Vitamin K zajišťuje nejen srážení krve, ale také pevné kosti a prevenci rakoviny

Vitamin K je velmi důležitý vitamin, na který se ale často zapomíná. Je nezbytný při srážení krve, prevenci civilizačních chorob a je i nedoceněným pomocníkem při stavbě pevných kostí. Tento vitamin je rozpustný v tucích a najdeme ho především ve fermentovaných potravinách, listové zelenině a vejcích volně chovaných slepic.

Vitamin K zajišťuje nejen srážení krve, ale také  pevné kosti a prevenci rakoviny

Objev vitaminu K
Vitamin K byl v roce 1929 objeven jako základní živina pro srážení krve. První objev byl oznámen v německém vědeckém časopise, kde byl nazván vitaminem koagulace. Odtud pochází písmeno "K". Vitamin K pravděpodobně objevil legendární zubař Weston Price, který cestoval po světě na počátku 20. století a zkoumal vztah mezi stravou a nemocemi u obyvatelstva. Zjistil, že neprůmyslová strava je bohatá na nějakou neidentifikovanou živinu, která může chránit před zubním kazem a chronickými chorobami. Předpokládá se, že mluvil právě o vitaminu K2. Nedávné důkazy naznačují, že vitamin K je důležitým doplňkem vitaminu D, a že pokud máme nedostatek jednoho, tak ani jeden v našem těle nefunguje optimálně. Vitamin D hraje klíčovou roli v celkovém zdraví. Podle Dr. Cees Vermeera, jednoho z největších výzkumníků vitaminu K, trpí nedostatkem vitamínu K, jakož i vitaminu D, téměř každý.

3 typy vitamínu K - který je nejlepší?
Existují tři druhy vitamínu K: vitamín K1, fylochinon, se přirozeně nachází v rostlinách, a to hlavně v zelené listové zelenině. K1 jde přímo do jater a pomáhá udržovat zdravé srážení krve; vitamín K2, menachinon, vyrábějí v určitém množství bakterie v našem trávicím traktu a nachází se v živočišných a fermentovaných potravinách. Vitamin K2 jde přímo do cévních stěn, kostí a tkání mimo jater; vitamin K3, menadion, je syntetická forma, je toxický a dává se jen zvířatům.

Zdroje vitaminu K
Zatímco lidé si mohou zajistit vitamin K1, pokud jedí dostatek zelené listové zeleniny, která je na tento vitamíín výjimečně bohatá (petrželová nať, kadeřavá kapusta, pampeliškové listy, mangold), mohou mít problém s dostatkem vitaminu K2. Na vitamin K2 je nejbohatší fermentovaný sójový výrobek natto, který však pro jeho specifickou chuť asi nebude jíst každý.

Funkce vitaminů K1 a K2
Možné problémy, vznikající z nedostatku vitaminu K: vápenatění tepen, kardiovaskulární onemocnění a křečové žíly, mozkové problémy včetně demence, osteoporóza zubní kazy, rakovina prostaty, plic, jater a leukémie, infekční nemoci jako zápal plic, antikoagulace, krvácení z nosu, dásní a snadná tvorba modřin, vrozené vady.

Vitamin K2 chrání srdce
Vitamin K2 pomáhá předcházet kornatění tepen, což je společný faktor ischemické choroby srdeční a selhání srdce. Výzkum naznačuje, že vitamin K2 může pomoci zabránit vápníku, aby se usazoval v tepnách a tělesných tkáních, kde může způsobovat škody. Nedávné studie zjistily, že vitamin K2 dříve než vitamin K1, ve shodě s vitamínem D pomáhá předcházet kalcifikací věnčitých tepen, a tím předchází kardiovaskulárním onemocněním. V rotterdamské studii se ukázalo, že lidé s nejvyšším příjmem vitamínu K2 měli o 52 procent nižší riziko rozvoje kalcifikace tepen a o 57 procent nižší riziko úmrtí na srdeční chorobu, co se sledovalo během 7 - 10-letého období. Další studie na 16 057 ženách zjistila, že účastnice s nejvyšším příjmem vitamínu K2 měly mnohem nižší riziko srdeční choroby. Na každých 10 mikrogramů vitaminu K2 konzumovaného denně se riziko srdeční choroby snižovalo o 9 procent. To byly však jen pozorovací studie, které neprokážou příčinu a následek, takže na konečné tvrzení jsou zapotřebí další výzkumy.

Prevence osteoporózy
Nejlepší způsob, jak se vyhnout osteoporóze, je strava bohatá na čerstvé, syrové a celistvé potraviny, která vám dodá maximum minerálů, takže vaše tělo je zásobováno surovinami kdykoliv je potřebuje. Oba vitamíny, K1 i K2, mají nezastupitelné místo při modifikaci bílkovin, aby byly schopny vázat vápník, tedy aktivují vlastnosti bílkovin vázající vápník. Nicméně role vitaminu K1 a K2 jsou odlišné a mnozí se domnívají, že by měly být klasifikovány jako dvě různé živiny. Vitamin K2 je jedním z nejdůležitějších prvků pro zlepšení hustoty kostí. Slouží jako biologické "lepidlo", které pomáhá připojit vápník a další minerály do struktury kostí. Kosti se ve skutečnosti skládají z více než tuctu minerálů. Pokud se soustředíte jen na vápník, pravděpodobně vaše kosti oslabíte a zvýšíte riziko osteoporózy. Je pravděpodobnější, že vaše tělo využije vápník z rostlinných potravin. Dobrým zdrojem je zelená listová zelenina, karob, pšeničná tráva, semínka, syrové kravské mléko od krav, které se svobodně pásly. Velmi důležitý je i hořčík a rovnováha hořčíku a vápníku a vitamin K2.

Prevence rakoviny
Několik studií prokázalo, že vitamíny K1 a K2 jsou účinné proti rakovině.

Další přínosy vitaminu K
Nedostatek vitaminu K2 může být faktorem přispívajícím k Alzheimerově chorobě a jeho doplňování jí pomáhá předcházet. Vitamín K2 zlepšuje citlivost na inzulín, lidé, kteří získávají ze své stravy nejvíce vitaminu K2 mají o 20 procent nižší riziko rozvoje diabetu 2. typu. Lokální aplikace vitaminu K pomáhá zmenšovat modřiny. Vitamin K může mít antioxidační schopnosti.

V tuku rozpustný vitamin
Pokud přijímáte doplňky vitaminu K , dbejte na to, abyste ho přijímali s tuky, které jsou nezbytné pro jeho absorpci.

Potravinové zdroje vitaminu K2
Lidé si z části v těle mohou přeměňovat vitamin K1 na vitamín K2. To je užitečné, protože vitamin K1 máme ve stravě často až desetinásobně více obsažen jako vitamin K2. Avšak současné důkazy naznačují, že tato proměna možná není dostatečně efektivní, protože se prokázal takový užitek přímého užívání vitaminu K2. Vitamin K2 je také tvořen bakteriemi v tlustém střevě a existují důkazy, že širokospektrální antibiotika mohou přispět k jeho nedostatku. Fermentované potraviny, a hlavně natto, mají obvykle nejvyšší koncentraci vitamínu K nacházející se v lidské stravě. Převyšuje i množství nacházející se v tmavozelené listové zelenině. Takže vitamin K2 je dalším důvodem, přidat si do stravy fermentované potraviny. Další potraviny s vysokým obsahem vitaminu K2 jsou syrové mléčné výrobky jako tvrdé a měkké sýry, syrové máslo, kefír a kyselé zelí. Ale pozor na obsah vitaminu K2 v pasterizovaných mléčných výrobcích a výrobky od vězněných zvířat, které tvoří většinu komerčních zdrojů, ty nejsou bohaté na vitamin K2 a měli bychom se jim vyhýbat. Pouze zvířata krmená trávou (ne obilím) si přirozeně rozvinou vysokou hladinu vitaminu K2. Vitamin K2 se nachází také v játrech a jiných orgánech zvířat a ve vaječných žloutcích, ale jelikož je v tuku rozpustný, nízkotučné a libové živočišné produkty ho moc neobsahují. Živočišné potraviny obsahují hlavně druh vitaminu K2 MK-4, zatímco fermentované potraviny jako kyselé zelí, natto a miso obsahují hlavně déle podtypy MK-5 až MK-14. Pokud vám tyto zdroje nejsou dostupné, doporučuje se uvažovat nad doplňováním vitaminu K2. Jeho účinky mohou být zesíleny a podpořeny vitaminem D, protože tyto dva vitamíny mají synergický účinek.
 

Autor: Lenka Kostková