Draslík

Vedle draslíku je hořčík nejdůležitějším vnitrobuněčným minerálům a je nepostradatelný pro řadu tělesných funkcí, včetně přenosu nervových impulsů, tvorby zubů a kostí a svalových stahů. Je také důležitý pro naše nervy, transportuje cukr do buněk a asistuje při jeho přeměně na energii. Podporuje i účinek inzulinu. Díky němu se zlepšuje využití kyslíku v buňkách. Bez hořčíku nefunguje správně ani trávení. Pomáhá při vstřebávání vápníku, jeden bez druhého v těle nemohou správně fungovat. Také pomáhá udržet naše zuby zdravé, protože chrání zubní sklovinu a zvyšuje odolnost vůči zubním kazem. Zlepšuje také paměť a úsudek. Upravuje krevní tlak a pomáhá zlepšovat srdeční činnost. S lecitinem a vitamínem B6 upravuje cholesterol, reguluje funkci štítné žlázy, u mužů se podílí na správném fungování prostaty a alergikům pomáhá při přecitlivělosti na alergeny.

Funkce v organismu:
- Pomáhá při prevenci srdečních chorob a arytmií
- Zmírňuje příznaky chronické únavy
- Snižuje krevní tlak
- Pomáhá v prevenci cukrovky
- Aktivátor enzymů, účastní se více než 100 enzymatických procesů
- Nezbytný pro tvorbu kostí, zubů, chrupavek
- Významný pro nervově-svalovou činnost, utišuje nervový systém
- Podporuje činnost střev, žlučníku a močového měchýře
- Regulátor výměny vápníku
- Důležitý pro tvorbu ochranných látek

Vztah mezi přijímaným množstvím vápníku a hořčíku musí být v poměru 2:1. Vápník a hořčík se slučují s albumin bílkovin, a když je bílkovin málo, vylučují se z organizmu.Horčík se musí podávat spolu s vitamínem E, C as vitamíny B2 a B6.

Nedostatek:
Pokud ho máme nedostatek, tak to zhoršuje průběh každého onemocnění, hořčík je totiž přítomen ve většině biochemických reakcí v těle. Velkou konzumací živočišných bílkovin a tuků ochuzuje naše tělo o hořčík. Rovněž častým užíváním léků, antibiotik, antikoncepčními pilulkami, ale i konzumací chemických přísad v jídle, alkoholem. Nedostatek hořčíku lze běžně pozorovat u osob pod stresem, au osob které konzumují mnoho sladkostí a bílé mouky.
Nedostatek hořčíku způsobuje u člověka nepravidelný srdeční rytmus, srdeční infarkty, ochablé svaly, neobvyklou slabost, nepříjemné křeče, ale i noční pomočování a ledvinové kameny.

Příznaky nadbytku:
Nadbytek hořčíku může způsobit průjem a nevolnost. Závažnější nežádoucí účinky jsou svalová slabost, letargie, zmatenost a dýchací problémy, které vznikají, když organismus nedokáže vysoké dávky hořčíku zpracovat.

Zdroje:
Jeho dobrým zdrojem jsou ořechy, pšeničné klíčky, obiloviny, rýže, banány, sezamové semeno, kvasnice, mořská sůl, luštěniny, ovesných vločkách, celá zrna, otruby, tmavě zelená listová zelenina, sója, sýry, kakao, ořechy, čokoláda.