Zázvor - koření, které snižuje riziko mnoha nebezpečných nemocí

Zázvor je léčivé koření, které používala již tradiční čínská medicína. Jeho léčivé účinky prověřila staletí. Přesto není určen pro každého. Pozor by si měli dát lidé, trpící onemocněním trávicí soustavy, není vhodný pro malé děti  a opatrné by měly být i těhotné ženy. Ale i při běžné konzumaci to není dobré se zázvorem přehánět, může způsobit alergické reakce.

1. Zázvor obsahuje gingerol
Gingerol je látka se silným protizánětlivým a antioxidačním účinkem. Výborně snižuje bolestivost. Pokud máme v těle bolestivý zánět, výborným řešením je zázvorový čaj, protože zahřátím a odstavením se pozitivní účinky ještě zvyšují.

2. Snižuje bolest svalů
Vysoká efektivita zázvoru se ukázala i při svalové horečce. Na to, aby byl zázvor účinný, je nutné zkonzumovat 2 gramy zázvoru. Nevýhodou je, že účinek není okamžitý.

3. Pomáhá při osteoartritidě
Osteoartritida je velmi častý zdravotní problém. Zahrnuje degeneraci kloubů, což vede k bolestem a ztuhlosti. Ve studii s 247 lidmi s osteoartritidou kolene byl zaznamenán velký úspěch při léčbě zázvorem. Lidé pociťovali mnohem menší bolest a vyžadovaly menší dávku léků.

4. Snižuje hladinu cukru v krvi a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Tato oblast výzkumu je relativně nová, ale odhaduje se, že zázvor má výborné antidiabetické účinky. V nedávné studii (2015) kde bylo 41 účastníků s diabetem typu 2, 2 gramy zázvoru denně snížily hladinu cukru v krvi o 12% .Navíc se zjistil o 23% nižší výskyt markerů pro oxidované lipoproteiny (hlavní faktor pro vznik kardiovaskulárních onemocnění). To ale neznamená, že by diabetici neměli brát léky!

5. Pomáhá při trávení
Pokud máte pocit, že vám jídlo leží v žaludku celé hodiny po jeho konzumaci, tak sáhněte po zázvoru. Zjistilo se, že 1,2 gramu zázvoru před jídlem urychlilo vyprázdnění žaludku o polovinu!

6. Snižuje bolestivost při menstruaci
Ve studii se 150 ženami se ukázalo, že pokud ženy užívaly první tři dny menstruačního cyklu 1 g zázvoru, tak jeho účinky byly srovnatelné s nejužívanějším lékem proti bolesti, tedy ibuprofenem.

7. Zázvor snižuje LDL cholesterol
LDL cholesterol ("špatný") je spojen s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Strava, kterou konzumujeme, má výrazný vliv na hladiny LDL cholesterolu. Během 45-denní studie, které se zúčastnilo 85 lidí, se ukázalo, že konzumace 3 gramů zázvoru výrazně snížila LDL cholesterol. 

8. Snížení rizika Alzheimerovy choroby
Mezi další potvrzené účinky patří zlepšení paměti, snižuje riziko Alzheimerovy choroby, pomáhá bojovat proti infekcím a zpomaluje množení mnoha druhů bakterií.


Mohlo by vás také zajímat