Šípky pro zdraví a krásu

Šípky jsou krásně červené plody šípkové růže. Dozrávají na podzim, kdy se sklízejí a suší. Vaří se z nich výborný čaj, ale také se hodí k přípravě chutné marmelády. A kdo by neznal šípkovou omáčku, kterou tak proslavil Bohumil Hrabal ve své knize a veleúspěšném filmu?

Šípky pro zdraví a krásu

Šípky jsou plody nenáročné rostliny, růže šípkové,
která roste na loukách, okrajích lesů často však i při cestách. Je důležité dbát o to, abychom sbírali pouze ty šípky, které rostou daleko od silnic. Ještě stále se mezi námi najdou i ti, kteří nevědí, jak se dají tyto červené plody využít a čím jsou pro nás důležité. Pokud máte blízko vašeho domova šípkový keř a dosud jste ho považovali pouze za okrasu, neváhejte a šípky si nasbírejte.

Jak sušit šípky
Šípky si můžete jednoduše usušit i doma. Ti kteří mají sušičku mohou šipky usušit v ní. Pro ty, kteří však sušičku nemají je tu i jiná možnost. Šípky dejte na plech pokrytý papírem a sušte nejlépe v horkovzdušné troubě při teplotě do 60 ° C dokud šipky nezmění barvu z červené na hnědou. Pokud nemáte horkovzdušnou troubu, můžete je usušit i v normální troubě, ovšem s pootevřenými dvířky. Teplotu nikdy nepřekračujte, protože při vysoké teplotě šípky ztrácejí velké množství vitaminu C.

Jak je skladovat
Usušené šípky skladujeme v uzavřené nádobě maximálně po dobu jednoho roku. Při delším skladování šipky ztratí příliš mnoho vitaminu C.

Jsou dobré neboť ...
Šípky jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C. Pomáhají léčit různé infekce a zvyšují obranyschopnost organismu. Vitamin C je velmi důležitý pro tvorbu kolagenu, který je nezbytný pro zdraví kostí a svalů. Šípky se využívají nejen na čaj či džem, ale také se z nich vyrábí šípkový olej. Tento olej napomáhá regenerovat pokožku. Využívá se při léčbě akné, popálenin či jizev. Olej má hydratační účinky, napomáhá udržovat vlhkost v pokožce. Pravidelné pití šípkového čaje také napomáhá udržovat zdravou pokožku. Pektin a ovocné kyseliny obsažené v šípkách působí mírně močopudně a projímavé. Šípkový čaj se využívá ke zmírnění příznaků problémů s ledvinami, ale také pomáhá i při problémech se zácpou.

Neztraťte Céčko
Šípkový čaj nemůžeme dlouho vařit, protože by došlo ke ztrátě vitaminu C. Pokud děláme čaj z celých sušených šípků, je dobré je louhovat ve studené vodě přes noc. Pak vodu se šípky krátce povařte a pak ještě nechte chvíli louhovat předtím, než čaj scedíte. Čaj z drcených šípků louhujte alespoň hodinu, následně rychle přiveďte k varu a nechte ještě louhovat. Čaj z drcených šípků je nutné přecedit. Pokud chceme zvýšit léčivé účinky šípkového čaje, můžeme si připravit šípkový čaj spolu s lipovými květy. Šípkový čaj je vhodné pít i během těhotenství, protože je dobrým zdrojem vitaminu C pro budoucí maminky. Čaj však není jedinou možností jak si dopřát šípky. Šípky se výborně hodí k přípravě džemů, sirupů čí vína. Záleží jen na vás, které možnosti dáte přednost.

Autor: Martina Dvořáková