Potraviny bohaté na vitamín C brání vzniku cukrovky. Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny chrání před vznikem cukrovky a konzumace živých bakteriálních kultur před rakovinou močového měchýře. Pomeranče jsou bohatým zdrojem vitamínu C.
Podle studie, o které informoval časopis Archives of Internal Medicine, potraviny bohaté na vitamín C , snižují riziko onemocnění cukrovkou. Ve studii se uvádí, že vědci 12 let sledovali vybranou skupinu dobrovolníků, u kterých měřili hladinu vitaminu C. Zjistili, že u lidí, kteří konzumovali potraviny s vysokým obsahem vitamínu C, byla o 62 procent nižší pravděpodobnost onemocnění cukrovkou než u lidí, kterým byla naměřena nízká hladina tohoto vitaminu. Předpokládá se, že vitamín C chrání organismus před volnými radikály, které poškozují buňky a zasahují do metabolismu cukrů tím způsobem, že podporují vznik diabetes. Lidé s vysokou hladinou vitamínu C jedli v průměru 6 porcí ovoce a zeleniny denně, zejména jahody, pomeranče a brokolici.
Podle další studie pravidelná konzumace jogurtů zase pomáhá při prevenci rakoviny močového měchýře. Zjistilo se, že lidé, kteří jedli denně alespoň dvě porce mléčných výrobků s živou bakteriální kulturou, snížili pravděpodobnost onemocnění rakovinou močového měchýře o 38 procent v porovnání lidmi, kteří na jídelním lístku živé bakteriální kultury neměli. Ve studii se také uvádí, že mléčné výrobky bez kultury živých bakterií nemají žádný ochranný efekt.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.