Sója chrání před vznikem srdečních chorob

Sójové "maso" je výrobek ze sóji, který se těší velké oblibě mezi vegetariány, ale i lidmi, kteří propagují zdravou stravu. Zcela jistě má řadu zdravotních benefitů, ale ani ono není pro každého.

Sója chrání před vznikem srdečních chorob

Co je sójové maso?
Sójové maso je dehydratovaný texturovaný sójový protein, který se vyrábí z odtučněné mouky. Velká výhoda sójového masa spočívá v jeho dostupnosti a příznivé ceně. Sójové maso obsahuje až 50% bílkovin a naopak velmi málo tuku, nízká je také jeho kalorická hodnota. Z vitamínů jsou zastoupeny vitamíny z řady B, A, E a z minerálních látek vápník, fosfor a železo. Neobsahuje lepek, naopak má velký podíl vlákniny. Sójové maso lze připravit buď zalitím horkou vodou z rychlovarné konvice a nabobtnáním, nebo přímo vařením - tím se zlepší jeho stravitelnost. Samo o sobě nemá nijak výraznou chuť, ale snadno vstřebá chuť koření, omáček, šťáv apod.

Léčivé účinky sóji
Sojové boby především výrazně snižují hladinu krevního cholesterolu a tlak. Také významně chrání před tvorbou žlučových kamenů, ale také snižují riziko vzniku rakoviny prsu. Pomáhají také při mnoha dalších zdravotních problémech:

  • Prostata - sója obsahuje významný počet izoflavonů, které chrání před vznikem onemocnění prostaty.
  • Cukrovka - zařazení sóji do jídelníčku při dietě pomáhá kontrole krevního cukru a chrání před vznikem srdečních onemocnění. Výrazně také snižuje zátěž ledvin.
  • Premenstruační syndrom - sója obsahuje velký počet izoflavonů, které pomáhají vyrovnávat produkci hormonů a snižují příznaky PMS.

 

Kdy je sója nevhodná?
Velké množství sóji není příliš zdravé, takže všeho s mírou. Sója se díky velkému množství bílkovin řadí mezi hůře stravitelné potraviny. Pro lidi, kteří mají problémy s trávením, proto není její konzumace vhodná. Také se nedoporučuje v období těhotenství, protože nadměrné množství přírodních hormonů v této potravině může poškodit nervový systém plodu. Objevují se i zprávy o škodlivém účinku některých látek, které přetrvávají v sójových produktech i po uvaření. K těmto látkám patří například sójová bílkovina, která může být příčinou alergií, nebo látka lektin, která způsobuje záněty a snižuje okysličování organismu.

Tip
Vařením sójového masa vzniká specifický zápach, který nemusí být každému příjemný. Určitě si při jejím vaření zapněte odsávač par.

Sójové výrobky
V regálech obchodů dnes najdete velké množství výrobků ze sóji, případně těch, které obsahují sóju jen částečně. Mezi základní potraviny patří:

  • Sójové maso je upravenou sójovou bílkovinou, se kterou se setkáte v mnoha formách (kostky, plátky, granulát).
  • Sójové mléko je výluhem ze sojových bobů a má příznivější složení tuků, než mléko kravské. Sójové mléko také neobsahuje žádný cholesterol.
  • Sójový tempeh jsou sojové boby naočkované ušlechtilou plísní, vhodné jako náhrada masa.
  • Tofu je získané srážením sojového mléka, vhodné pro vaření, grilování, či dušení.
  • Sójová mouka je vhodná na vaření a pečení zvláště při celiakii (autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku), protože neobsahuje žádný lepek.


Jak upravit sójové maso?
Sójové maso je před přípravou nutné namočit nebo uvařit (záleží na pokynech výrobce). Maso po uvaření získá větší objem a jeho hmotnost se zvětší až čtyřnásobně. Někteří výrobci doporučují sójové maso vařit s kostkou bujónu, ale to je čistě na vás. Sójový granulát je ideální pro přidání do mletého masa, nejlépe v poměru 1: 1. Uvařený granulát se důkladně promíchá s masem. Dále můžete vypracovat placky, karbanátky nebo čevapčiči, které nepoznáte od čistého masa. Sójový granulát je také vynikající pro přípravu různých zapékaných nákypů. Do granulátu je možné přidat zeleninu a potom zpevnit strouhankou a vejcem. Sójové kostky a nudličky mají své použití při přípravě gulášů a různých "čínských" směsí. Můžete je použít samotné, případně kombinovat s vepřovým či kuřecím masem. Při úpravě na pánvi je ideální uvařené sójové kostky předem ochutit a zakápnout olejem, případně sójovou omáčkou.

Autor: Martina Dvořáková