Včelí med léčí, regeneruje, detoxikuje a navíc výborně chutná

Včelí med je doslova zázrak, který nám příroda nabízí. Vhodná je jeho prostá konzumace, ale i zevní použití. Jeho unikátní složení nabízí celou řadu vitaminů, minerálů, ale také enzymy a hroznový cukr. Dá se použít jako lék, zdroj výživy nebo účinný detoxikační prostředek. Zevně se hodí k masážím, ošetření ran, ale také jako součást kosmetických přípravků.

Složení medu
Obsahuje pouze do deseti procent sacharosy, ale zato asi 30 procent hroznového cukru (glukózy) a 30 až 38 procent ovocného cukru (fruktózy). Dalšími složkami medu, které prospívají našemu zdraví jsou některé enzymy, vitaminy, minerální látky a stopové prvky, např. železo, fosfor, sodík, draslík, vápník, hořčík, mangan, křemík a chrom, jakož i vitaminy B, C a E i jablečnou, vinnou, citrónovou, mléčnou a šťavelovou kyselinu. Med je vysoce energetická potravina (podle druhu obsahuje asi 3 tisíce kalorií na 100 g), proto by jeho denní dávka u dospělých neměla přesáhnout 100 a u dětí 30 gramů.

Paleta účinků
Med působí antibioticky a protizánětlivě, podporuje a zlepšuje trávení, posiluje centrální nervovou soustavu, a tím ovlivňuje naši psychiku. Celkově posiluje srdce, zvyšuje schopnost organismu odbourávat škodlivé látky a je zdrojem hned využitelné energie. Rychle se vstřebává a bere s sebou další látky obsažené v potravě, čímž zlepšuje jejich biologickou dostupnost. Zlepšuje a prohlubuje spánek, čistí pleť, např. při akné a pomáhá při léčení migrény. Hojivé a antibakteriální vlastnosti medu lze využít při léčbě žaludečních vředů i virových onemocnění a zánětů horních cest dýchacích. Posiluje imunitu a je účinnou prevencí vůči nachlazení, angíně, zánětu průdušek, rýmy apod. Využití medu v domácí lékárně je téměř univerzální. Dospělí ocení, že mimo jiné zlepšuje trávení a u dětí i stavbu kostí a zvyšuje obranyschopnost organismu. Jelikož je med přírodní produkt, při jeho používání se alergie vyskytují zřídka. Včela je totiž jakýmsi biologickým filtrem. Když se při sklizni otráví toxickou látkou, do úlu už nedoletí a cestou zemře. Ani čistý med však není vhodný pro vyčerpané a stresem přetížené lidi, těhotné ženy a pacienty trpící nedostatečností srdce či ledvin. Vzdát se ho musí i diabetici.

Medová pokožka a masáž
Díky antibiotickým účinkům se med používá na špatně se hojící poranění kůže, na léčení různých vředových onemocnění kůže, urychluje hojení popálenin a omrzlin, proleženin, rychle regeneruje např. suché rty i pokožku celého těla. Jeho použití je jednoduché, protože stačí nanést tenkou vrstvu na postižené místo kůže a nechat působit. Při komplikovanějších případech, vyžadujících delší léčbu, ho můžeme používat ve formě obkladů a zábalů. Účinek medu při léčení je dvojí - dezinfikuje postižené místo a protože je protizánětlivý, ničí tzv. vetřelce a brání jejich rozmnožování. Současně kůži hydratuje, vyživuje a regeneruje. Pro své účinky je med oblíbený i v kosmetice. Vyrábějí se z něj pleťové krémy, šampony a kondicionéry na vlasy, sprchové gely a mýdla, pleťové masky apod. Výborné účinky medu se využívají i formou medové masáže, staré osvědčené léčitelské a detoxikační metody, při které dochází k vylučování škodlivých toxinů z těla. Medovou masáž lze dělat na zádech a kloubech. Záda je místo, kde se nás doslova "vybouří" pocity a konflikty a masáž dokáže uvolnit psychické napětí. Osvědčila se také při potížích s krevním oběhem, alergiích, revmatických bolestech svalů a kloubů, artróze, bolestech hlavy, nervových poruchách, depresích, výtoku a menstruačních potížích, poruchách potence a neplodnosti, po operacích atd. Medovou masáž lze považovat za výborný prostředek na celkovou ošetření těla, ducha i duše.

Děti a med
Med obsahuje ve stopových minerálech vstřebatelné železo a měď a hodí se při léčení dětských anemií, neboť zvyšuje hodnoty hemoglobínu. Doporučuje se při neuroasthemických projevech u dětí, kde sedativní účinek medu způsobí zlepšení těchto stavů. Tím, že med obsahuje jednoduché cukry, se doporučuje v rekonvalescenci po onemocnění a vyčerpanosti organismu. Kojenecký organismus je přizpůsoben výživě mateřským mlékem. Při slazení kojenecké stravy medem udržujeme stejnou střevní flóru jako při kojení mateřským mlékem. U kojenců tedy nedochází k vytvoření patologické střevní flóry, jako při slazení rafinovaným cukrem, ale ani ke kvasným projevům a bolestem. Děti jsou klidnější, přibírají a nedochází k dystrofii. Děti mívají živé sny, proto jim med přinese klidný spánek, jejich psychika a tedy neuróza se zlepší. U dětí uspějeme podáním lžičky medu i při bolestech během prořezávání zoubků. Med totiž snižuje hladinu fosforu v krvi, a tím otupuje vnímání pocitu bolesti.

Několik zásad
Med skladujeme ve skleněných nebo keramických nádobách na suchém, chladném a tmavém místě při teplotě asi 15 ° C. Lidé se často ptají, který med je kvalitnější - světlý nebo tmavý. Jedním z nejlepších je zlatožlutý lipový med vonící po květu. Akátový je bezbarvý, se nazelenalým nádechem, výrazné vůně a typickou chutí. Med ovocných stromů má světlou barvu, výbornou chuť i vůni, ale snadno krystalizuje. Luční med je žlutý až hnědý a zůstává stále tekutý. Lesní med má výraznou tmavou barvu, ale obsahuje více cukrů, které jsou náročnější na trávení. Nejkvalitnější jsou medy z jarní nebo letní snůšky. Krystalizace medu je jeho přirozenou vlastností, která nemá žádný vliv na jeho kvalitu. Takový med můžeme ohřát ve vodní lázni při teplotě 45 až 50 ° C. Včelí med je pro svou stravitelnost a obsah kalorií důležitý při udržování tělesné síly a duševní svěžesti.
 


Mohlo by vás také zajímat