Velikonoce - jak si nepřivodit zažívací obtíže během těchto jarních svátků

Velikonoční svátky mají lidé spojené s množstvím jídla, které často zatěžuje trávicí soustavu. Měli bychom si zajistit adekvátní příjem kalorií; správný poměr tuků, cukrů a bílkovin; příjem minerálů a vitamínů a dostatečný příjem vlákniny. Nepřiměřená konzumace zákusků, masa, ale i alkoholu způsobuje různé zažívací problémy, ať už v podobě pocitu plnosti, nafouklého břicha nebo pálení žáhy.

Právě proto odborníci radí, aby se lidé i v tomto čase snažili stravovat s rozumem
Doporučují, aby si každý udělal plán, kolik návštěv spojených s konzumací takových jídel zvládne. Zároveň upozorňují, aby se lidé nebáli odmítnout jídlo či skleničku a mysleli spíše na své zdraví. První pomocí při potížích s trávením bývá hladovka, pití mátového čaje, pohyb na čerstvém vzduchu, nebo duševní klid. V případě, že se dostaví takové problémy, je jednou z možností i užití výživového doplňku s komplexním účinkem.

Člověk musí upravit svůj jídelníček a konzumovat více potravin,
které v zimě nejsou až tak dostupné. Stravování je třeba obohatit o potraviny, které nám dává jarní příroda. Je to správný krok k tomu, jak si přirozeným způsobem upevnit zdraví a předejít zejména chorobám srdce, cév a trávicích orgánů. Podle něj by si měl člověk zajistit adekvátní příjem kalorií; správný poměr tuků, cukrů a bílkovin; příjem minerálů a vitamínů a dostatečný příjem vlákniny. Příjem soli by denně neměl přesahovat šest gramů.

Velkou důležitost klademe na pitný režim,
především neslazené vody, bylinné a ovocné čaje. V jídelníčku by nemělo chybět ovoce a zelenina, chléb, rýže, těstoviny a brambory. Mimo jiné, také sklenka červeného vína je prospěšná. Potíže s trávením obvykle pramení z kouření, obezity, stresu, nadměrné konzumace alkoholu, ale mají i genetický původ a často bývá příčina neznámá.

Zažívací obtíže
Zažívací potíže mívá pravidelně až 25 procent obyvatel. Až polovina z nich se přitom léčí doma. Přibližně ve 40 procentech případů jde o organickou dyspepsii, při které lékař najde zjevnou příčinu problému, například nádor nebo zánět. Při zbývajících 60 procentech jde o funkční dyspepsii, která může mít genetickou predispozici, může pramenit ze špatné životosprávy a nezřídka i z poruchy koordinace orgánů trávicí soustavy. Při funkční dyspepsii lékař nenajde žádnou očividnou příčinu problému a tak ji léčí bez dalších vyšetření.