Vejce - křepelčí, kachní, slepičí...... a hlavně zdravá!

Možná si pamatujete časy, kdy nám říkali - nejez vejce, pokud nechceš mít vysoký cholesterol, nebo po vejcích ti bude těžko od žaludku. Zdá se, že takovým a podobným frázím odzvonilo. Dnes se již na vejce díváme z té druhé strany. Nejnovější výzkumy totiž ukazují, že konzumace vajec ve významné míře neovlivňuje zvyšování cholesterolu v krvi.

Vejce - křepelčí, kachní, slepičí...... a hlavně zdravá!

Zajímavé jsou i výsledky jiného výzkumu, který se zaměřil na vejce jako na potravinu,
která vyvolává pocit sytosti. Podle tohoto výzkumu jsou vejce potravinou, díky níž se dá zhubnout. Vědci dospěli k závěru, že pravidelná konzumace vajec k snídani zasytí lidský organismus natolik, že během dopoledne už nevyhledáváme další zbytečné kalorie a můžeme zhubnout, což se také potvrdilo na zkoumaném vzorku. Nuž to je docela pozitivní zjištění, zejména pokud náš vztah k vajíčkům není vlažný.

Podívejme se na vejce z hlediska nutriční hodnoty
Nejčastěji konzumujeme vejce slepičí. Průměrné slepičí vejce váží asi 60 gramů, z čehož 11 % představuje skořepina, 58 % bílek a 31 % žloutek. Vaječný bílek sestává převážně z vody a bílkovin, zatímco vaječný žloutek sestává z vody, tuku a bílkovin. Hlavními živinami vejce jsou vitamín A, potřebný pro náš zrak, vitamín D, který pozitivně ovlivňuje hustotu krve, pevnost kostí a vzhled pokožky a vitamín B12, nezbytný pro tvorbu červených krvinek a dobré fungování nervové soustavy. Z minerálních látek jsou to selen, chránící před škodlivým účinkem volných radikálů, železo, chránící před chudokrevností a síra, důležitá pro tvorbu kolagenu a bojující proti revmatismu. Zároveň se všechny tyto látky dávají do souvislosti s prevencí chronických onemocnění, například onemocněním srdce, zvýšeným krevním tlakem, zhoršenou kognitivní funkcí a vrozenými vadami.

Vejce jsou nedílnou součástí mnoha pekařských výrobků
Karotenoidy lutein a zeaxantin, nadcházející se ve vaječném žloutku, pomáhají snižovat riziko věkem podmíněné makulární degenerace, která je hlavní příčinou slepoty starších osob. Obsah jednotlivých živin ve vejcích se dá ovlivnit krmivem, které slepice dostávají. Důležitý je i výběh slepic a jejich celkové prostředí na život. Právě od toho závisí i kvalita slepičích vajec.

Křepelčí vejce
Kromě slepičích vajec lze koupit v obchodech zřídka i křepelčí vejce. Ty jsou mnohem menší, váží v průměru 10-12 gramů a bývají i pěkně zbarvené, jakoby batikované. Cena těchto vajec je často přesto vyšší. Proč? Tajemství tkví v jejich léčivých účincích. Cenné vlastnosti křepelčích vajec byly na dálném východě známy již před více než 3000 lety. V 16. století jejich znovuobjevil čínský farmakolog Li Shi Chen, který zjistil, že tato vejce jsou snadněji stravitelná a při pravidelné konzumaci významně posilují imunitní systém člověka. Pomáhají i při takových onemocněních, jakými jsou astma, alergie či cukrovka. Zvláště vhodné je konzumovat je v dětském věku, protože dětský organismus je stráví snadněji než slepičí vejce. A pro ty, kteří velké slepičí vejce nemají rádi, může být konzumace křepelčích vajec příjemnější a i na pohled jsou tato malá vajíčka milá. Jako zajímavou chuťovku je můžete nabídnout i svým hostům.

Navzdory všem těmto pozitivním vlastnostem by se měli mít na pozoru
Alergici, těhotné ženy, rodiče malých dětí a starší lidé. Vyhnout, konzumaci syrových vajec, bychom se měli všichni. A pokud už připravujeme domácí majonézu či krém ze syrových žloutků, vyberme si vejce z domácího chovu, případně kontrolovaného velkochovu, abychom měli jistotu, že vejce jsou čerstvá a zdravotně nezávadná. Pokud se po konzumaci vajec necítíte dobře, raději se jim vyhněte. I zde proto platí, že co je pro jednoho dobré, jinému může uškodit.

Zajímavosti o vejcích, o kterých nevěděli:
• z křepelčích vajec se vyrábí nejkvalitnější vaječný likér a své využití našly i v kosmetickém průmyslu
• syrová kachní vejce obsahují choroboplodné zárodky, proto jsou vhodná jen na tepelnou úpravu, v žádném případě z nich nedělejte majonézu
• balut jsou kachní vejce, která byla inkubována až do doby, kdy měl zárodek peří a zobák, následně se uvařila za živa. Tato "pochoutka" je oblíbená zejména v Kambodži a na Filipínách
• jinou pochoutku znají v Číně - tzv. černé vejce, nazývané také staré, tisícileté či vejce dynastie Ming. Jde o různé druhy vajec, které se obalí ve směsi jílu, vápna, popela a rýžových otrub a zakopou se na 100 dní do země. Po vykopání má bílek jantarovou až černou barvu a žloutek příjemnou sýrovou chuť.
• husí vejce se hodí především k pečení
• pštrosí vejce jsou až 20 - krát větší než slepičí, ale mají jen minimum cholesterolu
• nejdražšími vejci jsou rybí vejce, známější pod názvem kaviár

Pokud se zrovna chystáte dát si vajíčka na jakýkoliv způsob, přejeme vám dobrou chuť!
 

Autor: Lenka Kostková