Zácpa a její prevence

Zácpa neboli obtížné vyprazdňování stolice. Jedná se o méně časté vyprazdňování stolice. Za pravidelnou stolici je považováno pravidelné vyprazdňování (defekace) jednou denně. Ale je důležité brát v úvahu i fakt, že vyprazdňování přímo souvisí s příjmem potravy a tekutin. Je-li příjem velmi nízký nebo pokud je strava tzv. bezezbytková. V tomto případě nelze počítat s každodenní stolicí, a přesto nejde o zácpu. Důležité je, sledovat i příjem tekutin. Stolice se totiž obsahuje až 75 % vody. Zbylých 25% tvoří: nevstřebatelná vláknina, anorganické složky, bílkovi­ny, tuky a mrtvé bakterie, které se podílely na trávení.

Zácpa a její prevence


Jak předejít zácpě bez projímadel

  1. Dostatečně pijte, nejlépe čistou vodu.
  2. Vyzkoušejte čaj z kořene šťovíku, který působí jako přírodní projímadlo.
  3. Jezte dostatek vlákniny - denně by to mělo být 25 až 30 gramů. Tohoto množství můžete dosáhnout, pokud si kromě běžných potravin dáte k snídani misku ovesných vloček, ke svačině jablko a k večeři vařenou kukuřici s jednou mrkví.
  4. Proti zácpě mohou zabrat i sušené meruňky a švestky, velmi dobrá jsou i jablka a nepříliš zralé banány.
  5. Na střeva příznivě působí živé jogurty a syrové kyselé zelí.
  6. Čajovou lžičku lněných semínek nechte několik hodin odstát ve sklenici vody a pak je spolu s vodou vypijte. Užívejte 2 - 3 krát denně, dokud zácpa nepoleví.
  7. Výborné jsou i přírodní šťávy ze zeleniny (kapusta, špenát) a ovoce (hrozny, červený meloun, papája). Vyzkoušejte šťávu ze dvou mrkví, poloviny jablka a hrsti řeřichy.
  8. Nikdy nepotlačujte nutkání na stolici.
  9. Pokud máte sedavé zaměstnání, začněte se více pohybovat. Denně si dopřejte pořádnou procházku, nejlépe v rázném tempu.
Autor: Lenka Kostková