Slanina nejen výborně chutná, ale pečuje o naši pleť a tělo

Slanina není jen výborná pochoutka. Můžeme ji skvěle použít i v péči o pleť. Věděli jste, že slaninový peeling je výborný prostředek na suchou pleť? A jak vám může pomoci na rozpraskané paty! Ale to není zdaleka vše, na co můžeme tento masný produkt využít.

Slanina nejen výborně chutná, ale pečuje o naši pleť a tělo

Na úvod pár čísel
Slanina je jediný masný výrobek, který má v sobě kolem 150 různých látek. Všechny samozřejmě nejsou zdraví prospěšné, a tak se doporučuje konzumovat ji jen v malých množstvích. Čerstvá slanina obsahuje v sto gramech 0,44 mg vitaminu B1 (thiamin, aneurin), 0,16 mg vitaminu B2 (riboflavin), 0,35 mg vitaminu B6 (pyridoxin), 0,50 mg vitaminu E (tokoferol), také minerály - 13 mg vápníku, 0,8 mg železa, 108 mg fosforu a podobně. Nejsou to sice velká čísla, ale společnou kombinací dokazují složky obsažené v slanině divy. Nás budou zajímat i další látky, obsažené v ní. Jde hlavně o polynenasycené mastné kyseliny o nichž je známo, že naše tělo si je samo nedokáže vyprodukovat. Bez těchto kyselin náš organismus nedokáže správně fungovat a jsou zvláště důležité pro náš hormonální systém. Druhou zajímavou látkou v slanině je kyselina arachidonová, která působí jako regulátor metabolismu cholesterolu v těle. To znamená, že tato kyselina částečně rozloží cholesterol, který konzumujeme s jídlem. Další významnou složkou slaniny je kyselina hyaluronová. Význam této složky je vyzdvihován hlavně v kosmetice a přípravcích proti stárnutí pokožky. 

Kosmetické přípravky ze slaniny
Kdysi koncem minulého století sháněl jistý pán vzácný marocký arganový olej pro svou manželku, která trpěla takzvanými "suchými lokty". Jelikož v těch časech u nás o tomto oleji téměř nikdo nevěděl, požádal svého lékaře (který pocházel z Tunisu), jestli by mu ho nedovezl, když pojede za rodinou. Lékař se na něj zadíval a řekl, že pokud by nebyl muslim, nekupoval by drahý arganový olej, ale získával ho ze slaniny "nečistého" prasete. Měl pravdu. Poslední vědecké studie potvrzují, nejen to, že tuk v slanině je podobný olivovému oleji, ale také arganovému. V tomto případě se jedná o vzácné lipidy obsažené v slanině ve srovnatelném množství jako v marockém oleji. Jelikož tuky v slanině jsou organické (živočišné), s pletí výborně reagují a účinek lipidů je vyšší než u syntetických výrobků. Pokud vám vůně slaniny nepřekáží, vyzkoušejte následující recepty.

Proti suché pleti a vráskám
Naše pokožka dokáže s plynoucím časem v sobě vázat stále méně vlhkosti. Její přirozený obsah hyaluronu klesá. Pružnost pokožky se snižuje. Objevují se první čáry a jemné vrásky. Navíc je pleť suchá a často dochází k odlupování malých šupinek kolem nosu, na bradě i za ušima. Naše babičky si nemuselys kupovat drahé oleje a mastičky. Zcela jim postačila obyčejná slanina a sádlo z ní vyškvařené. Jak na to? Nakrájejte čerstvou slaninu na tenké malé proužky a přiložte si je na pleť v místech, kde se tvoří vrásky (okolí očí, čelo). Prstem lehce kružte půl minuty každým proužkem slaniny po pokožce a pak nechte působit 20 - 30 minut. Pokožka bude jemnější a vrásky se po pár kúrách začnou vyhlazovat dodáním hyaluronu ze slaniny.

Slaninový peeling
Proti suché pleti a šupinkám se doporučuje nejprve slaninový peeling - plátky slaniny potřeme trochou sody a potíráme postižená místa, dokud se šupinatá kůže neodstraní. Netlačíme. Naše pohyby musí být jemné. Po peelingu slaninu omyjeme v teplé vodě, osušíme kuchyňskou utěrkou a přiložíme na místa, která jsme předtím ošetřovali. Necháme minimálně čtvrthodinu působit a poté opláchneme vlažnou vodou s hydratačním mýdlem.

Citlivá pokožka, pleť a bradavky
Tento recept je vynikající hlavně pro mladé maminky, které mají citlivé prsy a zanícené bradavky, ale použít se dá i na místech, kde je naše pokožka zarudlá a citlivá například po použití agresivních čistících prostředků. Postup: Ze zelného listu vystřihneme nůžkami vhodný tvar, jemně ho poklepeme paličkou na maso, Plátky čerstvé slaniny položíme na bradavky a překryjeme zelným listem. Necháme působit 20 minut jemně přitlačeny. U červené pokožky na rukou natřeme tyto vepřovým sádlem, na nejpostiženější místa přiložíme plátky slaniny a pokusíme se je zabalit také do zelného listu (na uchycení zelí použijeme například staré vlněné rukavice - palčáky).

Na lámavé nehty a záděry
Z papíru na pečení si nastříháme čtverce z nichž vytvoříme "čepičky" na prsty. Vrchní část prstů (nehty) překryjeme plátky slaniny a přikryjeme čepičkami. Převážeme obvazem a necháme působit přes noc během spánku.

Na tvrdé a popraskané paty
Překrojíme citron po délce a vydlabeme dužinu. Vzniknou nám dvě sedýlka, které obepnou patu. Sedýlka vyložíme tenkými plátky slaniny, přitlačíme na paty a na vrch obujeme staré ponožky. Také používáme v noci během spánku. Pokud jsou paty popraskané, postupujeme stejně, ale ještě předtím se snažíme do prasklin dostat vepřové sádlo.

Další způsoby použití slaniny na léčení
Možná nebudete věřit, ale slanina dokáže zastavit například krvácení z nosu, pomáhá při zanícených žilách, dně, angíně a podobných chorobách. O způsobech léčby se dočtete v následujících řádcích.

Krvácení z nosu
Každý, kdo trpí častým krvácením z nosu by měl nosit u sebe několik kousků slaniny. Tvrdí to otorinolaryngologové z Detroitu a dodávají, že slanina poskytuje nejúčinnější a nejrychlejší způsob, jak zastavit krvácení z nosu. Výsledek jejich studie je jednoznačný: Uzená solená slanina nakrájená na hranolky a vložena v tamponu do nosu zastavila krvácení z něj rychle, efektivně a bez patologických následků. Nevěříte? Tak vězte, že tímto způsobem to dělaly i naše prababičky. Jednoduše nakrájely slaninu na malé hranolky, obalily vatou a daly do nosu. Časem se tato metoda přestala užívat z obav, že se krvácející se mohou ze slaniny infikovat bakteriemi. Obavy však byly neopodstatněné. Dnes se slanina vzpomíná v odborných kruzích jako vynikající prostředek při Glanzmannově trombastenií - jde o permanentní krvácení z nosu, které ohrožuje život. Při této nemoci nepomáhají ani dávky proteinu na srážení krve a často musí být nasazena transfúze, aby pacient nevykrvácel. Slanina však pomohla. Je zdokumentovaný případ, kde bezradní lékaři sáhli po tradiční medicíně a pacientce dali do nosu slaninu. Samotnou - bez gázy či vaty. Krvácení ustalo. Co se vlastně stalo? Vysoká přítomnost soli v slanině zapříčinila malý otok a umožnila krevním buňkám stáhnout se mnohem více, čím se krvácení zpomalilo a krev se mohla srazit. Tento jednoduchý způsob léčby je dnes čím dál, tím víc uznávaný.

Bolavé klouby na prstech rukou
Slaninu musíme nakrájet na plátky dostatečně dlouhé na to, abychom jimi mohli postižený kloub ovinout. Když to uděláme, ovážeme slaninu obvazem, aby nám plátky nespadly a necháme působit celou noc. Léčbu opakujeme v řadě sedmi nocí. Pak by měla bolest přejít. Pokud jsou bolesti revmatického původu, doporučuje se slaninu namočit do francovky, nebo do octa po dobu minimálně 6 hodin a až pak použít. Ve druhém způsobu se požívá už jen vepřové sádlo, které je třeba smíchat ve stejném poměru s pravým včelím medem a natřít na klouby, které pak překryjeme potravinářskou fólií a ovážeme s obvazem. Stejně jako v prvním způsobu musí kúra probíhat minimálně 7 nocí za sebou.

Bolesti kolena
Plátky slaniny namočíme na den do alkoholu či francovky, položíme na bolavé místo, přikryjeme listem lopuchu obyčejného a převážeme obvazem. Takto se vyspíme během noci. Pokud je ráno lopuch černé či tmavé barvy, znamená to, že "vytahuje nemoc". Pokud není, zkuste kúru zopakovat. Útlum bolesti vám prozradí, zda byla léčba lopuchem a slaninou úspěšná.

Angína
Při hnisavé angíně se hruď potírá buď přímo vepřovým sádlem, nebo můžeme použít dva další způsoby. V prvním nakrájíme bílou, kromě uzeného slaninu na tenoučké plátky, poprášíme sladkou mletou paprikou a opatrně položíme na bolavé místo. Zavážeme a pokud se dá, necháme působit 24 hodin.
Druhý způsob: Plátky bílé slaniny namočíme do octa, přiložíme na bolavé místo a pak převážeme šátkem.

Při horečce
Pokud horečku provází kašel a bolesti v hrudníku, rozmícháme v domácí pálence (lihu) vepřové sádlo tak, aby vznikla kaše. Mastí natřeme hrudník, přiložíme pár plátků slaniny - toto všechno přikryjeme zmačkaným novinami (pečícím papírem), na vrch dáme lněnou, nebo bavlněnou utěrku a pořádně "zachumlat".

Ostruhy na patě
100 gramů vepřového sádla rozpustíme na pánvi do tepla (ne horké). Přidáme jedno syrové vejce, pořádně rozmícháme a přidáme deci octa a polévkovou lžíci medu. Opět mícháme a necháme odstát dva dny. Po dvou dnech opět důkladně promícháme. Nohy omyjeme v horké lázni, ostruhy a místo v jejich okolí natřeme připravenou mastí, přikryjeme plátkem slaniny a slaninu kusem potravinářské fólie. Natáhneme staré ponožky a necháme působit celou noc. Po týdnu takového užívání ostruhy zmizí.

Bolest zubů
Slaninu na bolavé zuby používali již staří Slované. Přiměřený kus slaniny (bílé, neuzené, nesolené) třeba držet mezi dásní a tváří na postižené části, případně mezi tváří a zuby alespoň 30 minut. Látky ze slaniny působí uklidnění nejen na zuby, ale také na zanícené dásně a parodontózu. Neřeší však bolesti od zubního kazu. Tehdy je třeba navštívit zubaře.

Křečové žíly, zánět žil
Pokud vás mučí bolest nohou, zapříčiněná křečovými nebo zanícenými žilami, vyzkoušejte toto: Tenké plátky nesolené slaniny poklademe na místa s bolavými žílami a jemně převažte obvazem. Nechte působit celou noc. Ráno bolest nejenže ustoupí, ale se i křečové žíly objemově zmenší.

Proti vysokému cholesterolu
Doporučuje se jen malá denní dávka slaniny - kolem 20 gramů, ale musíme ji jíst pravidelně buď ráno po jídle, nebo večer před spaním. Arachidonová kyselina, obsažená v této dávce působí podobně jako pilulka, ledaže nemá vedlejší účinky. Biologická aktivita slaniny je vysoká (například masti až 5 krát vyšší než másla). Arachidonová kyselina brání rozvoji aterosklerózy a normalizuje metabolismus cholesterolu v těle, což vede k tomu, že cholesterol není deponován na stěnách krevních cév a vylučuje se z těla ven se stolicí. Podmínkou však je jíst malý kousek kvalitní slaniny denně. K čištění cév se doporučuje konzumovat slaninu s česnekem.

Hemoroidy a praskliny v okolí konečníku
Podle starého receptu je třeba vložit "mezi půlky" kus slaniny tak, aby se část dotýkala konečníku. Takto ji třeba mít byť celý den, samozřejmě po velké potřebě ji bude třeba vyměnit za novou.

Bolesti a záněty uší
Tento recept pochází již ze středověku, kdy si i šlechtici při bolesti v uších vyráběli ze slaniny jakési špunty a nosili je v uších po celý den.

Popáleniny
V lidové medicíně se často vzpomíná aplikování plátku slaniny na popálené místo. Slanina utiší bolest, zabrání také v mnoha případech poškození kůže.

Na závěr
Slanina dodá tělu potřebnou energii během zimních měsíců, kdy je nedostatek čerstvého ovoce z našich končin. Obsah selenu v slanině navíc chrání organismus člověka před vznikem rakoviny. Methionin pomáhá při odvodňování organismu a kyselina arachidonová se významnou měrou podílí na tvorbě nových buněk. Už v úvodu tohoto článku jsme psali, že slaninu je třeba jíst střídmě, ale pravidelně. Denní dávka v létě se doporučuje v rozmezí 20 - 40 gramů, v zimě 30 - 70 gramů. Nezapomínejte, že méně je někdy více.
 

Autor: Lenka Kostková