Semínka pro zdraví - lněná, dýňová, slunečnicová, maková, sezamová i konopná

Malá rozměry, ale s velkou výživou hodnotou? Ano, taková jsou olejnatá semínka. Dají se konzumovat samostatně, nebo jako součást zdravých pokrmů. Obsahují kromě výživových látek i životně důležité vitaminy.

Lněná, dýňová, konopná, slunečnicová, nebo sezamová semínka by neměla chybět ve vaší domácnosti
Jejich využtí je různorodé a nabízejí nejen široké spektrum výživných látek pro naše tělo. Dodají pokrmům i specifickou chuť a vůni. Hlavní složkou olejnatých semen je tuk. Nelekejte se. Nenasycené mastné kyseliny, které převažují, hlídají v krvi cholesterol. Bílkoviny, vláknina, minerální látky a vitamíny doplňují mozaiku zdravé skládačky v malém semínku. Jsou nedílnou součástí "raw" stravování, veganské i vegetariánské kuchyně.

Dýňová semena - zdroj zinku a hořčíku
Jadérka tykve jsou bohatá zejména na zinek. Tato minerální látka podporuje zdravý růst a vývin, posiluje imunitu a plodnost. Nedostatek zinku se projevuje i na špatném stavu pokožky, vlasů či nehtů. Jadérka obsahují fytosteroly, které zabraňují nádorovému bujení a snižují cholesterol. V jejich tuku jsou mastné kyseliny - kyselina linolová a olejová. Dýňové jadérko je pro tělo bohatým zdrojem bílkovin, vápníku, fosforu, draslíku a železa. Dopřejte si je jen tak v syrovém stavu, výborně však chutnají i nasucho opražené. Ozdobíte jimi polévku, dodají chuť salátům, těstovinám, či zeleninovým karbanátkům.

Slunečnicová semena - zdroj vitamínu E a B
Jsou zásobárnou antioxidačního vitaminu E, který pozitivně ovlivňuje tvorbu červených krvinek. Je důležitý při prevenci samovolných potratů, podporuje činnost pohlavních žláz. Vitamín E je využíván v kosmetickém průmyslu díky jeho schopnosti zpomalovat proces stárnutí buněk a tkání. Dostatečný přísun vitaminů typu B, které slunečnicová semínka obsahují, je důležitý v období těhotenství, stejně i kojení. Slunečnicová semínka patří k bohatým zdrojům omega 6 - polonenasycených mastných kyselin, které přispívají výrazně ke snižování cholesterolu v krvi. Chutnají skvěle v pečivu, salátech, polévkách. Nasucho opražené i syrové.

Sezamová semena - měď, mangan, selen a vápník
Kromě bohatého zastoupení vitaminů a minerálů jsou sezamová semínka bohatá i na vlákninu. Sáhnout po nich bezpečně mohou diabetici, těhotné ženy a díky vysokému obsahu vápníku ho ocení i vegetariáni. Sezamová semena obsahují sesamin a sesamolin - látky prospěšné při detoxikaci jater. Pozor však na nadměrné užívání, sezamové semeno může vyvolat alergickou reakci u citlivějších jedinců. V kuchyni je snad nejznámější využití rozdrcených sezamových semen - známá tahini pasta. Je podstatnou součástí tradičního arabského pokrmu - cizrnové pomazánky hummusu. Ochutnali jste již chalvu? Pokud ano, tak vězte, že tuto sladkost netvoří nic jiného než rozdrcená pražená semínka sezamu s medem. Výborně dochutí saláty i pečivo.

Lněná semínka - omega 3 mastné kyseliny a lignany
Patří k nejbohatším zdrojům těchto kyselin, důležitých při prevenci nemocí krevního oběhu a nádorových onemocnění. Lignany mají antioxidační účinek, ovlivňují metabolismus a funkci hormonu estrogenu. Látky, které obsahují lněná semínka, působí příznivě v procesu trávení. Pomáhají při zácpě, udržují čisté tlusté střevo a makrobiotickou mikroflóru. Denní doporučená dávka - dvě lžičky mletého semene. Pro těhotné ženy je tu jisté omezení - kvůli lignanu s fytoestrogenovým účinkem by měly mleté ​​lněné semínko nahradit raději lněným olejem, který lignany neobsahuje (čtěte etiketu, do některých olejů jsou tyto látky přidány dodatečně po lisování).

Maková semena - bohatá na vápník
Věděli jste o tom, že mák obsahuje více vápníku než sýry a mléčné výrobky? Dopřejte si ho preventivně proti osteoporóze. Je zdrojem železa a hořčíku, pomáhá zmírnit migrenózní bolesti. Vláknina, nenasycené mastné kyseliny, minerály a vitaminy skupiny B - mák je jedna z nejvýživnějších surovin používaných v naší kuchyni. Rozemletý ho můžeme přidat do kaší, moučníků, pečiva, či sladkých pomazánek. Co se týče množství - dejte si jednu čajovou lžičku máku denně.

Konopná semena - zdroj bílkovin
Vysoký obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselin, které konopná semínka obsahují, působí preventivně při Alzhaimerově či Parkinsonově chorobě. Bílkoviny, které se v nich nacházejí, jsou snadno stravitelné, obsahují esenciální aminokyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit samo. Konopná semínka obsahují globulin - látku, která podporuje imunitní systém. Tělu dodají vitamin B6 i hořčík.Semínka neobsahují lepek, proto jsou vhodná pro celiaky. Mají jemně oříškovou chuť.


Mohlo by vás také zajímat