Střevní onemocnění může způsobit i zánět kloubů

Při střevní autointoxikaci je poškozená střevní bakteriální flóra kvasnými a hnilobnými procesy. Z nestrávených bílkovin z potravy se vytváří velké množství toxických látek, které jsou někdy silnější než hadí jed. Tělo většinu z nich dokáže neutralizovat a vyloučit, ale toxické látky i přesto organismus nějak poškodí.Organismus na toto onemocnění reaguje detoxikačním procesem, na který potřebuje značné množství vitamínů. Pokud se k nedostatku vitamínů přidruží i nedostatek živin a minerálů v organismu, intoxikace se může vystupňovat až po zánět kloubů.

Nemocné střevo se může stát zdrojem onemocnění a škodlivých látek pro celý organismus
Ze začátku stěna střeva nedovoluje jedům opět se vstřebat do krve. Dlouhodobě působící toxiny poškodí buňky střevní stěny a škodliviny pronikají do krve, odkud pokračují do jater a ostatních orgánů těla. Nemocné střevo se může stát zdrojem onemocnění a škodlivých látek pro celý organismus.

Příznaky
• bledá pokožka, únava a bolest hlavy, která se často začíná už ráno,
• podrážděnost, nechutenství a v některých případech i deprese,
• slabá výkonnost a apatie,
• nadýmání, v břiše vznikají plyny, které způsobují roztažení břicha a uvolňují se ve formě nepříjemně zápachových větrů,
• poruchy střevních pohybů zapříčiněny křečemi nebo uvolněním, které v některých případech způsobují průjem, jindy zácpu,
• ochranné látky, jako vitamíny, enzymy, fytochemikálie, minerály a stopové prvky se nevstřebávají dostatečně, nedostatek mědi může například spustit autoimunitní reakci proti vlastním bílkovinám a způsobit artritidu,
• v chronických případech střevní autointoxikace způsobuje kopřivku, astma, alergickou rýmu, revmatismus, kožní onemocnění, bolesti hlavy, nespavost a podobně.

Příčiny
Příčinou onemocnění může být dlouhodobě nevyvážená a nepřirozená strava s nedostatkem ovoce a zeleniny. Převažují v ní tepelně upravované pokrmy a průmyslově zpracovávané produkty. Druhou nejčastější příčinou je konzumace toxických látek jako alkohol, tabák, rafinovaný cukr a léky. Dále jsou to různá onemocnění, jako chronická gastritida, onemocnění jater, slinivky, tenkého a tlustého střeva.

Plynatost je způsobena zejména:
• nedostatkem tělesného pohybu a sedavým způsobem života,
• psychosomatickými faktory - stres , obavy, deprese,
• konzumací potravin produkujících plyny - teplý chléb, luštěniny, cukr s mlékem, sladkosti, vepřové maso, plísňové sýry.

Léčba
Pacient by měl konzumovat přírodní stravu ve vhodné kombinaci. Měla by obsahovat dostatečné množství základních živin a ochranných látek - vitamíny, enzymy, minerály, stopové prvky a fotochemikálie. Při dodržování správné diety se zničená sliznice trávicího traktu zregeneruje a upraví se narušená bakteriální flóra. Střevní činnost se začne dostávat do přirozeného stavu.

Přírodní léčba
• Cvičení na břicho aktivuje funkci všech orgánů a posiluje břišní svaly.
• Teplé a studené obklady břišní oblasti.
• Procházky, plavání.
• Do pokrmů přidávejte koření saturejku horskou.