Vitamín C brání vzniku cukrovky

Potraviny bohaté na vitamín C brání vzniku cukrovky. Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny chrání před vznikem cukrovky a konzumace živých bakteriálních kultur před rakovinou močového měchýře. Pomeranče jsou bohatým zdrojem vitamínu C.

Vitamín C brání vzniku cukrovky

Podle studie, o které informoval časopis Archives of Internal Medicine, potraviny bohaté na vitamín C , snižují riziko onemocnění cukrovkou. Ve studii se uvádí, že vědci 12 let sledovali vybranou skupinu dobrovolníků, u kterých měřili hladinu vitaminu C. Zjistili, že u lidí, kteří konzumovali potraviny s vysokým obsahem vitamínu C, byla o 62 procent nižší pravděpodobnost onemocnění cukrovkou než u lidí, kterým byla naměřena nízká hladina tohoto vitaminu. Předpokládá se, že vitamín C chrání organismus před volnými radikály, které poškozují buňky a zasahují do metabolismu cukrů tím způsobem, že podporují vznik diabetes. Lidé s vysokou hladinou vitamínu C jedli v průměru 6 porcí ovoce a zeleniny denně, zejména jahody, pomeranče a brokolici.

Podle další studie pravidelná konzumace jogurtů zase pomáhá při prevenci rakoviny močového měchýře. Zjistilo se, že lidé, kteří jedli denně alespoň dvě porce mléčných výrobků s živou bakteriální kulturou, snížili pravděpodobnost onemocnění rakovinou močového měchýře o 38 procent v porovnání lidmi, kteří na jídelním lístku živé bakteriální kultury neměli. Ve studii se také uvádí, že mléčné výrobky bez kultury živých bakterií nemají žádný ochranný efekt.

Autor: Lenka Kostková