Snížení hladiny cholesterolu pojídáním slunečnicových semínek

Neoficiálním symbolem léta jsou nepochybně zářivě žluté, vysoce rostoucí slunečnice. Právě na konci srpna a na začátku září nastává sběr slunečnicových semen, jejichž užitek spočívá zejména v podpoře zdraví organismu. Ačkoliv slunečnice pochází ze Severní Ameriky, v 16. století se poprvé objevila i na území Evropy. Od té doby se těší velké oblibě, a jinak tomu není ani u nás. Nejen zemědělci však vědí, že nasbíraná slunečnicová semínka jsou vzácné přírodní produkty s léčícími účinky ...

Snížení hladiny cholesterolu pojídáním slunečnicových semínek

Slunečnicová semínka obsahují množství výživových látek
Jen 2 polévkové lžíce semínek slunečnice pokryjí denní doporučenou dávku vitamínu E, který se stará o produkci červených krvinek, podporuje krevní oběh a snižuje riziko výskytu srdečně- cévních onemocnění. Slunečnicová semínka jsou zásobárnou vitamínů B skupiny (především B1 a B5 ), které jsou zodpovědné za správnou funkci nervové soustavy. Nedostatek vitamínu B1 způsobuje zánětlivé reakce organismu na kloubech či svalech, přičemž nízká hladina vitaminu B5 zapříčiňuje bolesti hlavy, nevolnost či poruchy spánku. Mangan, hořčík, selen, měď, železo či fosfor mají své zastoupení i v slunečnicových semínkách. Semínka mohou využít zejména osoby alergické na mléko, protože obsahují vysoký podíl vápníku (100g až 174mg vápníku). Kromě vitamínů a minerálních látek, v semínkách slunečnice můžete najít i esenciální mastné kyseliny, bílkoviny, kyselinu linolovou a celou řadu antioxidantů.

Jak konzumace slunečnicových semínek prospívá zdraví?
Mezi základní účinky slunečnicových semínek na zdraví se zařazují:• Pozitivní vliv na pokožku, vlasy a nehty• Snížení rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění (zahrnujících snížení hladiny cholesterolu v krvi či krevního tlaku).• Uklidnění nervů (odbourávání stresu a depresí ).• Podpora budování svalové hmoty.• Protizánětlivé a protirakovinné působení.

Slunečnicová semínka není třeba jíst denně!
Přesto, že konzumace slunečnicových semínek je zdraví prospěšná, nedoporučuje se konzumovat semínka každý den. Je to z toho důvodu, že semínka patří k vysoce kalorickým druhům potravy, ale zároveň je organismus umí dobře strávit. Jinou možností je konzumace slunečnicových semínek každý den po dobu šesti dnů a učinění přestávky v přijetí semínek na jeden den. Pak je možné obnovit konzumaci semínek, ale opět je třeba dát pozor na jednodenní pauzu v pojídání slunečnicových semínek.

Autor: Martina Dvořáková