Vařená vejce snižují riziko rakoviny a zánětů v těle

Vejce jsou velmi zdravá potravina. Neprávem byla osočována z toho, že zvyšují cholesterol. Naopak, vejce ho pomáhají dokonce snižovat. Obsahují totiž lecitin, který hladinu špatného cholesterolu snižuje. Jen je třeba vědět, jak správně vejce konzumovat.

Vařená vejce snižují riziko rakoviny a zánětů v těle

Nejlepší jsou vařené vejce
Vejce jsou obecně bohatá na bílkoviny, vitaminy D, A, B a minerální soli jako fosfor, železo, vápník a síru. A jsou v nich zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny, které si náš organizmus nedokáže produkovat sám. Vaječný žloutek obsahuje pigment karotenoid a shromažďuje se v oční tkáni. Tam působí jako antioxidand a potlačuje stárnutí a stejně zlepšuje i zrak, protože je prevencí proti onemocněním lidí ve starším věku, které mohou vést až k slepotě. Aby však měly všechny tyto vlastnosti a účinky na naše tělo, musíme se naučit jak vejce zpracovat a s jakými potravinami je nejlépe jíst. Nejlepší varianta jsou vařená vejce, která náš žaludek dokáže zpracovat za méně než 2 hodiny.

Nejlépe v kombinaci ze syrovou zeleninou
Nové vědecké studie potvrdily, že 2-3 vařená vejce, které sníte v kombinaci se zeleninovým salátem ze syrové zeleniny, zvyšují zmiňovaný karotenoid až 9-krát. A v takovém množství nejenže chráníte a ozdravíte vaše oči, ale snižujete i zánět v těle, a tedy i riziko vzniku některých forem rakoviny a chronických onemocnění. V podstatě, čím více vařených vajec sníte se syrovou zeleninou, tím více živin se k vám dostává. Ze syrové zeleniny jde především o takovou, která je stejně bohatá na karotenoidy jako vejce. Proto vybírejte spíše tmavě zelenou, červenou, fialovou, oranžovou nebo modrou barvu syrové zeleniny. A stejně se doporučuje přidat do salátu i olivový olej, který urychluje vstřebávání karotenoidů.

Nejúčinnější recept na zeleninový salát s vařenými vejci
Potřebujete zmíněná 2-3 uvařená vejce, rajčata, strouhanou mrkev, baby špenát, římský salát, goji bobule. A samozřejmě špetka olivového oleje a octu balzamica. V této kombinaci máte přísun karotenoidů zaručen.

Autor: Martina Dvořáková