Šetření vodou a potravinami není lakomost, ale nutnost!

Šetříte si místo v popelnici tím, že třídíte odpad a vyhazujete ho do kontejnerů, které jsou k tomu určené? Super! Ale v šetření prostředí a zároveň i peněz se dá stále něco zdokonalovat. Co se takhle porozhlédnout, jestli ve vašem městě není kontejner na kuchyňský olej nebo sběrna prošlých potravin?

1. Nekupujme zbytečně plasty
Pokuste se co nejvíce omezit výrobky z plastů a zapomeňte i na igelitové tašky a obaly. Různé obchody nabízejí krásné látkové tašky, které vám nejen vydrží déle než igelitka, ale také vypadají lépe. Některé produkty se dají použít vícekrát, takže pokud se odmítáte zříci své igelitky, používejte ji pravidelně a nekupujte si při každém nákupu novou. Totéž platí i o plastových lahvích, které se dají používat velmi dlouho. Samozřejmě nesmíme zapomenout na barevné kontejnery, které jsou určeny k recyklaci plastů, papíru a skla. Kromě toho máme možnost pravidelně sbírat papír, který máme doma, a vyměnit ho za toaletní papír nebo kuchyňské utěrky.

2. Voda není samozřejmost
Důležitým zdrojem pro život je i voda a přestože si to neuvědomujeme, velmi s ní plýtváme. Během mytí nádobí ji necháváme téct a každý den si dopřejeme horkou koupel. Na tom by nebylo nic špatného, ale je třeba brát v úvahu, že v mnoha zemích je vody nedostatek a ne všude je pitná. Tímto se dostáváme k věčné dilematu - minerálka nebo čistá voda? Minerální vody jsou baleny v plastových lahvích, které se v přírodě rozkládají velmi dlouhou dobu. Pitím vody z vodovodu pomáháme životnímu prostředí a také svému zdraví. Vodu máme chutnou, tak proč to nevyužívat?

3. Recyklace kuchyňského oleje
Kuchyňský olej je také dobrým recyklačním produktem. Ten se může následně zpracovat na biopalivovou složku, která bude přidána do pohonných hmot. Pokud se ptáte, zda to není zbytečné, odpověď je ne, protože z jednoho litru kuchyňského oleje se dá vyrobit až 0,9 litru biopalivové složky. Bohužel, kontejnery na kuchyňský olej najdeme jen v některých větších městech.

4. Stop plýtvání jídlem
Zbytky jídla se sice recyklovat nedají, ale pokud máte suchý chléb, vydejte se do lesa a dejte ho ptáčkům. Vždyť by byla škoda ho vyhodit. Na celém světě se vyhodí 30% jídla, přičemž některé země před pár lety přesahovaly až 40%. Tato čísla jsou velmi vysoká, proto se jídlo, které na sobě nemá hrubý povlak plísně, může dát bezdomovcům nebo lidem, kteří ho umí využít i jinak. V Jižní Korei je zaveden systém "zaplať za to, co vyhodíš", díky kterému se země vyhýbá plýtvání jídlem. Obyvatelé jsou podle zákona nuceni separovat zbytky jídla do extra kontejnerů, které za vhazováním objem strhnou příslušnou částku. Věřili byste, že to zabírá? Od zavedení tohoto systému, množství jídla v odpadu kleslo na 5%. U nás zatím takové zpoplatněné kontejnery nemáme, ale zkuste se zamyslet a pro začátek začít nakupovat rozumně.


Mohlo by vás také zajímat