Semínka prospívají srdci a zlepšují náladu

Konzumujete pravidelně semínka? I přes svou velikost se pyšní úžasnými výživovými vlastnosti. Výborně chutnají a jsou plná vitaminu, minerálů a bílkovin. Do stravy by si je měly zařadit všechny věkové kategorie lidí, včetně malých dětí. Samozřejmě i lidé, kterým zdánlivě nic nechybí. Pomáhají nám udržet si zdraví a vitalitu.

Uvědomujete si zdravotní výhody semínek,
ale nechutnají vám syrová a bez soli? Stačí použít osvědčený trik a jejich konzumace se pro vás stane doslova požitkem. Jak na to? Směs rozličných semínek jednoduše vložte do trouby, pokapejte olivovým olejem, dochuťte oblíbenými bylinkami a pomalu pečte. Takto upravená je můžete jíst samotná, nebo přidat do salátů či slaných pokrmů.

Denní příjem semínek lze navýšit i tak,
že je dáte do různých jídel, jako například kaší, jogurtů či smoothies. Doporučené denní dávky se u jednotlivých druhů semen liší, ale pokud si dopřejete denně mix různých semínek ve velikosti hrsti, nic nezkazíte. Právě naopak. Proč tedy semínka pravidelně konzumovat?

Sezamová semínka prospívají srdci a bojují proti úzkosti
Jsou bohatá na mononenasycené mastné kyseliny, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. Obsahují také kvalitní proteiny prospěšné pro svalovou hmotu: 100 gramů sezamových semínek poskytuje cca 18 gramů bílkovin. Zastoupeny fenolové antioxidanty chrání buňky před škodlivými volnými radikály. Sezamová semínka jsou zdrojem kyseliny listové a niacinu. Ten je bojovníkem proti úzkosti a neurózám. Nelze zapomenout na vápník, hořčík, železo, zinek, mangan a selen, které jsou pro zdraví člověka nezbytné. 100 gramů sezamu obsahuje 573 kcal.

Dýňová semena jsou nabitá proteiny i vitaminy skupiny B
100 gramů dýňových semen má cca 550 kcal. Jsou bohatá na bílkoviny: 100 gramů obsahuje až 30 g proteinů. Dále na tuky, konkrétně na mononenasycené mastné kyseliny. Pokud máte problém s únavou, podrážděností či nervozitou, semena tykve jsou správnou volbou. Obsahují aminokyselinu tryptofan, která se účastní syntézy serotoninu, nazývaného také hormon dobré nálady. Bohatě zastoupený je i významný antioxidant vitamin E, který chrání buňky před poškozením a také prospívá pokožce. Nechybí ani vitamíny ze skupiny B, měď, mangan, draslík, železo, hořčík a další látky.

Lněná semena odstraní zácpu a dodají omega-3 mastné kyseliny
I semínka lnu jsou bohatá na kalorie (534 kcal / 100 g), ale jejich pozitivních účinků je nepočítaně. Jsou jedním z nejvýznamnějších rostlinných zdrojů omega-3 nenasycených mastných kyselin, které prospívají srdci a chrání před vznikem civilizačních onemocnění. Vláknina prospívá trávení a pravidelnému vyprazdňování, vitamin E je ochráncem organismu a posiluje imunitní systém. Vitaminy ze skupiny B jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu a nervové soustavy. Ani v těchto semínkách nechybí živiny jako železo, hořčík, vápník, zinek či selen.

Chia semínka obsahují ideální poměr zdravých tuků a prospívají svalům
Donedávna byla chia semínka poměrně neznámá, ale situace se rychle mění. Obsahují kvalitní proteiny, zdravé tuky, vlákninu, vitaminy, minerály a další živiny. Výjimečné jsou i tím, že poměr zastoupených omega-3 a omega-6 mastných kyselin je ideální, konkrétně 1: 4. Většina z nás konzumuje hlavně hodně omega-6 tuků (15: 1 ve prospěch omega-6 a dokonce i více), což je z dlouhodobého hlediska pro organismus riziko.

Pšeničné klíčky prospívají nervové soustavě a zpomalují stárnutí
Pšeničné klíčky jsou zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny, bílkovin, vitaminů skupiny B, vitaminu E, draslíku, železa, vápníku, draslíku atd. Zastoupeny jsou také prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Jaké jsou jejich hlavní zdravotní výhody? Posilují imunitní systém, zdraví kardiovaskulárního aparátu, jsou prevencí rakoviny, zpomalují stárnutí, podporují metabolismus, prospívají svalům atd. Měly by je jíst i těhotné ženy, protože jsou zdrojem kyseliny listové.


Mohlo by vás také zajímat