Rej masek a masopust - ideální doba na hledání partnera

Masopust - tradice, která se opět vrací nejen do českých vesnic. Ale co o něm vlastně víme? Jak ho naši předkové prožívali a co bylo vlastně jeho účelem? Napadla vás někdy souvislost mezi masopustem a hledáním partnera?

Rej masek a masopust - ideální doba na hledání partnera

Už jste letos absolvovali ples, maškarní bál, nebo karneval?
Minimálně si snad vaše děti užijí zábavu ve školce nebo ve škole na tradičním karnevalu v maskách. Ty ke masopustnímu období patří. Stejně jako i syté, ne právě nejzdravější jídla, které si i v minulosti lidé dopřáli. Před velikonočním půstem si udělali zásoby nejen tělesné, ale i jejich duše mohla vzpomínat na radost a zábavu během masopustu. Říká se, že i láska prochází žaludkem. Není se proto co divit, že masopust byl ideálním časem pro hledání si partnera. Vždyť v maskách, posílení dobrým jídlem, byli i ti nejstydlivější plní odvahy.

Z historie - masopustní svět naopak
V období mezi Třemi králi a Popeleční středou se v minulosti žilo naplno. Po vánočním půstu a držení morálky na uzdě bylo dovoleno snad vše. V zábavě, okázalé veselosti, i v uvolnění mravů. Bylo to období hledání partnera i hojného jídla. Vše bylo třeba stihnout rychle. Do Velikonoc, kdy bylo třeba opět uklidnit a kontrolovat tělesné požadavky. Masopust byly v minulosti časem přástek, zabíjaček, svateb, četných her, zábav, maškarád a muzikantských obchůzek. Encyklopedie lidové kultury popisuje období masopustu jako "svět naopak". Na vesnici se dodržoval zákaz prací, který umožňoval pouze zábavu, veselost, zpěv a tanec. "Vládu" v obci přebírali masopustníci. Jde o rituální zrušení společenského řádu a výsměch některých hodnostářů a povolání. Vše je dovoleno, a tak se ženy převlékly za muže, mladí za staré. Vše vážné se obrací na humor a satiru. Je to období, kdy je i tělu třeba dopřát nadmíru jídla a pití. Neboť, kdo se nenají během masopustu, bude hladovět po celý rok. A kdo by chtěl zůstat hladový? Tak si raději dopřál mastná, masitá jídla, slaninu a klobásu. Jedli se smažené koblihy, fanky. Tyto koblihy mají zároveň funkci obřadního pečiva. Věří se, že bohatství jídel a pohostinnost přinesou v následujícím hospodářském roce prosperitu. K zajištění plodnosti se zase jedla vajíčka a vaječné pokrmy. Masopust byl ideálním obdobím pro přejídání. Práce  na statku nebylo téměř žádné, ale ve spíži bylo ještě dostatek zásob. Navíc prasátka už byla akorát vykrmená a tak období zabíječek obohatilo kuchyni o jitrnice, klobásy, slaninu, huspeninu a maso všeho druhu. Tělo si užívalo nadbytek kalorií, mysl se zásobila zážitky i požitky. Neboť zanedlouho přišla Popeleční středa a po ní 40-denní půst. Rytmus života se po ní najednou změnil. Z jídelníčku vymizela kalorická jídla a z vesnice zábava a radost.

Autor: Martina Dvořáková