Velikonoce, to nejsou jen vajíčka, beránek a koledníci u dveří

Velikonoce, to jsou svátky jara, které slaví křesťané, ale i pohané. Tradiční symboly zdobí naše domovy a často děti, ale někdy i jejich rodiče, nevědí proč. Připomeneme vám, že Velikonoce, to nejsou jen nádivky, vykoledovaná vajíčka, alkohol a dobroty.

Velikonoce, to nejsou jen vajíčka, beránek a koledníci u dveří

Symboly Velikonoc
Beránek, kočičky, kraslice, zajíček a kříž. Základní znaky Velikonoc jsou jistě i vám dobře známé. Ale ovládáte stejně skvěle i důvody, proč byly pasovány do této role? Pokud ne, právě vám je rychle vysvětlíme. Začněme kraslicemi, které znají všude ve světě. Jsou nejstarším symbolem a v podstatě jde o pohanský znak, jehož prostřednictvím se vítala jaře během různých rituálních obřadů. Jisté obdoby kraslic se našly i v dějinách Číňanů a Egypťanů. Ale barvení vajíček je nejvíce spjato se slovanskými zeměmi. V náboženském smyslu symbolizuje znovuzrození, ale i propojení Starého a Nového zákona. Kdysi se kraslice barvily většinou červeně, aby tak připomínaly Ježíšovu krev a nikdy se nemalovaly modře, protože to charakterizovalo smutek. Kočičky jsou spjaty pouze s okolními zeměmi. Původním symbolem je totiž palmová ratolest, kterou vítali Ježíše po vzkříšení, ale protože u nás tento strom neroste, našim symbolem se staly právě kočičky. Zvolily se kvůli aktuálnímu období, kdy začínají růst a po jejich posvěcení mají pro rodinu ochranný charakter. Kříž se stal symbolem z pochopitelných důvodů - kvůli ukřižování Krista a používá se pouze v křesťanských rodinách. Beránek je symbolem Ježíše a také upomínkou na jeho oběť. Zajíčci a také jiné mláďátka odkazují na přicházející jaro. V bibli symbolizuje také chudé a pokorné lidi a proto se zařadil i mezi znaky Velikonoc.

Tradiční pochoutky
Od symbolů přejděme pozvolna k jídlům, které se liší v závislosti na jednotlivých krajích. To společné, co máme všude, jsou samozřejmě vajíčka, která se vaří natvrdo, nádivka, uzené maso a jiné uzeniny. Nechybí různé sýrové pochoutky, vyrábějí i se i domácí slané rolády. K obědu se často připravovuje maso z mladých zvířat jako například jehně nebo zajíc. Častým pohoštěním jsou obložené mísy. Chybět by neměl ani sladký beránek a větší výběr koláčů. 

Postní doba se ještě před tímto hodováním zastavuje Zeleným čtvrtkem,
během kterého byste měli zkonzumovat nějakou zelenou zeleninu nebo ovoce a Velkým pátkem, kdy byste měli jíst pouze střídmě a bezmasá jídla.

Zvyklosti, bez kterých to nejde
Dny velikonočních svátků jsou úzce spjaty s náboženskými tradicemi. Věřící tráví mnoho času v modlitbách, aby tak poděkovali svému Spasiteli. Na Velký pátek se udržuje komorní atmosféra, neposlouchá se hudba a během dne by se mělo odpočívat a věnovat duchovnímu rozvoji. Na Velikonoční neděli se do košíku vezme kousek z každého pokrmu a to se dá pak posvětit. Totéž se udělá i s větvičkou kočiček, kterou bychom měli během roku použít v době nemoci některého z členů rodiny. V některých rodinách se nedělní oběd začíná pak medovým křížkem, jako je tomu i na Vánoce. Pondělí je svátek všech mužů, kteří musí vyšlehat své ženy. Je to symbol přicházejícího jara a zdraví, které jim má pak vydržet během celého roku. Jako odměna se dávají nejčastěji sladké dobroty, na vesnicích stále dívky vyrábějí i vlastní kraslice, které pak rozdávají koledníkům. Večer se všichni setkají na velkém veselí, která oficiálně ukončí postní období.

Vyzdobte si vaše příbytky
Především by neměly chybět kraslice. Vraťte se zpět k tradicím a udělejte si hezké ikebany či ozdoby váz, ve kterých na větvičky kočiček zavěsíte malovaná vajíčka. Chybět by neměly ani květiny, které symbolizují příchod jara. Do mističky si můžete nasadit řeřichu, mezi kterou pak vložíte jiné drobné ozdoby. Úplně postačí, pokud ji čtyři dny předem vysypete do nádoby vystlané vatou, budete ji pravidelně zalévat a položíte ji na teplé místo. Nezapomínejte ani na stylové prostírání během jednotlivých jídel. Spoléhejte se zejména na pestrost, která nám opět připomene jaro. Vyrobte si menu lístek ve tvaru vajíčka a jmenovky, které budou vytištěny z malých zajíčků.

Autor: Lenka Kostková