Sladká a zdravá náhrada cukru - melasa

Propagujete zdravý životní styl? A stále sladíte cukrem? Vyzkoušeli jste již melasu? Melasa nejen příjemně osladí, ale slouží i jako výživový doplněk nebo podpůrný lék některých onemocnění.

Sladká a zdravá náhrada cukru - melasa

Není cukr jako cukr
Melasa je hustá šťáva, tmavohnědý až černý sirup, který vzniká vylisováním cukrové třtiny. V tekutině zůstávají všechny cenné látky, ale podíl cukru je nízký. Jde převážně o fruktózu a glukózu.Je zdravější alternativou k ostatním sladidlům a má méně kalorií. Její přidaná hodnota spočívá hlavně v obsahu minerálů a vitamínů. Sáhněte po ní, pokud trpíte nedostatkem železa. Je vhodná i pro děti od jednoho roku. Stačí jedna čajová lžička denně. V ní dostanou látky důležité pro zdravý vývoj organismu a k prevenci civilizačních chorob. Ideální je koupit ji v bio kvalitě. Na štítku hledejte - "organická a nesířená". Její konzistence je sice mazlavá a lepkavá, ale právem si vysloužila označení černé zlato.

Co se v melase skrývá?
V tomto černém sirupu najdete celou soustavu stopových prvků a organických látek, které se do našeho těla běžným stravováním nedostávají v potřebné míře. Hořčík, vápník, železo, draslík, sodík, zinek, chrom - všechny důležité minerální látky, které zabezpečují chod našeho organismu. Melasa obsahuje vitaminy skupiny B, nenasycené mastné kyseliny, také kyselinu listovou. Pokud ji zařadíme mezi běžně používané suroviny, tělo vám poděkuje. Její specifická karamelově-štiplavá chuť však někoho odrazuje. Přesto, že ji můžeme používat jako běžné sladidlo, čaj, káva, ale i koláče získají přidáním melasy jinou příchuť. Pokud vám v koláčích nezachutná, klidně jí vyhraďte místo na poličce výživových doplňků a užívejte ji cíleně.

Jak melasu využít a používat
Melasa je v přírodní medicíně využívána při anémii, ekzémech, nespavosti, revmatismu a je výborným pomocníkem při zácpě. Stačí, když si každé ráno připravíte melasový nápoj. Jednu čajovou lžičku zalijeme dvěma decilitry horké vody, zamícháme a pijeme po doušcích, případně přes brčko. Večer si zamíchejte lžičku melasy do horkého mléka a počkejte si na zdravý spánek. Denně můžeme užít jednu až tři lžičky. Při vážnějších onemocněních a celkovém vyčerpání organismu je možné dávku zvýšit. Vždy je dobré zapít melasu větším množstvím vody, aby se v těle lépe vstřebala. Využít ji můžete i jako sirup. Rozředíte ji ve vodě, přidáte pár kapek citrónu a láhev tohoto nápoje si vezměte s sebou. Zažene žízeň a zároveň si zajistíte přísun důležitých látek. Působí povzbudivě na fungování organismu, harmonizuje nervový systém při dlouhodobém stresu. Melasa je bezlepková a tedy vhodná i pro diabetiky. V kuchyni můžete zaexperimentovat a využít ji při přípravě rajčatových polévek, pikantních marinád, při pečení čokoládových koláčů a přidat ji můžete i do jablkových náplní. Po melase sáhněte jestliže trpíte anémií. Železo, které obsahuje, naše tělo dokáže vstřebat na sto procent. Menstruace, těhotenství, kojení - v tomto období potřebuje ženský organismus zvýšenou potřebu železa. Na trhu jsou dostupné různé výživové doplňky s jeho obsahem. Než sáhnete po synteticky připravených léčivech, vyzkoušejte sílu železa v melase.

Věděli jste, že:
Melasa obsahuje více vápníku než mléko, více železa než vejce a více draslíku než kterákoli jiná potravina?