Stévie - bylina, která plně nahradí cukr

Vadí  vám umělá sladidla, ale bez cukru kávu nevypijete? Zkuste stevii, nekalorické přírodní sladidlo, které nemá vedlejší účinky. Mohou jím sladit diabetici, ale i ti, kteří se rozhodli držet redukční dietu.

Stévie - bylina, která plně nahradí cukr

Lístky na každý den
Stévii se nejlépe daří v květináči s rašelinovým-hlinitým substrátem. Vybereme jí teplé a světlé stanoviště, ale musíme ji chránit před přímými slunečními paprsky. Ideální umístění je na východním okně nebo na stole nedaleko okna, kde bude po ruce jako přírodní cukřenka a zároveň pěkná dekorace. K oslazení jednoho litru čaje postačí tři lístky. Používají se v čerstvém stavu, ale můžeme si je i zamrazit nebo usušit. Usušené jsou dokonce sladší než čerstvé. Z jedné rostlinky získáme až půl kilogramu sušených lístků, které nahradí více než sto kilogramů cukru. Sladké látky se v rostlině  tvoří více, pokud má k dispozici hodně tepla a světla. To znamená, že v zimě a na jaře je sladivost lístků menší než v létě, když je vyšší intenzita slunečního záření. Jakmile se venku oteplí, tedy v polovině května, můžeme Steve vyložit na balkón nebo do zahrady na světlé, polostinné místo chráněné před větrem. Vyžaduje pravidelnou zálivku, nejlépe až tehdy, když substrát téměř vyschne. Přihnojujeme běžnými hnojivy na pokojové květiny každých čtrnáct dní. Jelikož rostlina není odolná proti mrazu, na konci podzimu ji opět přeneseme do bytu a přezimujeme ji při teplotě patnáct až dvacet stupňů. Při nižších teplotách shodí téměř všechny listy a tehdy ji téměř nezaléváme. Na jaře je vhodné rostlinu přesadit do většího květináče. Stévie se dobře tvaruje řezem, po kterém začne bohatě rašit. Rozmnožit si ji můžeme stonkovými nebo kořenovými řízky nebo odnožemi.

Zdravotní účinky
Podporuje činnost slinivky a léčí diabetes II. typu. Kromě toho stévie chrání před vysokým tlakem krve, podporuje trávení a podílí se na zhutnění svalové hmoty, což je důležité například při odtučňování. Pomáhá při léčbě akné a ekzémů, snižuje chuť na alkohol a tabák. Má antibakteriální a protivirové účinky. Urychluje hojení ran a zamezuje tvorbu jizev, reguluje tvorbu bakterií v ústní dutině a omezuje tvorbu zubního kazu. Výzkumy prokázaly, že domorodci, kteří pravidelně žvýkají lístky stévie, téměř netrpí kazivostí zubů.

Představení byliny
Je to víceletá rostlina z čeledi astrovitých, která dorůstá do výšky kolem půl metru. Lístky jsou malé, kopinaté, jemně zoubkované. Nevýrazné bílé kvítky vytvářejí koncové okolíky a kvetou během celého léta. Pochází z Paraguaye a její blahodárné účinky znali Indiáni již před mnoha staletími. Stevii cukrovou nazývají i sladká tráva nebo medové lístky, někteří prodejci ji nabízejí pod anglickým názvem Sugar baby, latinský název má Stevia rebaudiana. Je až třistakrát sladší než cukr, ale obsahuje komplex sladidel, látek, které nezpůsobují zvýšení hladiny cukru v krvi, a navíc pomáhají v krvi a játrech jeho hladinu stabilizovat.

Autor: Lenka Kostková