Vaření, které ochrání vitaminy v potravinách

Zdravá strava obsahuje mimo jiné také vitaminy. Ale to neznamená, že když si potraviny s vysokým obsahem vitaminů koupíme, musíme je i zkonzumovat! Během přípravy nám zbytečně spousta vitaminů mizí a my jíme jen bezcennou hmotu. Jak tomu zabránit? Chce to dodržovat určité zásady, které mají hlavní podíl na tom, jak cennou potravinu budeme konzumovat.

1. Snažte se přidávat do svých pokrmů co nejvíce syrové stravy
Samozřejmě, že to nemůžete dělat s masem, ale snažte se vždy k němu přidat čerstvé syrové přílohy, především saláty. Do nich je nejlepší použít například nastrouhanou syrovou mrkev, žlutou nebo zelenou cuketu, jablko, okurky či plátky červené cibule.

2. Vyzkoušejte blanšírování
Jde o metodu, při které se zelenina nebo ovoce nejdříve krátce povaří a poté ponoří do ledové vody. Takto udržíte barvy, živiny a chuť těchto potravin nejlépe. Jde především o takové potraviny jako jsou nové brambory, papriky či rajčata, které je nejlépe vařit ve slupce, ale i rychle vadnoucí zelenina jako je špenát či rukola.

3. Vařte s vodou, napařujte
Jde vlastně o nejjednodušší metodu vaření, kdy živiny a vlákniny z potravin přehnanými varem zůstávají ve vodě. Nejlepší je to uplatnit u kořenové zeleniny, bramborách a řepě. Na napařování je nejlepší měkká zelenina jako brokolice, květák, chřest, ale i mrkev či bílá ryba.

4. S olejem opatrně
Při vaření používejte zdravý olivový olej, který obsahuje mono-nenasycené oleje a je vhodné vařit potraviny na něm při nižší teplotě nebo orientálnější sezamový či arašídový olej pro lahodnější chuť. Vyhýbejte se smažení potravin ve velkém množství oleje.

5. Vařte v troubě a grilujte
Především je to vhodné, šetrné a zdravé pro maso, ryby a středomořskou zeleninu jako lilek, cukety, papriky, rajčata. Grilováním se snižuje obsah nasycených tuků v mase a zachovává se tak výraznější chuť jídla.


Mohlo by vás také zajímat