Ryby - nejzdravější zdroj tuků, nezbytných pro život!

Tuky patří mezi hlavní živiny člověka a jsou nejvydatnějším zdrojem energie. Bez tuků by nebyly možné správné reakce hormonů či vstřebávání některých vitamínů (A, D, E, K). Jsou součástí všech buněk lidského organismu (s výjimkou červené krvinky) a účastní se na správné funkci nervové soustavy, imunologických procesech i na srážení krve. Molekuly tuku tvoří glycerol a mastné kyseliny. Tělesný tuk také slouží při regulaci tělesné teploty. Doporučené minimální množství tuku pro muže je kolem 7 %, pro ženy kolem 12 %. Minimální denní doporučený příjem nenasycených tuků je 10-15 gramů.

Kde se nacházejí
Tuky nekonzumujeme pouze prostřednictvím másla, sádla a olejů, ale mnoho potravin obsahuje poměrně hodně tuku bez toho, abychom si to uvědomili. Velký obsah tuku mají samozřejmě mastné výrobky - salámy, paštiky, tučná masa. Doporučit lze libové maso, drůbež (bez kůže), králičí maso a ryby. Vepřové a hovězí maso obsahují tuky i v částech svaloviny. Problém je v tom, že naše populace má nízkou spotřebu rybího masa. Měli bychom ryby konzumovat 1-2 krát týdně.

Které tuky konzumovat
Tuky tvoří i mastné kyseliny. Ty se liší chemickou strukturou a jsou dvojího druhu - nasycené a nenasycené. Příjem nasycených mastných kyselin by neměl přesáhnout 1 / 3 z denní dávky tuků - a to pro jejich vliv na rozvoj aterosklerotických změn na cévách. Jsou obsaženy především v potravinách živočišného původu, z rostlin v kokosovém a palmovém oleji. Nenasycené mastné kyseliny mají příznivý vliv na naše zdraví, protože snižují LDL cholesterol. Jeho snížením chrání cévy a jsou také zdrojem vitamínu E. Z tohoto důvodu se doporučuje výrazně zvýšit příjem rostlinných olejů. Mezi nejlepší patří: slunečnicový, sójový a řepkový.

Ryby
Tuk v rybím mase je sice živočišného původu, obsahuje však velmi výhodné polynenasycené mastné kyseliny, zejména typu omega-3 mastných kyselin, které mají velmi pozitivní vliv nejen na funkci oběhového systému, ale i na vývoj nervového systému. Někdy se lidé obávají konzumace tučných ryb, jako je například losos, sleď nebo makrela, ale i tyto ryby obsahují příznivý poměr tuků a jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Omega- 3 mastné kyseliny nacházíme i v potravinách, které jsou pro naši populaci typické
Například vlašské ořechy a také některé rostlinné oleje (sójový nebo řepkový). Omega- 6 nenasycené mastné kyseliny se konzumují výrazně více, protože jejich příjem pokrýváme z různých druhů rostlinných olejů. Tuky v potravinách jsou pro nás chuťově příjemné, ale i navzdory svému velkému energetickému obsahu mají malý sytící účinek. Pocit nasycení vzniká poměrně pozdě. Člověk, je tak schopen zkonzumovat velké množství tučných potravin. Pokud chceme tuky využít pro své zdraví, musíme zvýšit konzumaci omega - 3 mastných kyselin, snížit příjem nasycených mastných kyselin a transfer kyselin.

Porucha metabolismu tuků
Porucha metabolismu tuků je u nás poměrně rozšířená a je jedním z rizikových faktorů rozvoje nemoci oběhového systému (srdce a cév). Kardiovaskulární choroby jsou stále nejčastějším důvodem úmrtí u nás.