Draslík

Vedle draslíku je hořčík nejdůležitějším vnitrobuněčným minerálům a je nepostradatelný pro řadu tělesných funkcí, včetně přenosu nervových impulsů, tvorby zubů a kostí a svalových stahů. Je také důležitý pro naše nervy, transportuje cukr do buněk a asistuje při jeho přeměně na energii. Podporuje i účinek inzulinu. Díky němu se zlepšuje využití kyslíku v buňkách. Bez hořčíku nefunguje správně ani trávení. Pomáhá při vstřebávání vápníku, jeden bez druhého v těle nemohou správně fungovat. Také pomáhá udržet naše zuby zdravé, protože chrání zubní sklovinu a zvyšuje odolnost vůči zubním kazem. Zlepšuje také paměť a úsudek. Upravuje krevní tlak a pomáhá zlepšovat srdeční činnost. S lecitinem a vitamínem B6 upravuje cholesterol, reguluje funkci štítné žlázy, u mužů se podílí na správném fungování prostaty a alergikům pomáhá při přecitlivělosti na alergeny.

Funkce v organismu:
- Pomáhá při prevenci srdečních chorob a arytmií
- Zmírňuje příznaky chronické únavy
- Snižuje krevní tlak
- Pomáhá v prevenci cukrovky
- Aktivátor enzymů, účastní se více než 100 enzymatických procesů
- Nezbytný pro tvorbu kostí, zubů, chrupavek
- Významný pro nervově-svalovou činnost, utišuje nervový systém
- Podporuje činnost střev, žlučníku a močového měchýře
- Regulátor výměny vápníku
- Důležitý pro tvorbu ochranných látek

Vztah mezi přijímaným množstvím vápníku a hořčíku musí být v poměru 2:1. Vápník a hořčík se slučují s albumin bílkovin, a když je bílkovin málo, vylučují se z organizmu.Horčík se musí podávat spolu s vitamínem E, C as vitamíny B2 a B6.

Nedostatek:
Pokud ho máme nedostatek, tak to zhoršuje průběh každého onemocnění, hořčík je totiž přítomen ve většině biochemických reakcí v těle. Velkou konzumací živočišných bílkovin a tuků ochuzuje naše tělo o hořčík. Rovněž častým užíváním léků, antibiotik, antikoncepčními pilulkami, ale i konzumací chemických přísad v jídle, alkoholem. Nedostatek hořčíku lze běžně pozorovat u osob pod stresem, au osob které konzumují mnoho sladkostí a bílé mouky.
Nedostatek hořčíku způsobuje u člověka nepravidelný srdeční rytmus, srdeční infarkty, ochablé svaly, neobvyklou slabost, nepříjemné křeče, ale i noční pomočování a ledvinové kameny.

Příznaky nadbytku:
Nadbytek hořčíku může způsobit průjem a nevolnost. Závažnější nežádoucí účinky jsou svalová slabost, letargie, zmatenost a dýchací problémy, které vznikají, když organismus nedokáže vysoké dávky hořčíku zpracovat.

Zdroje:
Jeho dobrým zdrojem jsou ořechy, pšeničné klíčky, obiloviny, rýže, banány, sezamové semeno, kvasnice, mořská sůl, luštěniny, ovesných vločkách, celá zrna, otruby, tmavě zelená listová zelenina, sója, sýry, kakao, ořechy, čokoláda. 

Autor: Martina Dvořáková