivedeme do varu, necháme vychladnout, zalijeme s ní ingredience, které jsme nasypali do sklenice. Uzavřeme celofánem a utěsníme gumičkou. Na chladnějším místě necháme stát asi 3 týdny. Jednou za 3 dny dobře protřepeme. Poté scedíme přes tenké plátno, nalijeme do menších uzavíratelných sklenic a uchováváme v chladu. Podáváme 2xdenně po 25 ml.
Alternativa: Namísto 1 litru vody můžeme použít litr kvalitního alkoholu. Ten však přidáváme až do sklenice se zalitými ingrediencemi před macerací.

Česneková kúra
Nejlepší čistič cév je česnek, zejména jeho divoce rostoucí kolega - česnek medvědí, a to především formou tinktury. Do macerátu je možné kromě česneku medvědího použít i obyčejný česnek a cibuli v poměru: 100 g česneku medvědího, 20 g česneku obyčejného, ​​jednu menší cibuli a 1/2 litru kvalitního alkoholu. Domácí česnek a cibuli můžeme přidat i později do hotového macerátu z čistého medvědího česneku, ale necháme je ještě alespoň 109 dní louhovat a poté scedíme. Pokud jsme zmeškali sezónu na sklizeň česneku medvědího, musíme si vystačit s domácím česnekem a cibulí v poměru: 100 g česneku a 25 g cibule + 1/2 litru alkoholu.
Jak na to: Hotový macerát na celkovou očistu cév podáváme po dobu 9 týdnů následovně:
1.týden - 1x denně malá, nejlépe mokka lžička, zapít čajem nebo vodou
2.týden - 2x denně 1 lžička
3.týden - 3x denně 1 lžička
4.týden - 4x denně 1 lžička
5. týden - 5x denně 1 lžička
6. týden - 4x denně 1 lžička
7. týden - 3x denně 1 lžička
8. týden - 2x denně 1 lžička
9. týden - 1x denně 1 lžička

Čaje proti ateroskleróze
Čaje střídáme po měsíci s týdenní pauzou a takto je střídáme několik měsíců.
Potřebujeme: 1. směs: 150 g květů hlohu, 60 g listů meduňky, 40 g routy, 150 g kořene pýru, 50 g plodů jeřabiny ptačí
2. směs: 100 g violky trojbarevné, 50 g listů jmelí, 150 g listů pampelišky, 30 g kůry krušiny (nemusí být), 150 g šípků, 50 g benediktu lékařského
Jak na to: 2 lžičky čajové směsi zalijeme 400 ml vroucí vody a hodinu necháme louhovat. Nápoj pijeme teplý, nalačno v malých dávkách. V poledne a na noc si dáme 1/2 skleničky. 400 ml dávka je na jeden den

Směs proti kornatění cév
Bylinná směs působí na úpravu vysokého krevního tlaku a zároveň preventivně i proti kornatění tepen.
Potřebujeme: Po 30 g natě kapsičky pastýřské a přesličky, 20 g natě zlatobýlu a po 10 g kořene pampelišky, natě routy, natě řebříčku, natě benediktu a 5 g natě jmelí.
Jak na to: Polévkovou lžíci směsi dáme do 1 l vroucí vody a necháme přikryté louhovat asi 15 minut. Přecezené necháme vychladnout a studené pijeme ráno a večer po šálku.

K prevenci zařaďme
Potraviny, které změkčují krevní cévy a působí na jejich regeneraci. například chaluha, mořská tráva, mořské řasy, artyčoky, klíčky mungo, ovoce, červený pepř, pohanka, lilek
Potraviny snižující hladinu cholesterolu - sezamový, lněný, kukuřičný olej, houby shiitake
Potraviny snižující krevní tlak - celer, plody hlohu, banány, med
Hodně ovoce a zeleniny pro své antioxidační účinky podporující správný stav cévního systému
Potraviny obsahující Omega3 mastné kyseliny, které zvyšují pružnost tepen. Zejména ryby s vysokým obsahem tuku - makrely, sledi, lososi, sardinky, tuňák atd.

Lněný olej
Z rostlinných olejů je pro prevenci arteriosklerózy je asi nejužitečnější lněný olej, který obsahuje omega3 a 6 mastné kyseliny v tom pro člověka nejsprávnějším poměru. Jeho pravidelné užívání - po polévkové lžíci ráno a večer, má na cévy a tepny očisťující a regenerační účinek. Snižuje hladinu škodlivých tuků v krvi, snižuje krevní tlak, napomáhá elastice cév a má i protizánětlivé účinky a pozitivní účinky na krev.

Pozor na margaríny
V rámci prevence arteriosklerózy omezme ve stravě i margaríny (ztužené rostlinné tuky), které se používají jako náhražky másla. Bylo však prokázáno, že při ztužování rostlinných tuků (hydrogenaci) vznikají trans-kyseliny (TFA), které jsou aterogenní, tedy právě naopak podporují zanášení tepen a cév. Navíc nedávné studie prokázaly, že margaríny v našem těle blokují přeměnu energie v buňkách, takže jejich přílišná konzumace může vést mimo jiné až k chronickému únavovému syndromu a jiným zdravotním problémům. Pro racionální výživu se tedy hodí pouze rostlinné oleje lisované za studena (tekuté). Ztužené tuky se často nacházejí také v různých pekárenských a mlékárenských výrobcích, krémech, pomazánkách a tavených sýrech, sladkostech a čokoládách a v poslední době se přidávají i do tvrdých sýrů paradoxně právě pro snížení obsahu živočišných tuků ...

Autor: Lenka Kostková