Sójové "maso" je výrobek ze sóji, který se těší velké oblibě mezi vegetariány, ale i lidmi, kteří propagují zdravou stravu. Zcela jistě má řadu zdravotních benefitů, ale ani ono není pro každého.
Co je sójové maso?
Sójové maso je dehydratovaný texturovaný sójový protein, který se vyrábí z odtučněné mouky. Velká výhoda sójového masa spočívá v jeho dostupnosti a příznivé ceně. Sójové maso obsahuje až 50% bílkovin a naopak velmi málo tuku, nízká je také jeho kalorická hodnota. Z vitamínů jsou zastoupeny vitamíny z řady B, A, E a z minerálních látek vápník, fosfor a železo. Neobsahuje lepek, naopak má velký podíl vlákniny. Sójové maso lze připravit buď zalitím horkou vodou z rychlovarné konvice a nabobtnáním, nebo přímo vařením - tím se zlepší jeho stravitelnost. Samo o sobě nemá nijak výraznou chuť, ale snadno vstřebá chuť koření, omáček, šťáv apod.
Léčivé účinky sóji
Sojové boby především výrazně snižují hladinu krevního cholesterolu a tlak. Také významně chrání před tvorbou žlučových kamenů, ale také snižují riziko vzniku rakoviny prsu. Pomáhají také při mnoha dalších zdravotních problémech:
Kdy je sója nevhodná?
Velké množství sóji není příliš zdravé, takže všeho s mírou. Sója se díky velkému množství bílkovin řadí mezi hůře stravitelné potraviny. Pro lidi, kteří mají problémy s trávením, proto není její konzumace vhodná. Také se nedoporučuje v období těhotenství, protože nadměrné množství přírodních hormonů v této potravině může poškodit nervový systém plodu. Objevují se i zprávy o škodlivém účinku některých látek, které přetrvávají v sójových produktech i po uvaření. K těmto látkám patří například sójová bílkovina, která může být příčinou alergií, nebo látka lektin, která způsobuje záněty a snižuje okysličování organismu.
Tip
Vařením sójového masa vzniká specifický zápach, který nemusí být každému příjemný. Určitě si při jejím vaření zapněte odsávač par.
Sójové výrobky
V regálech obchodů dnes najdete velké množství výrobků ze sóji, případně těch, které obsahují sóju jen částečně. Mezi základní potraviny patří:
Jak upravit sójové maso?
Sójové maso je před přípravou nutné namočit nebo uvařit (záleží na pokynech výrobce). Maso po uvaření získá větší objem a jeho hmotnost se zvětší až čtyřnásobně. Někteří výrobci doporučují sójové maso vařit s kostkou bujónu, ale to je čistě na vás. Sójový granulát je ideální pro přidání do mletého masa, nejlépe v poměru 1: 1. Uvařený granulát se důkladně promíchá s masem. Dále můžete vypracovat placky, karbanátky nebo čevapčiči, které nepoznáte od čistého masa. Sójový granulát je také vynikající pro přípravu různých zapékaných nákypů. Do granulátu je možné přidat zeleninu a potom zpevnit strouhankou a vejcem. Sójové kostky a nudličky mají své použití při přípravě gulášů a různých "čínských" směsí. Můžete je použít samotné, případně kombinovat s vepřovým či kuřecím masem. Při úpravě na pánvi je ideální uvařené sójové kostky předem ochutit a zakápnout olejem, případně sójovou omáčkou.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.