Vápník

Vápník je jedním z nejdůležitějších minerálů v těle. Je základem zubů a kostí. Je nepostradatelný pro funkci buněk, svalové stahy, přenos nervových impulzů a srážení krve. Spolu s hořčíkem a fosforem je základním stavebním prvkem kostry a zubů. Snižuje krevní tlak, je nezbytný pro srážení krve, hojení a činnost svalů včetně srdce, snižuje hladinu cholesterolu a chrání před kardiovaskulárními chorobami. Chrání před bolestmi kloubů, revmatickými záněty kloubů, změnami kostí, zlomeninami. Udržuje naši pokožku zdravou. Zklidňuje nervy, chrání před nespavostí, nervozitou, necitlivostí horních a dolních končetin, před ztrátou paměti, depresemi, podrážděností a jinými duševními poruchami.

Funkce v organismu:
- Udržuje zdravé kosti a zuby
- Pomáhá v prevenci postupujícího úbytku kostní hmoty a osteoporózy
- Podporuje činnost srdečního svalu a ostatních svalů, nervové vzruchy a krevní srážlivost
- Regulátor výměny hořčíku a draslíku
- Snižuje propustnost biologických membrán
- Snižuje krevní tlak
- Zmírňuje poruchy trávení a působí proti rakovině tlustého střeva


Nedostatek vápníku může způsobovat:
bolesti kloubů, lámavost nehtů, vznik ekzémů, bušení srdce, vysoký tlak, nespavost, svalové křeče, nervozitu, necitlivost horních a dolních končetin, bílou pleť, revmatické záněty kloubů, křivici, kažení zubů, ztrácení paměti, deprese. Nedostatkem mohou trpět lidé se sedavým zaměstnáním, lidé s vysokou konzumací masa a nízkou konzumací zeleniny.
Důležitý přitom není pouze dostatek samotného vápníku, ale i vitaminu D, který pomáhá při ukládání vápníku do kostní hmoty. Nedostatek některého z těchto faktorů je příčinou křivici (rachitidy). Starším lidem ubývá vápník z kostní hmoty, což se projevuje jako tzv.. osteoporóza (řídnutí kostí). Kosti jsou křehké, snadno se lámou a zlomeniny se naopak obtížně a velmi zdlouhavě hojí.

Příznaky nadbytku:
Užívání vápníkových doplňků může narušit vstřebávání jiných minerálů - zinku, železa a hořčíku. Vysoké dávky mohou také vést k tvorbě ledvinových kamenů, vápenatění měkkých tkání (srdce, cév, slinivky).

Zdroje vápníku:
pohanka, hrášek, brokolice, špenát, kapusta, dýně, citróny, sezamová a slunečnicová semínka, mák, mléko, sýry (zejména sýr parmezán a tvrdé sýry), sardinky a ryby (losos), vaječný žloutek, sója, mandle, růžičkovou kapustu, brokolice, zelí, ořechy, luštěniny, ovesné vločky.

Vápník má rád v těle kyselé prostředí a nejlépe se vstřebává, pokud pijeme ovocné šťávy, jeho částí dne je podvečer a noc, kus sýra na večeři je proto vynikající volbou. Nezapomeňte, že jen samotný vápník nestačí. Pro správné fungování organismu je potřebný i přísun dalších vitaminů a stopových prvků. Například i vitaminu D a kyseliny listové, díky kterým se vápník těle lépe absorbuje. 

Autor: Lenka Kostková