Ta pravá, čokoládová......

Při dnešní snaze výrobců ušetřit už není problém setkat se s výrobky, které nemají obsah totožný s názvem, nebo neobsahují to, co by člověk od nich očekával. Pokud si někdo koupí čokoládu, očekává, že bude kvalitní, pokud má pěkný obal, nebo její cena je vyšší. Očekává také, že bude z čokolády. Nicméně, co je to ta čokoláda? Pravé a skutečné čokolády se vyrábějí z kakaového másla. Kakaové máslo je tuk obsažený v kakaových bobech a kakaové boby jsou jednou z nejdražších surovin potřebných pro výrobu čokolády. Proto se řada výrobců snaží nahradit tento tuk jinými, levnějšími tuky. Neexistuje však plnohodnotná náhrada za tento produkt a kromě jiné chuti má výrobek pak i jiné nežádoucí vlastnosti - jako např. vysoký obsah nezdravého cukru, vysoký obsah nasycených tuků, různé stabilizátory, dochucovadla.

Jak tedy poznáme skutečnou čokoládu od jakéhosi na hnědo obarveného tuku s rafinovaným cukrem?
Stačí se podívat na složení výrobku. Na každém výrobku jsou jednotlivé suroviny , z nichž je výrobek složený uvedeny od té s největším zastoupením, po tu s nejmenším. Pokud si tedy koupíme čokoládu, přičemž v jejím složení jsou na prvních dvou místech cukr a tuky nemůžeme se divit, že lidé čokoládě přisuzují jejich zvýšenou hmotnost. Omyl! Nekoupili si totiž kvalitní čokoládu, ale jakousi cukrovou bombu s ještě " lepšími " tuky a nějaké ty " Éčka " pro chuť jako bonus. Skutečná čokoláda má na prvním místě kakaové máslo. Pak může následovat cukr, avšak v pravých čokoládách je to cukr třtinový. A to je ze složení pravé čokolády i všechno. Žádné dochucovadla, přídavné tuky, či stabilizátory chuti. Pro odvážnější jsou v nabídce i 100 % čokolády, které obsahují pouze kakaové máslo a přinesou vám všechny pozitivní účinky, které může čokoláda nabídnout. A není jich málo! Stejně tak jsou v nabídce i různé ochucené vysokoprocentní čokolády s ovocem, chilli, kořením, medem, ale i se solí. Takže předtím, než si koupíte nekvalitní produkt plný cukru, bez chuti a s umělou vůní, zkuste jednou vyzkoušet kvalitní čokoládu. Ta bude snad dražší, avšak budete ji jíst s požitkem, respektem a vědomím, že svému tělu neděláte špatně. Navíc již po jednom kousku zjistíte, že ji nemusíte sníst hned celou. Alespoň do doby, dokud si nekoupíte další.

Fakta o čokoládě
Pravá čokoláda se vyrábí z plodů kakaovníku - plody kakaovníku mají tvar šourku (baseballového míče) a jeden obsahuje zhruba 50 kakaových bobů. Na výrobu asi 30g mléčné čokolády jsou potřebné přibližně 4 kakaové boby, hořká čokoláda si vyžádá asi 12 kakaových bobů. Kakaovník má kromě kakaových bobů i květiny a produkuje úrodu po celý rok. První úrodu je možné z kakaovníku posbírat po 3-4 letech věku rostliny a rostlina se stává " dospělou " v 10 letech. Kakaovník dokáže poskytovat úrodu do věku zhruba 30-40 let.

Slovo čokoláda pochází ze starého aztéckého slova xocolatl,
což v překladu znamená hořká voda. Je tedy velmi pravděpodobné, že si z této plodiny již dávno před vytvořením první čokolády dělali lidé různé nápoje.

Při výrobě čokolády se používají tři odrůdy zrn (kakaových bobů):
1. Odrůda Criollo - jsou nejdražší a nejcennější, pocházejí z bývalých mayských oblastí (oblasti Mexika a střední Ameriky). Pouze 10 % čokolády se vyrábí z těchto zrn. Jsou méně hořká a aromatičtější oproti jiným, a to je činí výjimečnými.
2. Odrůda Forastero - až 80 % čokolády se vyrábí z tohoto typu. Stromy Forastero jsou mnohem robustnější oproti odrůdě Criollo.
3. Odrůda Trinitario - je hybrid odrůd Criollo a Forastero. Používá se ve zbývajících 10 procentech