Zácpa je problém s vyprazdňováním stolice, který často doprovází nafouklé břicho, křeče a bolesti. Zácpu u zdravých jedinců může způsobovat i špatná životospráva. Poradíme vám vhodnou prevenci a přidáme pár vyzkoušených receptů našich babiček.
Zácpa - vyskytuje se stále častěji a způsobuje potíže stále větší části naší populace. Jaké jsou hlavní příčiny jejího vzniku?
Problém může spočívat v nevhodné stravě nebo úplně špatné životosprávě. Dalším důvodem existence lenosti střev je nedostatek pohybu, slabost střevních svalů, konzumace potravy, která nezanechává hodně zbytků nebo potlačování nucení na stolici.
Otázkou však zůstává jak se zácpy zbavit. Nabízíme vám několik tipů, které vám zaručeně pomohou:
Z dlouhodobého hlediska je třeba do potravy zařadit zeleninu, která obsahuje rostlinnou celulózu, dále ovoce (hrozny, jablka, hrušky, broskve, jahody), celozrnné obiloviny a pečivo. Účinnými bojovníky proti zácpě jsou zakysaná smetana, podmáslí, acidofilní mléko a jogurty. Problémů s vyprazdňováním se lze zbavit každodenní konzumací kaše z ovesných vloček, jejíž příprava je opravdu velmi jednoduchá. Potřebujeme 4 lžíce ovesných vloček, 8 lžic mléka, 4 větší jablka, šťávu z jednoho citronu, 4 lžíce mletých ořechů, 1 lžička lněného semene. Pro jistou si zopakujme i její přípravu. Ovesné vločky zalijeme mlékem a několik hodin necháme odstát. Přidáme nastrouhaná jablka, citrónovou šťávu, ořechy a mleté lněné semínko. Dobrým zvykem je pití dvou sklenic studené vody nalačno každé ráno. Už naše babičky věděly, že švestky namočené od večera ve vodě je vhodné zkonzumovat k snídani. Doporučuje se vypít i vodu, která z nich zůstala a výsledek se určitě dostaví. Zapomínat nelze na pravidelný každodenní pohyb. Nejzdravější je rychlá chůze, alespoň půl hodinu denně.
Prostředkem proti zácpě jsou i léčivé rostlinky
Je však třeba upozornit na důležitost přesného dávkování, protože ve vyšších dávkách mohou být bylinky pro naše tělo škodlivé. Vděčným pomocníkem při lenosti střev, je keř charakteristický kulatými zelenými a později černými plody jménem řešetlák pročistivý (Rhamnus cathartica). Výluh, který se připravuje za studena se pije ráno a večer po jednom šálku. Druhou alternativou z řady léčivých rostlin je kombinace čaje připraveného z kombinace fenyklu, lípy a černého bezu. Proti zácpě je lékem i čajová směs, připravená z pěti dílů kůry krušiny olšové, 3 dílů natě zlatobýlu, 2 dílů natě lnice, květu bezu a plodu fenyklu. Jednu lžíci této směsi namočíme do 1/4 litru vody večer a ráno uvedeme do varu, přikryjeme a necháme vychladnout. Polovinu vypijeme ráno nalačno a druhou večer před spaním.
Často se zácpa řeší pomocí projímadel, které jsou dostupné v lékárnách
Účinek je rychlý, ale jejich časté používání vede k ochabnutí střevní svaloviny a tím se celá situace ještě více zkomplikuje.
Na závěr nabízíme dva jednoduché, ale účinné recepty, které vám budou nejen chutnat, ale pomohou také v boji proti zácpě
Potřebujeme: 200g švestek, 1 lžíci rozinek, 1 dl smetany, 1 lžíce ořechů, citrónovou šťávu. Postup: Rozpůlené švestky bez pecek pokapeme citrónovou šťávou, přidáme rozinky a polijeme smetanou. Dáme zchladit do lednice, posypeme ořechy a podáváme.
Potřebujeme: 100 g oblíbeného ovoce nebo ovocného kompotu, acidofilní mléko (kefír). Postup: Kompot spolu se šťávou nebo ovoce umixujeme s kefírem, dáme vychladnout do lednice a podáváme.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.