Vitamin D a vápník při intoleranci laktózy

Vápník se svým vlivem na zdravé fungování organismu řadí mezi velmi důležité prvky. Nedostatek způsobuje velmi vážná zdravotní rizika. Mléčné výrobky zajišťují jeho dostatečný přísun. Jak ale zajistit jeho dostatečné množství, když organismus není schopný tyto výrobky vstřebat?

V lidském organismu hraje vápník velmi důležitou roli
Tato látka odpovídá nejen za výstavbu kostí a chrupu, ale i za správné fungování svalů, nervů, imunitního systému, rovněž je nutná pro zajištění hormonální rovnováhy a srážlivosti krve.Jelikož Laktózově intolerantní lidé nemají šanci získat dostatek vápníku z mléka, musí ho přijmout z jiných zdrojů. Potravin bohatých na kalcium je mnoho, není třeba se hned obávat, že intolerance laktózy musí nutně vést k dalším zdravotním komplikacím. Vysoký obsah vápníku má například listová zelenina, luštěniny, žampiony, ořechy, mák, ryby nebo slunečnicová semínka. Pro vstřebávání vápníku do organismu je potřebný vitamín D, který se rovněž nachází v mléce, jeho hlavním zdrojem je však sluneční záření.

Vitamin D i kalcium lze přijímat i v tabletách
Jak však upozorňují odborníci, lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru musí být při nákupu výživových doplňků opatrní, laktóza se v nich totiž často používá jako sladidlo, proto je třeba sledovat složení na obalu! V každém případě je nutné přijímat dostatečné dávky vápníku každý den během celého života. Zatímco kojencům stačí denně přijmout asi 600 mg vápníku, u starších dětí a během dospívání se doporučuje až 1200 mg za den, v dospělosti stačí denní dávka asi 1000 mg. Ve starším věku nad 50 let je třeba dávku zvýšit až na 1500 mg. Nedostatek vápníku se projevuje měknutím kostí a větší náchylností na zlomeniny, nesprávným vývojem chrupu, poruchami růstu a časem může přerůst až do osteoporózy.

Stále existuje možnost přijímat vápník z mléka i pro laktózovou intolerantní lidi
Pokud se problémy s trávením objeví, je třeba si odsledovat svůj práh tolerance mléka a tuto hranici nikdy nepřekračovat. Bezlaktózové mléko se dá vyrobit i doma, stačí na to kapky s enzymem laktázy, který za pár hodin laktózu v běžném mléce rozloží, navíc je tento způsob levnější než kupování mléka bez laktózy. Další možností je přijmout enzym laktázy v tabletce, která se postará o rozložení laktózy v mléce. Po této tabletce lze pít mléko a jíst mléčné výrobky bez rizika vzniku trávicích potíží, přičemž obsah vápníku není nijak ovlivněn. Doporučují se i fermentované mléčné výrobky, například vyzrálé sýry, brynza, nebo jogurty, které obsahují méně laktózy, případně je vhodné kombinovat mléčné výrobky s nemléčnými, čímž organismus získá více času na zpracování mléčného cukru.

Pozor!
Uvedené tipy jsou určeny pro lidi s intolerancí laktózy. Neplatí pro lidi alergické na mléčnou bílkovinu, kterých je u nás asi 1-3%. Intolerance laktózy není nemoc, jde o stav, při kterém lidské tělo neprodukuje enzym laktázy v dostatečném množství. Tělo tak nemůže štěpit laktózu - složený mléčný cukr, který v případě, že se dostane do tlustého střeva, způsobuje potíže. Míra intolerance laktózy stoupá věkem.
 


Mohlo by vás také zajímat