Vitamin C posiluje imunitu i psychiku

Vitamin C je důležitý pro náš organismus z několika důvodů. Řadí se mezi silné antioxidanty, účinně posiluje imunitu a náš psychický stav. Jeho zvýšený přísun je důležitý i pro aktivní spotovce.


Vitamin C je velmi účinným antioxidantem,
který chrání jiné antioxidanty jako například vitamín E. Buňky mozku a míchy často trpí působením volných radikálů, ale vitamin C v dostatečném množství je dokáže ochránit. Jako blokátor volných radikálů však účinkuje ještě lépe, pokud je kombinován s bioflavonoidy. Organismus tedy vitamin C potřebuje, a protože si ho nedokáže samostatně syntetizovat, musíme mu ho pravidelně dodávat.

Význam pro organismus
Vitamin C v našem organismu plní ještě i jiné velké úkoly: stabilizaci imunity a stabilizaci psychiky. Zkuste si například po alkoholovém večírku dát nárazovou dávku vitaminu C a vaše hlava bude opět jasná. Vitamin C totiž stabilizuje mozkové funkce a je ideálním osvěžovačem našeho duševního stavu. Nebo si například vzpomeneme na svůj poslední vášnivý výbuch citů, agrese, zoufalství a rozčilení. Každý takový projev stojí naše tělo až 300 mg vitaminu C, proto je nutné jeho hladinu ihned doplnit.

Vitamin C zpevňuje a vyhlazuje všechny stěny cév v našem těle
Působením vitaminu C se stahují křečové žíly a hemoroidy, mizí vrásky a záhyby, zpevňují se dásně a zubní lůžko. Vitamín C také stimuluje produkci hormonů, které spalují tuky. Můžeme ho tedy označit za faktor číslo jedna pro štíhlost. Mimo jiné pomáhá v případě onemocnění virových, bakteriálních a jiných - dna, revmatismus, srdeční onemocnění, dvanácterníkové vředy, zánět plic, zánět mozkových blan, tuberkulóza, zánět středního ucha, prostaty, mandlí, oční infekce a mnoho dalších.

Kuřáci by měli přijímat zvýšené množství vitamínu C,
protože jedna cigareta dokáže v těle zničit až 100 mg vitaminu C. Takže by měli přísun vitaminu C upravit podle počtu vykouřených cigaret.

Zdroje vitaminu C
V tomto případě se však nemůžeme spoléhat jen na konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Vegetace země je totiž nesmírně poškozena civilizačními vlivy a v půdě je již tak málo minerálních a stopových prvků, že ani surový přírodní produkt není schopen poskytnout potřebné denní množství vitamínu C. I kdybychom takovou zeleninu a ovoce bohaté na vitamín C měli, je nesmírně důležité vědět, že například v pomeranči vitamin C po krátkém čase prudce klesá. Také v jablku, které přišlo na trh po dvou měsících cestování obsah vitaminu C klesl o 2/3. A zelenina je na tom ještě hůře. V ní totiž po několika dnech klesá obsah vitaminu C až na nulu! Častokrát však zeleninu tepelně upravujeme a možná si při tom neuvědomujeme, že vitamin C se ztrácí v páře a vařením zcela zaniká. U zmrazených potravin dělá ztráta až 90% během první hodiny rozmrazování, proto je nutné vkládat zmrzlé potraviny přímo do vroucí vody nebo oleje na pánvi.

Vitamin C a astma
Obdivuhodné imunitní vlastnosti vitaminu C dokáží pomoci i astmatikům, kteří trpí nedostatkem tohoto vitaminu v krvi, rovněž chybí i v bílých krvinkách, speciálně v lymfocytech. Již příjem 1000 mg vitamínu C denně může zmírnit bronchiální astma. Samozřejmě zde je vhodné vybírat si přírodní zdroje vitaminu C nebo firmy, které zaručují alespoň 60% přírodní původ tohoto vitamínu. Vitamin C má i antihistaminový, protizánětlivý a antialergický účinek.

Význam při sportu
Do popředí vystupují volné radikály i při namáhavém sportování. Čím více kyslíku přijmeme a spotřebujeme, o to více agresivních molekul kyslíku se všude snaží, aby něco zoxidovaly. Například při maratonu často nestačí ani obrovské zásoby vitaminu C. Proto výkonnostní sportovci, jako např. cyklisté, dostávají nezřídka záněty horních cest dýchacích. Molekula vitaminu C působí v imunitním systému různým způsobem: jednou aktivně bojuje proti virům a bakteriím, jindy má čistě ochrannou funkci. Vitamin C zvyšuje koncentraci látek, které se vytvářejí v těle na boj s nebezpečnými viry.

Dávkování
Vitamin C není jedovatý. I když jeho dávku zvýšíme, v průběhu 24 hodin je nadbytečné množství vyloučené močí. Vitamin C je vhodné užívat po jídle, protože na lačno může způsobit mírný průjem. Největší koncentrace vitaminu C je v tkáních dvě až tři hodiny po užití. Pokud užíváme vitamin C pravidelně, jsme dostatečně chráněni před rýmou a nachlazením. V případě nachlazení by byla jeho denní dávka nedostatečná, a proto je třeba ji zvýšit. Vitamin C je nejužitečnější, pokud se nasadí hned při prvních příznacích nachlazení. Čím později se však nasadí, tím je potřebná dávka vyšší. Při infekcích a onemocněních stoupá jeho potřeba dvacetkrát až čtyřicetkrát než u zdravého člověka.

I když o vitaminu C existuje ještě množství informací,
určitě jste si i po přečtení těchto řádků všichni uvědomili, jak je pro naše tělo nesmírně důležitý. A protože je dostupný, jak v přírodním stavu, tak i v lékové formě, nebude pro vás problém, zajistit organismu jeho dostatečný přísun, který je potřebný pro vaše pevné zdraví.


Mohlo by vás také zajímat