Vitamin K2 - vitamin krásy, zdravých kostí, zubů a srdce

Vitamin K2 - menachinon - je důležitý, jen ne moc známý vitamin, který pomáhá se zdravím srdce, kostí, zubů, pleti a podílí se i na prevenci vzniku nádorových onemocnění. Ale to není vše, čím je prospěšný pro naše tělo a proč je důležité, aby byl součástí naší stravy.

K2 - vitamín ženské krásy
Určitě jste již slyšeli o vitaminu K1, který se nachází zejména v listové zelenině. Jeho "bratr", vitamin K2, je důležitý zejména pro ženy. Doktorka, která se jeho výzkumem dlouhodobě zabývala, říká: "Na prevenci všeho od vrásek až po rakovinu, je vitamin K2 tou správnou volbou. U mnoha žen chybí, přitom je tou nejdůležitější živinou pro jejich zdraví. Každý bere vitamín D , ale bez K2 z něj nedostanete všechny benefity, které nabízí. "

Ve kterých oblastech je nenahraditelný?
Zdraví kostí - zatímco většina ho spojuje s vápníkem, mnozí nevědí, že právě zde hraje K2 velmi významnou roli spolu s vitaminem A a D.
Zdraví zubů - výzkumy ukázaly, že zubní kaz, citlivost zubů a další problémy mohou být řešeny přirozeně, jednoduše tak, že tělu zajistíte dostatečné množství K2 v potravě.
Kardiovaskulární zdraví - po celá léta jsme věřili, že ucpávání cév je "prací" nasycených tuků. Dnes víme, že to není pravda. I když existuje mnoho důvodů kardiovaskulárních onemocnění, skutečný viník může být nedostatek vitaminu K2 v potravě.
Vrásky - v mnoha regionech světa, kde je vysoký příjem vitaminu K2, najdete lidi, kteří vypadají na svůj věk mimořádně mladě.
Zdravé žíly - křečové žíly jsou stejně onemocněním kardiovaskulárního systému. Může za ně nesprávné ukládání vápníku.

Potraviny s nejvyšším množstvím vitamínu K2
Natto - sýr ze sojových bobů
Kachní játra  a jiná játra
Mléčné výrobky ze zvířat, která jedí rychle rostoucí jarní trávu (mléko, máslo, ...)
Sýry - Gouda a Brie mají nejvyšší koncentraci, ale každý sýr, který pochází ze zvířete, které se krmí trávou, je bohatý na K2
Žloutky z kuřete chovaného volně, které zobe trávu. Dopřejte si 2-3 žloutky denně

Proč je jeho nedostatek tak běžný?
Jde o živinu, která není přítomna ve vysokých koncentracích v mnoha běžně konzumovaných potravinách. Zvýšená spotřeba zpracovávaných potravin a nedostatek těch tradičních, vede k jeho absenci a nemocem s tím spojených.
 


Mohlo by vás také zajímat