Selen

Selen je nepostradatelný pro tělo jako antioxidant (chemická látka, jejíž přítomnost v těle brzdí proces stárnutí). Bez selenu by lidský organismus nerostl a nerozmnožují se, játra by neplnila svou funkci a netvořily by se ani důležité hormony. Nedávno vědci zjistili, že selen je nezbytný pro tvorbu aktivní formy hormonu štítné žlázy, pro zdravou pokožku a vlasy a pro zachování normálního zraku. Spolu s vitaminem E brání vzniku rakoviny, kterou způsobují peroxidy a superoxid vodíku. A také spolu s vitamínem E minimalizuje účinky olova a kadmia. Podporuje léčbu nemocí jako skleróza multiplex, oběhové nemoci, svalová distrofia, (porucha ve výživě), revma a při sexuální impotenci orgánového původu.

Funkce v organismu:
- Spolupracuje s vitamínem E na ochraně buněk, tuků a vitamínů
- Účinný v boji proti virovým infekcím, zmírňuje průběh oparu a pásového oparu
- Důležitý antioxidant - zpomaluje růst novotvarů, podporuje tvorbu antiteliesok
- Nezbytný pro srdce a krevní oběh
- Spolu s vitamínem E pomáhá v prevenci rakoviny a srdečních onemocnění, mozkových příhod
- Spolu s vitamínem E a hořčíkem léčí anginu pectoris

Jeho nedostatek může v těle způsobit poškození kostních svalů a svalu srdce. Člověk je náchylnější ke nemocem, rychleji stárne a snižuje se pohlavní potence. Mezi další antioxidanty patří vitamín E, který dokáže z části nahradit deficit selenu. Předávkování se selenem běžnou potravou není možné. Některé výzkumy tvrdí, že přehnané užívání tohoto minerálu je toxické, jiné naopak dokázali u zvířat protirakovinných účinek.

Příznaky nedostatku:
snížení imunity, zvýšený výskyt rakoviny, srdečních onemocnění, kožní problémy, svalová slabost, únava, nedostatek selenu během těhotenství může zvýšit riziko vrozených vad

Příznaky nadbytku:
nervozita, deprese, únava, podráždění, nevolnost, zvracení, průjem, ztráta vlasů, poškození nehtů

Zdroje:
dary moře - sledi, krabi, langusty, vepřové, hovězí, telecí ledviny, játra, srdce, vaječný žloutek, para ořechy, obiloviny, kukuřice, celozrnné výrobky, ovesných vločkách, hnědá rýže, houby, cibule, česnek, brokolice

Selen se nachází v půdě av kamenech, slučující v rostlinách a jimi vstupuje do potravního řetězce. Selen je přítomen ve většině potravin a jeho bohatými zdroji jsou ořechy (zejména para ořechy), ryby a jiné produkty rybolovu, vnitřnosti (ledviny, játra) a maso. Selen je také v obilovinách, zelenině, v pšeničných klíčcích, cibuli, semenech, rajčat, brokolici, v citrusových plodech, avokádu, čočka a celozrnných obilovinách. Jeho obsah však kolísá podle půdy, na které vypěstované. Evropská půda, v porovnání s americkou, kanadskou a čínskou, je na selen poměrně chudá.
 

Autor: Martina Dvořáková