Zdravá a sladká náhrada cukru

Sladíte? Libujete si ve sladkostech a omlouváte to tím, že máte hořký život? A napadlo vás někdy, jak rafinovaný cukr přijímá vaše tělo? Jestli si také tolik pomlaskává jako vy? Nemáte-li představu, přiblížíme vám, co s vaším tělem obyčejný, bílý cukr provádí. A věřte, že ten “sladký” život za to opravdu nestojí. Ale nezoufejte, existují i alternativy, které sladce chutnají a navíc jsou i zdravé!

Zdravá a sladká náhrada cukru

Věděli jste, že dokud si vy sladíte svůj život cukrem, vaše tělo trpí?
Cukr je totiž nepřirozená chemikálie. Pro jeho návykovost a způsob zpracovávání ho lékaři neváhají srovnávat dokonce s heroinem! Mluví o něm jako o jednom z nejničivějších narkotik. Jde totiž o nepřírodní hmotu vyprodukovanou průmyslovými procesy. Heroin i cukr se získávají velmi podobným způsobem rafinace. Cukr umí být pořádně zákeřný. Po víceleté konzumaci vám může zničit slinivku i adrenalinové žlázy a naruší celý váš endokrinologický systém.

Co se děje s vaším tělem, když mu "dopřejete" cukr?
Pro náš organismus je rafinovaný, čili průmyslově zpracováný cukr mimořádně škodlivý. Potvrdilo se totiž, že je obrovskou zátěží pro naše trávení. Zpomaluje přechod i kvalitní, zdravé stravy trávicím systémem. Když si "dopřejete" cukr, vaše tělo zažívá šok. Potřebuje vyšší dávky vitaminů skupiny B a minerálů, jako jsou vápník, hořčík, chrom a zinek. Tělo má zvýšené nároky na vlákninu a živiny. Kromě trávení dostává zabrat celý váš imunitní systém.

Jak tedy sladit zdravě?
Existuje obrovské množství náhrad cukru až je téměř těžké si z nich vybrat. Máme na výběr buď umělé nebo přírodní. Lidé s cukrovkou a obezitou většinou sahají po těch umělých - některé z nich neobsahují žádné kalorie. Problém však zůstává i po jejich užití - chuť na sladké totiž nepotlačují, zejména proto, že jako cukr téměř vůbec nechutnají.

Zázrakem ve světě přírodních sladidel je rostlinka stévie (Stevia rebaudiana)
Její výhonky jsou sladší než med. Usušené a rozemleté listy stévie jsou dokonce desetkrát sladší než cukr. Již více než sto let ji znají v Brazílii a Paraguayi, kde ji požívají ke slazení teplých nápojů. V Asii jí sladí například ovesné kaše. U nás můžete stévii momentálně koupit ve formě prášku, listů, sirupu, kapek či tobolek. Pokud nevíte, jak ji užít, vhoďte jednoduše jeden lístek do teplého nápoje.

K přírodním sladidlům patří i melasa
Melasa vzniká jako vedlejší produkt při zpracování třtinového cukru. Je to vlastně hustý černý sirup s cennými výživnými látkami a s malým obsahem cukru ve formě glukózy a fruktózy. Kdysi byla hlavním zdrojem obživy u domorodého obyvatelstva a zjistilo se, že v té době se u nich téměř nevyskytovaly takové nemoci jako rakovina, lepra, či tuberkulóza. Melasa také pozitivně působí jako prevence a při léčbě revmatu, kožních nemocí, zažívacích problémů, slabé imunity, anémie. Protože obsahuje železo, její konzumace se doporučuje i těhotným ženám. Je výborným zdrojem energie pro těžce pracující a pozitivní výsledky má i při léčbě vypadávání vlasů.

O javorovém sirupu jste určitě už slyšeli
I on se řadí k přírodním sladidlům. Pochází ze země javorových listů, Kanady. Ta je zároveň i jeho hlavním světovým dodavatelem. Vyrábí se odpařováním jarní mízy tohoto stromu.

Mnoho dobrého pro své zdraví uděláte už jen tím,
že nahradíte klasický bílý cukr medem nebo hnědým třtinovým cukrem.

Autor: Lenka Kostková