Zdravá a sladká náhrada cukru

Sladíte? Libujete si ve sladkostech a omlouváte to tím, že máte hořký život? A napadlo vás někdy, jak rafinovaný cukr přijímá vaše tělo? Jestli si také tolik pomlaskává jako vy? Nemáte-li představu, přiblížíme vám, co s vaším tělem obyčejný, bílý cukr provádí. A věřte, že ten “sladký” život za to opravdu nestojí. Ale nezoufejte, existují i alternativy, které sladce chutnají a navíc jsou i zdravé!

Zdravá a sladká náhrada cukru

Věděli jste, že dokud si vy sladíte svůj život cukrem, vaše tělo trpí?
Cukr je totiž nepřirozená chemikálie. Pro jeho návykovost a způsob zpracovávání ho lékaři neváhají srovnávat dokonce s heroinem! Mluví o něm jako o jednom z nejničivějších narkotik. Jde totiž o nepřírodní hmotu vyprodukovanou průmyslovými procesy. Heroin i cukr se získávají velmi podobným způsobem rafinace. Cukr umí být pořádně zákeřný. Po víceleté konzumaci vám může zničit slinivku i adrenalinové žlázy a naruší celý váš endokrinologický systém.

Co se děje s vaším tělem, když mu "dopřejete" cukr?
Pro náš organismus je rafinovaný, čili průmyslově zpracováný cukr mimořádně škodlivý. Potvrdilo se totiž, že je obrovskou zátěží pro naše trávení. Zpomaluje přechod i kvalitní, zdravé stravy trávicím systémem. Když si "dopřejete" cukr, vaše tělo zažívá šok. Potřebuje vyšší dávky vitaminů skupiny B a minerálů, jako jsou vápník, hořčík, chrom a zinek. Tělo má zvýšené nároky na vlákninu a živiny. Kromě trávení dostává zabrat celý váš imunitní systém.

Jak tedy sladit zdravě?
Existuje obrovské množství náhrad cukru až je téměř těžké si z nich vybrat. Máme na výběr buď umělé nebo přírodní. Lidé s cukrovkou a obezitou většinou sahají po těch umělých - některé z nich neobsahují žádné kalorie. Problém však zůstává i po jejich užití - chuť na sladké totiž nepotlačují, zejména proto, že jako cukr téměř vůbec nechutnají.

Zázrakem ve světě přírodních sladidel je rostlinka stévie (Stevia rebaudiana)
Její výhonky jsou sladší než med. Usušené a rozemleté listy stévie jsou dokonce desetkrát sladší než cukr. Již více než sto let ji znají v Brazílii a Paraguayi, kde ji požívají ke slazení teplých nápojů. V Asii jí sladí například ovesné kaše. U nás můžete stévii momentálně koupit ve formě prášku, listů, sirupu, kapek či tobolek. Pokud nevíte, jak ji užít, vhoďte jednoduše jeden lístek do teplého nápoje.

K přírodním sladidlům patří i melasa
Melasa vzniká jako vedlejší produkt při zpracování třtinového cukru. Je to vlastně hustý černý sirup s cennými výživnými látkami a s malým obsahem cukru ve formě glukózy a fruktózy. Kdysi byla hlavním zdrojem obživy u domorodého obyvatelstva a zjistilo se, že v té době se u nich téměř nevyskytovaly takové nemoci jako rakovina, lepra, či tuberkulóza. Melasa také pozitivně působí jako prevence a při léčbě revmatu, kožních nemocí, zažívacích problémů, slabé imunity, anémie. Protože obsahuje železo, její konzumace se doporučuje i těhotným ženám. Je výborným zdrojem energie pro těžce pracující a pozitivní výsledky má i při léčbě vypadávání vlasů.

O javorovém sirupu jste určitě už slyšeli
I on se řadí k přírodním sladidlům. Pochází ze země javorových listů, Kanady. Ta je zároveň i jeho hlavním světovým dodavatelem. Vyrábí se odpařováním jarní mízy tohoto stromu.

Mnoho dobrého pro své zdraví uděláte už jen tím,
že nahradíte klasický bílý cukr medem nebo hnědým třtinovým cukrem.