Tuky

Díky velkému množství informací o tuku, mají lidé tendenci jídla obsahující tuk považovat za špatné. Tuk je v rozumném množství potřebnou látkou, protože:

  • Je zdrojem energie pro svaly, srdce a je součástí všech buněčných membrán
  • Umožňuje cirkulaci, uchovávání a absorpci vitamínů rozpustných v tucích: A, D, E a K
  • Obklopuje důležité životní orgány a chrání je
  • Je důležitý pro termoregulaci
  • Některé druhy zásobují tělo esenciálními mastnými kyselinami (kys. linolenová), kterou si tělo nedokáže vytvořit, ale musí ji přijmout z potravy
  • Dělá jídlo chutným a dodává mu aroma

Lipoproteiny
Lipoproteiny jsou částice složené z bílkovin, které na sobě navážou tuk nebo cholesterol a nesou jej krevním oběhem. Vzájemný poměr mezi tuky a bílkovinami určuje hustotu částic - podle toho se také rozlišují: VLDL, LDL a HDL.

Cholesterol
Cholesterol je látka tukové povahy, která je přirozenou součástí buněk lidského těla. Najdeme ho v potravinách živočišného původu.

Vnitřní cholesterol - cholesterol, který je součástí buněk lidského těla. Je přenášen krevním oběhem. Organismus si vytváří cholesterol sám, ale také je vstřebáván z jídla.
Venkovní cholesterol - najdeme v potravinách živočišného původu.
HDL cholesterol - (komplex vysoké hustoty [High Density Lipoproteins]) - takzvaný "dobrý" cholesterol, vyrovnává totiž škodlivý efekt ostatních a snižuje zdravotní rizika.
LDL cholesterol - (komplex o nízké hustoty [Low Density Lipoproteins]) - "špatný", protože jeho vysoká koncentrace zvyšuje riziko aterosklerózy a srdečně-cévních onemocnění.

Kde všude najdeme cholesterol?

Cholesterol se normálně vyskytuje v lidském těle a také ho dokáže samy vytvářet. Jeho zvýšené množství může být rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění. Při přebytku cholesterolu v našem krevním oběhu dochází k jeho ukládání v tepnách a vzniku aterosklerózy. Může dojít až k ucpání cévy a vzniku infarktu myokardu či mozkové mrtvice. Potraviny s vyšším obsahem nasycených tuků a cholesterolu se samozřejmě uplatňují při zvýšení hodnoty cholesterolu v krvi. Mnoho cholesterolu obsahují žloutky, vnitřnosti, některé mořské plody (krevety), maso.

Mononenasycené mastné kyseliny - jsou mastné kyseliny s jednou Dvojni vazbou. Při pokojové teplotě jsou tekuté, nejvýznamnějším zdrojem je olivový olej. Studie ukázaly, že strava s vyšším obsahem mononenasycených mastných kyselin snižuje celkový cholesterol, zvyšuje HDL cholesterol a snižuje výskyt srdečně-cévních onemocnění.

Polynenasycené mastné kyseliny - jsou mastné kyseliny s více dvojnými vazbami. Jsou nezbytné pro náš růst a vývoj. Při pokojové teplotě jsou tekuté. Patří mezi ně omega-3 mastné kyseliny, které jsou obsaženy v rybách (např. losos, tuňák, sardinka, makrela) a mořských plodech a v lisovaných olejích (např. sójový). Omega-6 mastné kyseliny najdeme v oleji saflorový (z světlice barvířské ), sójových bobech, ořechách a margarínech, které obsahují dostatek nenasycených tuků. Tělo si polynenasycené mastné kyseliny nedokáže vytvořit samo, proto je musíme dodávat potravou. Snižují hladinu cholesterolu a chrání tělo před vznikem některých chorob, zejména srdečně-cévních.

Nasycené mastné kyseliny - jsou převážně z živočišných zdrojů, při pokojové teplotě jsou pevné. Patří sem např.. tuk v mase, máslo, palmový a kokosový olej. Jejich nadměrné množství zvyšuje riziko vzniku aterosklerózy a srdečně-cévních onemocnění.

Trans-mastné kyseliny - jsou výsledkem technologického procesu hydrogenace (ztužování) tuků, kdy dochází k přeměně olejů na pevné tuky. Původní velmi cenné nenasycené mastné kyseliny se mění na pro nás nevyužitelnou formu. Tým může docházet ke vzniku nerovnováhy, protože relativně převažuje příjem nasycených mastných kyselin. Přirozeně se vyskytují např.. v mase, mléce, sýrech. Najdeme je také v některých ztužených tucích vlivem výroby. Rada výrobců už jejich množství redukovala na minimum, niekdejich ale stále najdeme velké množství. Bez obav lze používat produkty jako např. Rama, Flora, Perla, Planta, Hera. V rámci snižování tělesné hmotnosti, ale příjem tuků omezujte.

Triacylglyceroly - jsou sloučeniny glycerolu s vyššími mastnými kyselinami. Jsou součástí přírodních tuků a olejů. Vysoká koncentrace v krvi je rizikovým faktorem pro vznik srdečně-cévních onemocnění. V organismu jsou hlavně v tukové tkáni jako zásoba energie.
 

Autor: Martina Dvořáková