Strava pro správnou výživu kostí a kloubů

Samotná tělesná hmotnost určuje míru odolnosti a životnosti našeho pohybového ústrojí. Udržování správné hmotnosti je to nejlepší, co můžete pro své klouby udělat. Nadměrná hmotnost často vede ke vzniku osteoartritidy nebo traumatického poškození chrupavky. Když jdete po schodech, každý další kilogram navíc působí 3-4 krát větším tlakem na vaše kolena. Fyzika hmotnosti je poměrně jednoduchá. Pokud přijmete více kalorií, než spálíte, přiberete. Naopak, pokud je přijmete méně, hubnete. Pokud máte správnou hmotnost, dbejte na vyváženost stravy a nepřekračujte optimální příjem.

Strava pro správnou výživu kostí a kloubů

Není třeba se přidržovat kvantity jídla, ale především kvality
Je dokázáno, že lidé, kteří se zabývají kvalitou toho, co jedí, čtou složení potravin a přemýšlejí nad skladbou jídelníčku, obvykle ani nemají problémy s přejedením. Strava v podstatě spadá do tří kategorií: proteiny, sacharidy a tuky. Proteiny poskytují stavební kameny pro svalový růst a jejich obnovu a slouží pro funkci imunitního systému. Sacharidy jsou pohonné hmoty - přetvářejí se v těle do jednoduchých cukrů, které jsou spalovány za vzniku energie. Tuky poskytují esenciální lipidy pro tvorbu buněčných membrán a hormonů a umožňují absorpci vitamínů rozpustných v tucích. Vaše strava, má-li být vyvážená a zdravá, musí obsahovat všechny tyto tři kategorie, proto zapomeňte na různé proteinové, sacharidové, nebo tukožroutské diety. Vaše tělo potřebuje všechno, ale v rozumné míře.

Uvědomělé stravování
Přestaňte jíst, když už necítíte hlad. Vyčkejte cca 20 minut, dokud senzory žaludku zaregistrují plnost.  Jezte polévku nebo salát před hlavním jídlem. Používejte menší talíře. Rozložte si kalorie do celého dne, včetně svačiny v podobě ovoce či jogurtu.

Pro pohybový systém je nejdůležitější vápník
Vápník kromě toho, že posiluje kosti, se také podílí  na regulaci krevního tlaku a podle nejnovějších výzkumů má možná vliv i na spalování tuků. V každém případě je však velmi důležitý pro naše kosti. Vápník nestačí pouze konzumovat. Klíčovou roli pro jeho vstřebávání hraje vitamín D, který si tělo dodává zejména slunečními paprsky a pokud jich je nedostatek, měli byste konzumovat ryby a vnitřnosti. Nedostatek vitamínu D může vést k bolestem svalů.

Omega- 3
mastné kyseliny snižují záněty a chrání svaly a chrupavky. Doporučuje se denně 2-4 gramy.

Autor: Martina Dvořáková