Výhody zdravé stravy nejsou jen štíhlá postava, ale i pevné zdraví

Chcete zlepšit své stravovací návyky? Toužíte po lepší postavě, a proto se snažíte změnit svůj jídelníček? Přejít na zdravou stravu není jednoduché, je třeba na to jít postupně, s velkou dávkou trpělivosti a vytrvalosti.

Výhody zdravé stravy nejsou jen štíhlá postava, ale i pevné zdraví


1. Motivujte se a postupujte pomalu
Při plánování zdravého stravování buďte realisté a nedávejte si větší cíle než dokážete splnit. Je důležité zachovat si svou motivaci a nadšení. Začněte malými kroky, z nichž si postupně vytvořte jakýsi zvyk, který nebudete porušovat.

2. Vařte si sami
Pokud máte čas a prostor na vaření, upřednostněte jídla připravovaná vlastnoručně. Pomůže vám to lépe sledovat to, co jíte - víte jaké složení má vaše jídlo. Při odstraňování nezdravých potravin ze svého jídelníčku je vhodné je nahrazovat zdravými alternativami - například máslo můžete nahradit olivovým olejem. Stejnou pozornost věnujte i výběru potravin v obchodě - vyhýbejte se baleným a již zpracovaným potravinám, které mohou obsahovat množství škodlivých látek. V souvislosti s tím je důležité pečlivě číst složení potravin na etiketách, protože výrobci často dokáží skrývat velké množství cukru a soli v balených potravinách.

3. Pijte hodně vody
Voda pomáhá odstraňovat z organismu odpadní látky a toxiny, a proto při jejím nedostatku a dehydrataci pociťují lidé větší únavu a bolesti hlavy. Mnohokrát právě kvůli nedostatečnému příjmu vody lidé pociťují častěji hlad, mají tendenci více jíst a často i nezdravá jídla.

4. Zapojte do své stravy více ovoce a zeleniny
Ovoce a zelenina jsou málo kalorické a plné vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Jejich doporučená denní dávka představuje minimálně 5 porcí (ať už samotné nebo jako součást jiného jídla). Přidejte maliny nebo jahody do svých ranních cereálií, ke svačině si sbalte oblíbenou zeleninu nebo jako dezert si zvolte banán či jiné ovoce.

5. Jezte více zdravých sacharidů a celozrnných výrobků

  • Zakomponujte do své stravy zejména celozrnné produkty, které dodávají vašemu tělu dlouhotrvající energii, jsou bohaté na fytochemikálie a antioxidanty, které pomáhají chránit organismus před ischemickou chorobou srdeční, některými druhy rakoviny a diabetem.
  • Jaké jsou to zdravé a nezdravé sacharidy? Zdravé sacharidy (celozrnné potraviny, fazole, ovoce, zelenina) - jsou tráveny pomalu, díky čemuž se déle udržuje pocit sytosti, stabilní hladina cukru v krvi a hladina inzulinu.
  • Nezdravé sacharidy (bílá mouka, cukr, bílá rýže) se  tráví rychle, a tím způsobují narušování hladiny cukru v krvi a rychlý pokles energie.

 

6. Zaměřte se na zdravé tuky, vyhněte se tím nezdravým
Je třeba, aby byla vaše strava bohatá na zdravé tuky, které jsou důležité pro váš mozek, srdce, ale stejně i pro vaše vlasy, pleť či nehty. Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny snižují výskyt kardiovaskulárních onemocnění, zlepšují náladu a zabraňují demenci. Doplňte do své stravy následující: Mononenasycené mastné kyseliny (řepkový, arašídový, olivový olej, avokádo, ořechy, dýňová semena, sezam); polynenasycené tuky (losos, sleď, makrela, sardinky, kukuřice, sója, vlašské ořechy). Snižte nebo úplně odstraňte ze svého jídelníčku: Nasycené tuky (červené maso, plnotučné mléko...), trans tuky (margarín, sušenky, bonbony, smažená jídla, pečivo...).

7. Zredukujte cukr a sůl
Příliš mnoho cukru nejenže vytváří problémy s nadváhou, ale způsobuje i výkyvy energie a spojuje se se vznikem cukrovky a deprese. Cukr je skrytý v potravinách jako chléb, obiloviny, konzervované polévky, omáčky, mražené polotovary a další. To vše přispívá k tvorbě prázdných kalorií, které nejsou dobré pro vaše tělo. Sodík je další složka, která se často přidává do potravin na zlepšení chuti, i přestože naše tělo potřebuje jen 1 gram sodíku denně (polovina polévkové lžíce). Příliš mnoho soli způsobuje vysoký krevní tlak a může vést ke zvýšenému riziku mozkové mrtvice, srdečního onemocnění, onemocnění ledvin nebo ke ztrátě paměti.

Autor: Martina Dvořáková