Bílé víno škodí zubům. Časté pití bílého vína poškozuje zubní sklovinu. Zjistili to němečtí vědci. Důvodem je nízké pH bílých vín, které přispívá k narušení zubní skloviny. U červených vín je toto riziko nižší.
Vědci ponořili na jeden den zuby dospělého člověka do nádoby s bílým vínem a výsledkem byl úbytek vápníku a fosforu až do hloubky 60 mikrometrů v povrchu skloviny. Nejhorší výsledky přitom zaznamenali u oblíbených ryzlinků.
Tento efekt se však dá zmírnit konzumací sýrů, které mají vysoký obsah vápníku. To napomáhá k remineralizaci slin a následnému zvýšení pH v ústní dutině.
Naopak kombinace bílého vína s jahodami nebo kyselými ovocnými šťávami tento proces zhoršuje. K zvýšenému úbytku skloviny může také vést nadměrné čistění zubů.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.