Voda - stolní, pramenitá, minerální a léčivá

Už jsme mockrát opakovali, že ne všechno tekuté je zároveň zdravé. Už jsme vyloučili alkohol, kofein a slazené nápoje, jak si tedy vybrat například z nabídky minerálek? Mnozí z nás se orientují zejména cenovou politikou. Ale měli byste se především držet údajů na obalu.

Voda - stolní, pramenitá, minerální a léčivá

Balené láhve jsou rozděleny do čtyř kategorií:
• stolní voda - můžete si ji vyrobit i doma, protože jde o vodu z vodovodu obohacenou kapalným solným roztokem a kyselinou uhličitou.
• pramenitá voda - tuto vodu si nemůžete načepovat kdekoliv, protože pochází z podzemního pramene chudého na minerály. Existují různé přírodní studánky, vždy se však v okolí ujistěte, že je ta voda pitná.
• minerální voda - na minerály bohatá voda, která se těží z pramene, je bakteriologicky čistá a nedezinfikuje se. Kromě bublinek do ní výrobce nesmí nic přidávat a odstranit může pouze síru a železo.
• léčivá voda - tímto slovním spojením může označit pouze voda, při které je dokázáno, že skutečně pomáhá při terapii nemocí. Nepodléhá předpisům o potravinách, ale zákonu o léčivech.

Jaký druh minerálky si vybrat?
Minerálka by měla mít nízký obsah minerálů, tedy v rozmezí 150-400 mg/ l. Vyhýbejte se minerálkám s vysokým obsahem sodíku, více než 100 mg/l, protože tento prvek váže vodu, přispívá k vysokému krevnímu tlaku, zhoršuje celulitidu a má na svědomí otoky nohou. Na každodenní použití doporučujeme vody s nízkým obsahem sodíku, jako Rajec, Bonaqua, Lucka,…. Ale i tyto vody je třeba obměňovat, každá má odlišné složení minerálů. Optimální denní dávka minerálky je 0,5 litru a neměla by překročit dva litry za den.

Může se minerálka zkazit?
Po otevření byste měli vodu skladovat na chladnějším a tmavším místě a spotřebovat do 3-4 dnů. Jinak se v ní mohou vlivem světla a tepla rozmnožit bakterie. Perlivá voda vydrží déle než neperlivá.

Pití během jídla, ano či ne?
Když žvýkáte potravu, nápojů se raději zřekněte. Tekutiny ředí trávicí šťávy, ztěžují práci trávicích orgánů a snižují efektivnost využití energie z potravy. Pijte zejména mezi hlavními jídly. Alespoň čtvrthodinu před jídlem a půlhodinu po jídle byste měli nechat sklenici na pokoji. Pokud přece potřebujete jídlo zapít, dejte si klidně trochu vody, ale ne během jídla, ale až po jídle.

A co kola?
V kole a jiných barevných nápojích se kromě vody nacházejí i různé přísady, cukr, barviva, aromatické a konzervační látky. Pokud je jich příliš mnoho, voda se přes sliznici střeva vstřebává do krve pomaleji nebo jen minimálně, protože tyto přísady ji " nepustí " do krve. Výsledkem je malé množství vody v krvi a pocit žízně navzdory velkému množství vypité tekutiny.

Pít ve vedrech studené nebo teplé nápoje?
I když je ledové osvěžení v letních vedrech lákavé, měli byste mu odolat. Šálek vlažného čaje vás osvěží více než sklenici studené vody. Proč? Ledově studené molekuly vody se nemohou vstřebat do krve. Ústa, jícen, žaludek a střevo je musí nejdříve ohřát. To zabere nějaký čas. Navíc, sliznice těchto orgánů dostávají pořádně zabrat. Pití nápojů s podobnou teplotou jako je naše tělesná uhasí žízeň rychleji a je šetrnější k našim orgánům.

Autor: Lenka Kostková