Velikonoce letos jinak a zdravě!

Jak přežít svátky jara ve zdraví? Oslavte je v jiném duchu než obvykle. Vynechejte nezdravá a těžká jídla. Kromě dostatku zeleniny si dopřejte i dostatek pohybu…..

Velikonoce letos jinak a zdravě!

Vsaďte na jarní zeleninu
Jaro vyzývá k porci sezónní zeleniny. Zejména na Zelený čtvrtek je zvykem servírovat něco zeleného, nejčastěji špenát. Pokud si připravíte špenátovou polévku, dopřejete si štědrou dávku vlákniny, kyseliny listové, vitamínu C, E, betakarotenu a dalších antioxidantů, které mají velký význam v prevenci několika chronických chorob. Kromě špenátu by na svátečním stole neměly chybět ani jiné jarní druhy zeleniny či bylinek: ředkvička, mladá cibulka, pažitka, petrželová nať, medvědí česnek, mladá mrkev, listové saláty apod.

Pozor na uzené
Přestože uzeniny nenosí nálepku zdravé potraviny, velikonoční stůl si bez nich těžko představíme. Nakonec, po dlouhotrvajícím půstu jsou žádanou změnou v jídelníčku i masité pochoutky. Námitky proti uzeninám z pohledu zdravé výživy jsou zejména pro vysoký obsah soli, živočišných (nasycených) tuků, dusičnanů a dehtových látek vznikajících při uzení, které patří ke karcinogenním látkám. Pokud se jich nechceme na Velikonoce vzdát, vhodné je vybírat si kvalitní netučné druhy vyrobené z čisté svaloviny, případně viditelný tuk odstranit. Jejich případnou konzumaci bychom měli vyvážit dostatkem zeleniny. K masu se jako příloha výborně hodí křen, nejlépe čerstvě nastrouhaný - je to nejen mimořádně bohatý zdroj vitamínu C, ale i více minerálních látek (vápníku, draslíku, hořčíku, síry) a vlákniny.

Nebojte se vajíček
Vajíčka byla vždy symbolem jara a nového života. Stala se však i strašákem kvůli obsahu cholesterolu a riziku salmonelózy v případě, že jsou špatně skladována. Tyto negativa vyvažuje jejich mimořádně vysoká výživová hodnota. S výjimkou sacharidů a vitaminu C obsahují vejce všechny potřebné živiny - jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných a využitelných bílkovin, zdraví prospěšného tuku díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin a vaječného lecitinu, téměř všech vitaminů a široké palety minerálních látek a stopových prvků. Proti jejich střídmé konzumaci nelze nic namítat. Pokud jich během velikonočních svátků zkonzumujeme více než obvykle, dostatek zeleniny, ovoce a celozrnných obilovin bohatých na vlákninu a rostlinné steroly účinně pomohou našemu organismu zbavit se nadbytečného cholesterolu.

Vařte na dobrých tucích
Velikonoční menu můžete ozdravit i správnou přípravou. Ať už připravujete chlebíčky pro koledníky, vaříte nebo pečete beránka, používejte namísto živočišných tuků rostlinné tukové pomazánky či margaríny. Snížíte tak množství nasycených mastných kyselin ve prospěch zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin v jídle.  Výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin jsou i vlašské ořechy, lněná semena nebo ryby.

Utíkejte nejen před koledníky
Byla by škoda prožít svátky pouze v kuchyni za stolem. Nakonec, i zdravá strava organismu prospěje pouze v kombinaci s pohybem. Na rozproudění metabolismu po vydatné hostině dobře sedne jarní procházka. Využijte volné chvíle na aktivní odpočinek a máte větší šanci, že se vám letos žaludeční nebo žlučníkové potíže obloukem vyhnou.

Autor: Martina Dvořáková