Rýže snižuje riziko rakoviny, mírní průjmy a podporuje hubnutí

Proč konzumovat rýži? A jaká je nejlepší? Jaký rozdíl je mezi jednotlivými druhy rýže? Na tyto otázky vám odpovíme v šestnácti bodech. Ano, tolik jich je, aby vás přesvědčily.

Rýže snižuje riziko rakoviny, mírní průjmy a podporuje hubnutí

Co rýže obsahuje?
Loupaná bílá rýže je zbavena povrchových vrstev obsahujících minerály a zejména vitaminy skupiny B. V zrnu bílé rýže je velký obsah sacharidů a malé množství bílkovin. Tzv. parboiled rýže má uchováno asi 80% cenných živin. Proto jsou zde důvody, proč je rýže - zejména naturální hnědá, tolik ceněna.

1. Rýže je lehce stravitelná, nepůsobí plynatost a je tudíž vhodná pro výživu dětí, starých lidí a pro lidi s žaludeční, žlučníkovou či pooperační dietou.

2. Rýže neobsahuje cholesterol.

3. Rýže neobsahuje lepek (gluten), a proto je vhodnou potravinou pro lidi s alergií na lepek či celiakií.

4. Hrnek uvařené rýže obsahuje pouze 150 kalorií.

5. Díky obsahu minerálních látek a vitamínů je hnědá rýže ideální potravinou pro zdravé vlasy, nehty, pokožku a kosti.

6. Rýže je bohatá na slizotvorné substance, což má význam pro léčbu zažívacích a střevních onemocnění.

7. "Rýžový sliz" pomáhá zmírnit průjmy, řídké stolice. Pro tento účel je vhodné uvařit 25 g rýže v 1 litru vody.

8. Konzumování rýže zlepšuje stav kůže při lupence.

9. Rýže obsahuje 8 esenciálních aminokyselin. Pokud uvaříme rýži s luštěninami (např. čočkou, hrachem či sójou), získáme plnohodnotný zdroj bílkovin.

10. Rýže podporuje vylučování vody a zplodin metabolismu, prostřednictvím ledvin.

11. Škrob v bílé i hnědé rýži se tráví a absorbuje pomalu a přitom neustále uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru. To je výhodné u lidí trpících cukrovkou či hypoglykemií (sníženou hladinou krevního cukru).

12. Rýže pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty.

13. Konzumace rýže snižuje krevní tlak.

14. Vývar z rýže pomáhá při vysokých teplotách a zánětech.

15. Působí preventivně i léčebně proti ledvinovým kamenům kalciového typu.

16. Podle makrobiotiky, patří hnědá rýže mezi energeticky vyrovnané potraviny, a proto není ani extrémně stahující, ani roztahující.
 

Autor: Lenka Kostková