Zácpa je problém, který neřeší projímadla, ale úprava stravy a pohyb!

Problémy s trávením a vyprazdňováním postihují nemalé procento lidí. Zácpa je stav, který dokáže bolestivě potrápit. A aby tomu tak příště nebylo, většina lidí zamíří do nejbližší lékárny a zakoupí účinné projímadlo. Ale to není dlouhodobé řešení. Řešením je, razantní změna životního stylu.

Zácpa je problém, který neřeší projímadla, ale úprava stravy a pohyb!

Mezinárodní den trávení
29. květen patří Světovému dni zdravého trávení. A zácpa je jedním z nejčastějších problémů. Příčinou bývá sedavý životní styl a špatné stravovací návyky. Znepříjemňuje vám fungování během celého dne a je nutné ji co nejdříve vyřešit. Při zácpě totiž hrozí dlouhý kontakt škodlivin se střevní stěnou. Mohly by ji dráždit, poškozovat a hrozí, že znovu proniknou do krve. A kdy už mluvíme o zácpě? Pokud jde o těžké, prodloužené a nepravidelné vyprazdňování tvrdé stolice. Často způsobuje bolest až krvácení.

Příčiny zácpy
Viníkem zácpy může být stres, změna prostředí nebo přirozeně lenivější střevo. Jsou i vážnější příčiny jako je rakovina či zánět tlustého střeva a srůsty. Existuje také onemocnění, při kterém v jisté části tlustého střeva chybí nervová vlákna a postižený úsek se proto nehýbe.

Před návštěvou lékaře vyzkoušejte několikadenní úpravu stravy a podpořte trávení malými rituály

  • Změkčujte - pitný režim je absolutní základ. Po ústní hygieně začínejte den citrónovou vodou. Důležité je, abyste pili pravidelně během celého dne. Pokud jste dehydratovaní, organismus si chybějící tekutiny odsaje z střevního obsahu a vaše stolice se změní na tvrdou skálu. Čistá voda je ideální. Nepijte džusy z obchodů. Chemické konzervanty a stabilizátory zbytečně zanášejí střevní sliznici, a to je to poslední, co potřebujete. Když už, ovoce si odšťavněte doma. Nepřehánějte to s kávou a zcela si odepřete kolové nápoje a černý čaj.
  • Jednoduchá masáž - po vypití ranní sklenice vody si masírujte břicho. Začněte vpravo, přejděte na oblast pod játry, pak doleva a zakončete v levém podbřišku. Kopírujete tak přirozený směr pohybů tlustého střeva a dáváte mu impulsy na to, aby se vyprázdnilo. Nakonec se posaďte na toaletu. Úspěch se nedostaví okamžitě, přijde možná až po několika týdnech, ale díky tomuto návyku podpoříte správný vyprazdňovací reflex. Aby voda měla na co navázat, potřebujete přijímat dostatek vlákniny. Základem vaší stravy musí být nerozpustná vláknina, jako účinný prostředek proti zácpě. Dá do pochodu obsah v tlustém střevě a naváže na sebe vodu, čímž je stolice měkčí a její vyprázdnění snadnější. Dopřejte si ji minimálně 1 x denně. Nejlepší z ovoce, zeleniny, luštěnin či z celozrnných produktů.
  • Celá zrna - bílému pečivu se vyhýbejte. Pokud máte zácpu, budete po něm jen trpět. Týká se to samozřejmě všech snacků jako tyčinky či sušenky, po kterých se vaám břicho nafoukne jako balón. Volte celozrnné pečivo včetně těstovin a také k němu přidejte 2-3 listy zeleného salátu, polovinu nakrájené rajčata a kousek papriky. Dalším snídaňovým tipem je ovesná kaše. Vločky jsou výborným zdrojem vlákniny. Přidejte do nich vlašské oříšky, pomletá ​​lněná semínka, ovoce, například maliny a lžičku medu. Pokud sladké příliš nemusíte, vynikajícím startérem proti zácpě je i na slano připravena kukuřičná kaše s kouskem rozpuštěného másla. Později se zakousněte do jablek, pomeranče či grepu. Slupku nevyhazujte. Ani bílou, vnitřní část citrusů, která obaluje jejich dužinu. Je sice hořká, ale právě tam se skrývá nejvyšší podíl vlákniny. K večeři si můžete dát zeleninový salát, zelí, rajčata a okurky. Žádné majonézové základy. Dressing si připravte z bílého jogurtu, ochuťte solí, česnekem a zajídejte čerstvým grahamovým pečivem.


Nemusíte se vzdávat masa
Vzdali jste se dobré hovězí roštěné? Na tento druh masa nemusíte zcela zanevřít. Prospívá zejména při nedostatku železa. Vždy ho však kombinujte s pořádnou porcí nakrájené zeleniny, a to platí i pro jiné druhy masa. Zelenina je pro zdravý pohyb ve střevech velkým pomocníkem.

Pohyb a pohyb střev
Ochablo vám svalstvo na břiše? Rozhýbejte se! Vyvinutý tlak napomáhá pohyblivosti tlustého střeva a plynulému posouvání jeho obsahu. V opačném případě časem zleniví a následek? Houstnutí obsahu. Čím déle tam stolice pobude, tím je tvrdší a vyprázdnění bude stále větším utrpením. Abyste předešli zácpě, minimálně 3 x týdně si dopřejete intenzivní pohyb, alepoň třičtvrtě hodiny. Počítá se samozřejmě i procházka. A abyste udělali maximum, každý kardiopohyb završte posilováním břišního svalstva.

Pozor na projímadla, vsaďte na přírodu!
Opatrně! Nenakrmte se vším najednou a v obrovských množstvích. Můžete skončit na chirurgické pohotovosti s neprůchodností střeva, kterou doprovázejí ji nesmírně bolesti, zvracení a břicho tvrdé jako kámen.

  • Sušené švestky: před konzumací je umyjte, abyste odstranili oxid siřičitý, kterým bývá ošetřené sušené ovoce. Hrst zkonzumovaných švestek zapijte alespoň 2-3 sklenicemi vody. Naváže se na nestravitelnou vlákninu v nich, a tak zvětší svůj objem.
  • Lněná semínka: 1-2 lžíce pomletých nebo rozdrcených semínek zamíchejte do jogurtu, později zapijte dvěma sklenicemi vody a už jen čekejte. Výsledek se dostaví, len je vlákninou nabitý. 
  • Voda z kysaného zelí: kyselé prostředí podráždí střevo a upraví mikroflóru.
  • Čekanka pro zdravé trávení: Připravte si z ní takové dobroty

 

Balzám pro sliznici
Jako balzám působí ve střevech probiotika a jejich přátelské bakterie. Dopřejte si je z kyseleného mléka, živých jogurtů, z brynzy nebo ve formě výživových doplňků.

Autor: Martina Dvořáková