Švestky - významný zdroj vitamínů, minerálních látek a vlákniny

Léčivé účinky švestky znají obyvatelé světa již více než 2 000 let! První kultivovaný strom švestky byl vypěstovaný v antickém Damašku, v hlavním městě dnešní Sýrie. Z nejstaršího obydleného města na světě se pěstování švestky rozšířilo i do Evropy, kde se prvními průkopníky nového stromu stali zejména Římané. Švestky se později staly i součástí francouzské kuchyně a dnes patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Důvodem úspěchu není jen chuť švestek, ale i tajemství zdraví, které v sobě tato peckovina ukrývá ...

Slíva - zásobárna minerálních látek
Plod stromu švestky je šťavnatou pochoutkou, kterou až z 85 % tvoří voda. Zbylých 15 % však obsahuje důležité živiny - vitamíny, minerální látky, antioxidanty, pektiny, vlákninu či polysacharidy. Švestky jsou vynikajícím zdrojem vitamínu E, který zpomaluje procesy stárnutí, snižuje krevní tlak a ochraňuje vitamíny rozpustné v tucích. Švestky mají i vysoký podíl vitamínu H (biotinu), který přirozeným způsobem léčí kožní záněty a podporuje růst vlasů. Provitamín A, který se stará o zdravý zrak a vitamín C a který se podílí na budování silného imunitního systému organismu, švestky obsahují také. Přestože podíl zmiňovaných vitamínů je poměrně vysoký, ve švestce se nachází mnohem více stopových prvků než vitamínů. Jde především o draslík (působí preventivně vůči chorobám srdce), fosfor (nezbytný pro správnou funkci nervového systému), vápník (buduje pevné kosti a zuby), hořčík (aktivuje více než 300 enzymů) a síru (léčí lupénku či artritidu).

Jak konzumace švestky ovlivňuje zdraví
• Snižuje riziko vzniku srdečního infarktu a mrtvice.
• Podporuje krevní oběh a snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.
• Snižuje riziko vzniku aterosklerózy (ucpávání tepen).
• Pozitivně ovlivňuje močový systém.
• Předchází vzniku dny a revmatismu (díky skvělým detoxikačním účinkům).
• Působí proti trávicím potížím - nadýmání či zácpě.
• Usnadňuje hubnutí (proto je často součástí redukčních diet).
• Slouží jako prevence proti rakovinovým onemocněním.

Švestky se nemusí jen zavařovat
Lze z nich připravit chutný hlavní chod, koláče, dezerty, zmrzlinu, ale i omáčky či oblíbený alkoholický nápoj. Švestka, kterou Slované nazývali slíva (kvůli jejímu modravému zabarvení ) se v kuchyni využívá již několik tisíciletí. Právě slivovice, která patří k tradičním výrobkům, se v malém množství může užívat i jako lék. Chuť švestky lze skvěle vyzvednout v kombinaci se sýrem (např. plísňový sýr) či salámem (např. prosciutto ). Při přípravě sladkých jídel lze švestky zkombinovat s jablky, které jsou také darem podzimu. Nezapomeňte, že po konzumaci švestek se nedoporučuje pít voda!