Švestky umeboshi - sušené švestky pro dlouhý život

Název švestek zní složitě a vznešeně, ale v doslovném překladu umeboshi znamená sušené švestky. Léčivé švestky kvašené několik let pomocí mořské soli a japonské byliny shiso. Odbourávají jedy z organismu, zachovávají jeho mládí. Ve skutečnosti však jde o specifickou odrůdu meruňky. Od nepaměti se využívají umeboshi jako potravina a zároveň jako léčivý prostředek v Číně, Koreji a Japonsku. Postupně se dostávají i na náš trh.

Švestky umeboshi - sušené švestky pro dlouhý život

Zpracování švestek
Čerstvě nasbírané švestky se nejprve omyjí a pak se suší na slunci na rýžových podložkách. Švestky se nechávají na vzduchu i během noci. V té době se vytvoří rosa, která švestky změkčí. Další den je slunce opět vysuší a během další noci je rosa opět změkčí. Tento proces pokračuje několik dní v důsledku čehož se švestky zmenšují a jejich slupka svraští. Po této fázi se dají do sudu, posypou hrubě mořskou solí a zatíží závažím. Působením soli a tlaku se švestky scvrkávají a šťáva z nich se shromažďuje na dně nádoby.

Při nakládání se ke švestkám přidávají i listy shiso - purpurové listy buvolí trávy, které zbarví umeboshi do vínově červené a dodá jim zvláštní chuť. Takto zatížené švestky se nechají v sudu 6 měsíců, nebo i déle. Čím déle jsou naložené, tím jsou výživnější. Švestky umeboshi mají slanokyselou chuť, harmonizují náš organismus, který je stresem a nekvalitní stravou často velmi zničen. Používají se jako prevence před různými nemocemi, posilují imunitu, jsou výborné na doplnění minerálních látek, či enzymů. Nemají žádné vedlejší účinky, jako mají chemické léky.

Umeboshi se používají v případě
• překyselení žaludku
• nadměrného množství kyseliny v žaludku
• střevních problémů
• bolesti hlavy
• únavy
• po požití tak škodlivých potravin, jako je cukr

Obsahují několik organických kyselin. Podporují a povzbuzují funkci jater,
urychlují peristaltiku střev, mají antiseptický efekt, podporují trávení proteinů, působí projímavě. Umeboshi dodávají substance, které zajišťují rychlé odbourání přebytečných kyselin v těle. Napomáhají také předcházet příznakům stárnutí. Stárnutí je (jednoduše vyjádřeno), jako oxidační proces. Umeboshi a sójová omáčka Tamari mají schopnost zmírňovat tuto oxidaci. Podporují vylučování jedů z těla. Podporou látkové výměny totiž zabezpečují dodávání energie stále aktivním buňkám ledvin a jater. Tyto orgány mohou tedy svou normální funkci - vylučování jedů z těla - vykonávat na vyšší úrovni. Kombinace těchto fyziologických vlivů pomáhá k omlazení těla a zvyšování vitality.

Slanokyselý nálev z léčivých švestek umeboshi je vhodný zejména na zeleninu,
ochucení zeleninových salátů a polévek. V případě akutních stavů intoxikace a oslabení organismu i pro přímou konzumaci nebo jako vodný roztok. Podporuje trávení, neutralizuje kyselé prostředí v organismu a odstraňuje střevní problémy. Umeocot vzniká jako vedlejší produkt při výrobě švestek umeboshi. Jeho prospěšné a léčivé účinky jsou odvozeny, tedy i velmi podobné, švestkám umeboshi.

Je vědecky dokázáno, že obyvatelé Asie vypadají stále mladě a svěže,
možná právě tyto švestky jsou recept k svěžímu vzhledu a dlouhověkosti.

Autor: Lenka Kostková